Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στραγγαλίζουν την Ευρώπη, στρατός σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου - Οι ΗΠΑ πίσω από την δολιοφθορά στο Nord Stream;

Στραγγαλίζουν την Ευρώπη, στρατός σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου - Οι ΗΠΑ πίσω από την δολιοφθορά στο Nord Stream;

Αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαστάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα
Σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίες υπάρχουν υποψία για δολιοφθορά.
Την ίδια ώρα, η Gazprom απειλεί να διακόψει και τις ροές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, "στραγγαλίζοντας" ενεργειακά πλέον την Ευρώπη.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της μετά από διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα και τις αναφορές για δραστηριότητες drone στη Βόρεια Θάλασσα.
Η κυβέρνηση είχε διαβουλεύσεις με τις ένοπλες δυνάμεις και τους φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τόσο στην ξηρά όσο και στην υπεράκτια, ανέφερε ο νορβηγός υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Terje Aasland.
Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας είχε ζητήσει μεγαλύτερη επαγρύπνηση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φαίνονται να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο ατυχημάτων ή εσκεμμένων επιθέσεων.
Επίσης, η Σουηδία ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για πιθανή δολιοφθορά στις υποδομές της.
Την εκτίμηση πως οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 προκλήθηκαν από εκρήξεις διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Anne Linde.
«Η διαρροή αερίου των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στις οικονομικές αποκλειστικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας είναι αποτέλεσμα εκρήξεων που πιθανότητα προκλήθηκαν από δολιοφθορά» ανέφερε σε δηλώσεις της στο twitter η Linde, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και ότι δεν αποκλείουμε οποιαδήποτε αιτία, παράγοντα ή κίνητρο».

Κρίσιμος ο ρόλος της Νορβηγίας

Μετά την απότομη μείωση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, με συνδυασμένη παραγωγή που υπερβαίνει τα 4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα.
Η Gassco, ο διαχειριστής του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας, δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση «προσεκτικά».
«Λαμβάνουμε συνεχώς ενημερωμένες συμβουλές από τις αρχές», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η Gazprom απειλεί με διακοπή ροών μέσω Ουκρανίας

Με τον αγωγό Nord Stream όχι μόνο να παραμείνει κλειστός αλλά να είναι και άγνωστο το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας μετά τις ρωγμές, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός απειλεί να σταματήσει και τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης (27/9/2022) προειδοποιεί πως εκλαμβάνει ως «μη φιλικό βήμα» την απόφαση της Naftogaz να προχωρήσει σε ανάληψη νομικής δράσης αναφορικά με τις χρεώσεις διαμετακόμισης του φυσικού αερίου.
Απείλησε δε, ευθέως την ουκρανική κρατική εταιρεία, η οποία στράφηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC), πως αν προχωρήσει την υπόθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ρωσικές κυρώσεις, κάτι που δεν θα επιτρέπει στην Gazprom την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της.

Αλλάζει επίπεδο ο πόλεμος

Σε ένα άλλο πεδίο φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, με τους Αμερικανούς να επιλέγουν άλλες μεθόδους προκειμένου να δυναμιτίσουν το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.
Σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές του φυσικού αερίου έδειχναν σημάδια ήπιας αποκλιμάκωσης και η Ευρώπη έβλεπε ότι οι κυρώσεις της κατά της Ρωσίας ήταν μια αποτυχία, έρχεται η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, τόσο στον 1 όσο και στον 2.
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η CIA είχε προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές ότι επίκεται δολιοφθορά, εβδομάδες πριν, όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel.
Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί ήξεραν... τι θα συμβεί στους Nord Stream.

Η CIA είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του.
Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η στρατιωτική συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα».
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τη ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 «πολύ σοβαρά».
«Είμαστε σε στενή επαφή εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας και με τους Δανούς και Σουηδούς εταίρους μας».

Nord Stream: Έκρηξη μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Οι τρέχουσες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος υποτιμήθηκε.
Μετά την ξαφνική πτώση πίεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές φυσικού αερίου και οι αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα.
Όπως μετέδωσε το Radio Sweden, Σουηδοί σεισμολόγοι διαπίστωσαν ότι βίαιες εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στα ίδια σημεία όπου διέφυγε το αέριο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έκρηξη μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από 30 σταθμούς παρακολούθησης στη νότια Σουηδία.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Bundeswehr είπε στο Der Spiegel: «Τα παγκόσμια υποθαλάσσια δίκτυα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την παροχή ενέργειας, αλλά και για τη σταθερότητα του Διαδικτύου, αλλά παρά τη σημασία τους, εξακολουθούν να είναι σχεδόν εντελώς απροστάτευτα έναντι επιθέσεων ή δολιοφθορών. "
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ναυτικός επιθεωρητής Jan Christian Kaack ανέφερε ότι υπήρχε σίγουρα λόγος για τον οποίο ρωσικές υποθαλάσσιες ή επιφανειακές μονάδες παρέμειναν στην περιοχή της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης