Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Αυξήσεις φόρων 60 δισ. δολ. για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ρωσία: Αυξήσεις φόρων 60 δισ. δολ. για τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η πιο βαριά φορολογία επιβλήθηκε στην Gazprom καθώς πρόκειται να πληρώσει επιπλέον 855 εκατ. δολάρια) σε φόρο εξόρυξης ορυκτών (MET) κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της τριετίας
Η ρωσική κυβέρνηση έχει προτείνει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές αυξήσεις για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023-2025, τις μεγαλύτερες τέτοιες αυξήσεις στην ιστορία της χώρας, καθώς προσπαθεί να καλύψει το κενό του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με σε έγγραφο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η πιο βαριά φορολογία επιβλήθηκε στον ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom , ο οποίος πρόκειται να πληρώσει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ρούβλια (855 εκατομμύρια δολάρια) σε φόρο εξόρυξης ορυκτών (MET) κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της τριετίας σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα.

Ο προϋπολογισμός φαίνεται να κερδίζει επιπλέον 628 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2023, σχεδόν 700 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2024 και 750 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2025 μόνο με την αύξηση του ΜΕΤ στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Τα συνολικά πρόσθετα έσοδα από φόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου υπολογίζονται σε 1,28 τρισεκατομμύρια ρούβλια το επόμενο έτος, 1,13 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2024 και 1,19 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2025. Ο πρωθυπουργός Mikhail Mishustin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας θα ανέλθει στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 23 πριν μειωθεί στο 0,7% το 2025.

Το νομοσχέδιο για τη φορολογική αλλαγή θα πάει στο κοινοβούλιο για συζήτηση και στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προτείνει επίσης αύξηση του φόρου εισοδήματος στους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο οποίος θα αποφέρει επιπλέον 200 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2023.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Σαζάνοφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην απομάκρυνση τα απροσδόκητα κέρδη από τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

"Έχουμε συζητήσει όλες τις φορολογικές μας προτάσεις με τους σχετικούς επιχειρηματίες, με τις επιχειρήσεις. Φυσικά, δεν είναι ενθουσιασμένοι, αλλά το καταλαβαίνουν", ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ξεχωριστά, ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία εκτιμά τη νέα τιμή αποκοπής για τον δημοσιονομικό της κανόνα που εκτρέπει τα πλεονάζοντα έσοδα από πετρέλαιο στο ταμείο περιουσίας της στα 62-63 $ ανά βαρέλι και μπορεί να επαναλάβει τις αγορές ξένου συναλλάγματος ήδη από φέτος.
Ο κανόνας, που σχεδιάστηκε για την αναπλήρωση των κρατικών αποθεμάτων αγοράζοντας ξένο νόμισμα όταν οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλές, ανεστάλη πλήρως εν μέσω σκληρών κυρώσεων από τη Δύση που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη μιας "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου από τη Μόσχα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης