Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο για πιθανές επιθέσεις στον Nord Stream

Spiegel: Η CIA είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο για πιθανές επιθέσεις στον Nord Stream

Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το Spiegel.

 
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του.
Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η στρατιωτική συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα».
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τη ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 «πολύ σοβαρά».
«Είμαστε σε στενή επαφή εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας και με τους Δανούς και Σουηδούς εταίρους μας».

Nord Stream: Έκρηξη μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Οι τρέχουσες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος υποτιμήθηκε.

Μετά την ξαφνική πτώση πίεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές φυσικού αερίου και οι αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα.
Όπως μετέδωσε το Radio Sweden, Σουηδοί σεισμολόγοι διαπίστωσαν ότι βίαιες εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στα ίδια σημεία όπου διέφυγε το αέριο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έκρηξη μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από 30 σταθμούς παρακολούθησης στη νότια Σουηδία.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Bundeswehr είπε στο Der Spiegel: «Τα παγκόσμια υποθαλάσσια δίκτυα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την παροχή ενέργειας, αλλά και για τη σταθερότητα του Διαδικτύου, αλλά παρά τη σημασία τους, εξακολουθούν να είναι σχεδόν εντελώς απροστάτευτα έναντι επιθέσεων ή δολιοφθορών. "
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ναυτικός επιθεωρητής Jan Christian Kaack ανέφερε ότι υπήρχε σίγουρα λόγος για τον οποίο ρωσικές υποθαλάσσιες ή επιφανειακές μονάδες παρέμειναν στην περιοχή της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για «σκόπιμη ενέργεια» και όχι «ατύχημα» κάνει λόγο η Δανία

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.
Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.
Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης