Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία - Στο -42,5 ο GfΚ Οκτωβρίου 2022

Καταρρέει το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία - Στο -42,5 ο GfΚ Οκτωβρίου 2022
Το ινστιτούτο GfK ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στο -42,5 ενόψει Οκτωβρίου
Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση οδηγούν σε κατάρρευση το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Reuters, το ηθικό των Γερμανών καταναλωτών αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τον Οκτώβριο, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ για τέταρτο συνεχή μήνα, καθώς τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και η έκρηξη στους λογαριασμούς της ενέργειας δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Το ινστιτούτο GfK ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στο -42,5 ενόψει Οκτωβρίου, από την αναθεωρημένη προς τα κάτω μέτρηση του -36,8 τον Σεπτέμβριο.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μέτρηση -39,0.

Τα δύσκολα είναι μπροστά

Οι προσδοκίες για το εισόδημα συνέβαλαν ιδιαίτερα στην επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος: ο εν λόγω υποδείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η έρευνα άρχισε να συλλέγει στοιχεία για την ενιαία Γερμανία το 1991.
Οποιαδήποτε ανάκαμψη του καταναλωτικού κλίματος θα συνδεθεί με τον έλεγχο του πληθωρισμού, κάτι που δεν είναι προβλέψιμο προς το παρόν, αναφέρει GfK, προσθέτοντας ότι δύσκολοι μήνες βρίσκονται μπροστά μας.
Ο πληθωρισμός των καταναλωτών αυξήθηκε κατά 8,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν επί του παρόντος ότι το ποσοστό του Σεπτεμβρίου θα φθάσει το 10%.
Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis  πρόκειται να δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία την Πέμπτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης