Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανοί πίσω από τις εκρήξεις σε Nord Stream 1 και 2 – Το ναυτικό των ΗΠΑ είχε ύποπτη παρουσία στην Βαλτική

Οι αμερικανοί πίσω από τις εκρήξεις σε Nord Stream 1 και 2 – Το ναυτικό των ΗΠΑ είχε ύποπτη παρουσία στην Βαλτική
Υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο αγωγός ανατινάχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να σταματήσουν οριστικά οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία
Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι πίσω από τις εκρήξεις, το σαμποτάζ ή δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 βρίσκονται οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.
Οι αμερικανοί αρνούνται εμπλοκή, όπως και οι Βρετανοί αφού βρετανικό υποβρύχιο βρισκόταν στην περιοχή... όλως τυχαίως στην περιοχή των εκρήξεων βρίσκονταν αμερικανικά και βρετανικά πλοία και υποβρύχια...

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2022, σημειώθηκαν σημαντικές διαρροές αερίου στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream–2 και στις δύο γραμμές του Nord Stream–1.
Η ζημιά σε τρεις αγωγούς ταυτόχρονα είναι αποτέλεσμα επίθεσης και δολιοφθοράς.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από εκρήξεις.

Υπάρχει εύλογη υποψία ότι ο αγωγός ανατινάχθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να σταματήσουν οριστικά οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία από τη Ρωσία.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, μια νηοπομπή πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αμερικανικό επιθετικό πλοίο USS Kearsarge ανέφερε ότι ολοκλήρωσε τα καθήκοντα του στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και κατευθύνθηκε προς τη Βόρεια Θάλασσα.
Όλως τυχαίως η περιοχή των καθηκόντων USS Kearsarge ήταν η περιοχή όπου σημειώθηκε η δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.
Οι ρώσοι δεν χρειαζόταν να ανατινάξουν τους αγωγούς αφού μπορούσαν απλά να διακόψουν την ροή φυσικού αερίου κάτω από το 20% μέχρι την στιγμή των εκρήξεων…
Την ίδια στιγμή η CIA οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει την Γερμανία ότι επίκειται χτύπημα στους αγωγούς Nord Stream-1 και Nord Stream-2

Ύποπτη δραστηριότητα

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022 παρατηρείται στην περιοχή μεταξύ Δανίας και Γερμανίας… ύποπτη δραστηριότητα από υποβρύχια και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Τις τελευταίες ημέρες, οι αναγνωριστικές δραστηριότητες των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ είχαν ενταθεί σημαντικά στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, ένα αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Boeing E-3 Sentry βρισκόταν σε συνεχή περιπολία πάνω από τις χώρες της Βαλτικής και ένα US Joint STARS εντοπίστηκε πάνω από τη Γερμανία και την Πολωνία.

Νωρίτερα, η Πολωνία επέβαλε κυρώσεις και έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal-Ευρώπη.
Δικαιολογώντας την απόφαση για πολιτικούς λόγους, η Πολωνία προσπάθησε να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.
Η Πολωνία αγόραζε ρωσικό αέριο από τη Γερμανία σε ελαφρώς φθηνότερη τιμή.
Η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας απειλείται επίσης.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Gazprom απείλησε την ουκρανική κρατική εταιρία φυσικού αερίου Naftogaz με κυρώσεις ως απάντηση στις προσπάθειες υποβολής νομικών αξιώσεων κατά της Gazprom.
Η επιβολή κυρώσεων μπορεί να σταματήσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Αμέσως μετά τις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς Nord Stream-1 και Nord Stream-2, πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία μια συμβολική τελετή έναρξης του αγωγού αερίου Baltic Pipe.
Ο αγωγός συνδέει το φυσικό αέριο της Νορβηγίας στη Βόρεια Θάλασσα με την Πολωνία μέσω της Δανίας.
Ο στόχος της κίνησης αυτής ήταν να καταδείξει ότι η Ευρώπη βάζει τέλος στην εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στη βιομηχανία φυσικού αερίου.

Από το 2023, η ικανότητα διακίνησης του αγωγού Βαλτικής θα πρέπει να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Ως μέτρο σύγκρισης, η πραγματική χωρητικότητα μόνο του Nord Stream-1 ήταν περισσότερα από 58 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η τρομοκρατική επίθεση στο Nord Stream μπορεί να είναι η πρώτη άμεση χρήση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της ρωσικής υποδομής.
Ο προφανής σκοπός του σαμποτάζ είναι η διεθνοποίηση της στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ο κύριος υπεύθυνος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας δεσμεύει την ΕΕ με τις αμερικανικές προμήθειες LNG του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Ευρώπη παραμένει το κύριο θύμα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Το σαμποτάζ στις υποδομές ενέργειας Ρωσίας - Γερμανίας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

Αντί να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας, η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream-1 και Nord Stream-2
θα μπορούσε να είχε ως στόχο την αύξηση των εσόδων κάποιας άλλης χώρας.
Η μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα ωφελήσει κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες που εδώ και καιρό προσπαθούν να εκδιώξουν το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά και να επιβάλουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς φυσικού αερίου των ΗΠΑ βγάζουν χρήματα από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου», επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας Στρατηγικής Έρευνας στην Total Research, Nikolay Vavilov.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν ξεκίνησε ποτέ και ο Nord Stream 1 λειτουργούσε στο 22% της χωρητικότητάς του λόγω προβλημάτων σε αεροστρόβιλους.
Η δολιοφθορά θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσοπρόθεσμα, επειδή τώρα η ΕΕ δεν θα μπορεί να πάρει ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream ούτε θεωρητικά.
Κάποιοι προσπάθησαν να στερήσουν από τους Ευρωπαίους την ευκαιρία να διευθετήσουν το ζήτημα με τη Ρωσία σε μια κρίσιμη στιγμή και να σταθεροποιήσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό στην αγορά, υποστηρίζουν ορισμένοι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τον Kirill Rodionov από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Τεχνολογιών στο Σύμπλεγμα Καυσίμων και Ενέργειας, ούτε η Ευρώπη ούτε η Ρωσία θα ωφεληθούν από την αναστολή της παροχής φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.
Οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα ύφεσης.
Όσο για τη Ρωσία, η κρίσιμη ζημιά θα προέλθει από την απώλεια του μεριδίου της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Η Ρωσία θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2 θα ζητήσει η Ρωσία... εκτοξεύοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, απαίτησε η Ρωσία, με το Κρεμλίνο να επισημαίνει «τα τεράστια κέρδη» που αποκομίζουν αμερικανικές εταιρείες από αυτό το συμβάν στις αγορές.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Maria Zakharova, αναφερόμενη σε δήλωση του Biden στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», δήλωσε ο Joe Biden στις 7 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Σήμερα, η Zakharova τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του».
«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια», πρόσθεσε, ενώ τα αίτια των διαρροών που εντοπίστηκαν στους Nord Stream 1 και 2 είναι ακόμη άγνωστα. 

Ποιοι σχεδίασαν την δολιοφθορά;


Τα 14 πράγματα που γνωρίζουμε

1)Μας λένε ότι τα τμήματα όπου υπέστησαν ζημιές οι αγωγοί έχουν βάθος «70-90 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας»
Είναι προφανές ότι απαιτείται πολύ καλή οργάνωση για να πραγματοποιηθούν τέτοια χτυπήματα.

2)Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτοί οι αγωγοί να είχαν σπάσει κατά λάθος επειδή οι σωληνώσεις έχουν μεγάλο πάχος.
Οι σωληνώσεις είναι από χάλυβα με τοίχωμα 4,1 εκατοστά (1,6 ίντσες) και είναι επικαλυμμένες με οπλισμένο με χάλυβα σκυρόδεμα πάχους έως 11 εκατοστά.
Κάθε τμήμα του σωλήνα ζυγίζει 11 τόνους, το οποίο φτάνει στους 24-25 τόνους μαζί με το σκυρόδεμα.

3)Αναφέρεται ότι «ακούστηκαν» εκρήξεις στις περιοχές όπου υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου από τους αγωγούς…
Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική ενώ επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού πέντε μιλίων γύρω από την πληγείσα περιοχή.

4)Το Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο εντόπισε μία έκρηξη μεγέθους 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άλλη μία έκρηξη 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ …
Δύο ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή προκαλώντας διαρροή αερίου του Nord Stream, σύμφωνα με το Εθνικό Σουηδικό Σεισμικό Δίκτυο.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στις 2:03 π.μ. ώρα Σουηδίας, με μέγεθος 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη στις 7:04 μ.μ. της ίδιας ημέρας με μέγεθος 2,3 Ρίχτερ.

5)Λόγω της μεγάλης διαρροής έχει δημιουργηθεί μια έκταση ενός χιλιομέτρου όπου αναδύεται το φυσικό αέριο …
Η μεγαλύτερη διαρροή έχει καταγραφεί στο νησί Bornholm της Δανίας.

6)Γερμανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς…
Η Γερμανία πιστεύει ότι η δολιοφθορά είναι ουσιαστικά η μόνη εύλογη αιτία για τις διαρροές.
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένη επίθεση, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

7)Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα αφότου χιλιάδες Γερμανοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2…
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην παραθαλάσσια πόλη Lubmin της βορειοανατολικής Γερμανίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, καλώντας τους αξιωματούχους να θέσουν σε λειτουργία το έργο του αγωγού Nord Stream 2 που είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά καυσίμων από τη Ρωσία στη Γερμανία.

8)Η πρωθυπουργός της Δανίας πιστεύει επίσης ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς…
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι η κυβέρνησή της πιστεύει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «εσκεμμένες ενέργειες», προσθέτοντας ότι ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου θα είναι εκτός λειτουργίας για περίπου μία εβδομάδα.
Δεν ήταν ατύχημα. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες που να δείχνουν ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτήν την ενέργεια»

9)Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους για τις εκρήξεις…
Ο προεδρικός σύμβουλος Mikhaylo Podolyak δήλωσε στο Twitter: «Η μεγάλης κλίμακας διαρροή αερίου δεν είναι τίποτα άλλο από μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδιάστηκε από τη Ρωσία και μια επιθετική ενέργεια προς την ΕΕ».
Ο Podolyak κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει «να αποσταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και να προκαλέσει πανικό πριν από το χειμώνα».

10) Αναφέρεται ότι η CIA, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν πρόσφατα τη Γερμανία για πιθανή επίθεση στους αγωγούς…
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) προειδοποίησε πρόσφατα το Βερολίνο ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μια σχεδιαζόμενη επίθεση στο σύστημα αγωγών Nord Stream.
Το Spiegel ανέφερε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η CIA ενημέρωσε την Γερμανία το καλοκαίρι για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

11)Ένας Πολωνός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται απολύτως πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από την επίθεση…
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Sikorski, απέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δολιοφθορά στους δύο αγωγούς, τον Nord Stream 1 και 2, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
«Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ», έγραψε ο Sikorski στο Twitter.
Ο Sikorski ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2005 έως το 2007 και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 βρίσκονται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το 2021, αλλά η Γερμανία δεν το άνοιξε ποτέ επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

12)Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος είχε προηγουμένως απειλήσει να «τερματίσει» τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία εισβάλει…τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2, θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό» είχε αναφέρει ο Biden.

13)Η Victoria Nuland της αμερικανικής κυβέρνησης και με αντικείμενο τα ενεργειακά έχει επίσης απειλήσει στο παρελθόν τον αγωγό Nord Stream 2:
«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

14)Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συμμετάσχει σε για μια τελετή «για να σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια του νέου αγωγού της Βαλτικής» …
Ηγέτες από την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Δανία παρευρέθηκαν σε μια τελετή για να σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια του νέου αγωγού της Βαλτικής, που στοχεύει στην απεξάρτηση της Πολωνίας και της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νορβηγία μέσω της Δανίας και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Πολωνία.
Είναι το επίκεντρο της στρατηγικής της Πολωνίας για διαφοροποίηση από τη Ρωσία που ξεκίνησε χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.
Οι ροές από τη Νορβηγία μαζί με τις προμήθειες μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου είναι κεντρικής σημασίας για το σχέδιο της Πολωνίας.
Η Πολωνία αποκόπηκε από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου τον Απρίλιο, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά;

Ότι η ενεργειακή κρίση θα ενταθεί.
Ο κοινωνικός θυμός θα ενταθεί.
Φαίνεται ότι πολύς πόνος υπάρχει στον ορίζοντα.
nn1_2.png

nn2_1.png

nn3_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης