Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Rethink Tourism: Ο τουρισμός αντιμέτωπος με μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις

Rethink Tourism: Ο τουρισμός αντιμέτωπος με μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις
Επανασχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος προτάσσουν οι φορείς, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2022.
Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις αναμένεται να είναι το 2023 για τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας, τον τουριστικό τομέα, όπως ομονοούν οι άνθρωποί του, αρχής γενομένης από τον χειμώνα που έρχεται.
Παρόλη την ισχυρή ανάκαμψη που κατέγραψε κατά τη θερινή τουριστική περίοδο και κράτησε (όπως όλα δείχνουν) τις εισπρακτικές δυνάμεις του 2019 (18,2 δις), ζητήματα από τα παλιά ή και νέα αναδείχθηκαν έντονα και τοποθέτησαν τον προβληματισμό στο κέντρο του τραπεζιού, μάλλον κάπως πιο επιτακτικά, αναζητώντας και προωθώντας τις κατάλληλες λύσεις για να καταστεί βιώσιμο το μελλοντικό του μοντέλο.

Ρέτσος: Νέα δεδομένα στην προσπάθεια διατήρησης της ανάκαμψης

Στην έκθεσή του ο UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου), σημειώνει ότι καλύφθηκε ήδη το 57% των επιπέδων προ πανδημίας, λόγω ισχυρής ζήτησης για διεθνή ταξίδια και της χαλάρωσης ή άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις επταμήνου 2022 (Ιανουάριος – Ιούλιος) σχεδόν τριπλασιάστηκαν (+172%) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, όμως η χρονιά που «τρέχει» με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στο ενεργειακό, φέρνει τον παγκόσμιο τουρισμό ενώπιον νέων προκλήσεων που καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει.
Το 85% των προ-πανδημικών επιπέδων του ωστόσο, ανέκτησε ο τουρισμός στη Νότια Ευρώπη, με την Ελλάδα να καταφέρνει όπως όλα δείχνουν, την πλήρη ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα.
«O ελληνικός τουρισμός, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά, ανακτώντας πλήρως, σε ότι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, η μεγάλη ζήτηση ανέδειξε ζητήματα που απασχολούν τόσο τον ελληνικό, όσο και τον διεθνή τουρισμό, όπως οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και ο κίνδυνος για οικονομική επιβράδυνση, δημιουργούν νέα δεδομένα στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ανάκαμψης.
Ως πιο πρόσφατες προκλήσεις, η σοβαρή συμφόρηση στα διεθνή αεροδρόμια και οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό», τονίζει στο μήνυμά του με αφορμή τη χθεσινή μέρα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος εξηγώντας το γιατί το θέμα που επιλέχθηκε για τον επαναπροσδιορισμό του τουρισμού «Rethinking Tourism» - είναι «πιο επίκαιρο από ποτέ».

Με όρους βιωσιμότητας οι στόχοι της επόμενης μέρας

Για τον Γενικό Γραμματέα του UNWTO κ. Zurab Pololikashvili, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία θα πρέπει να το «ξανασκεφτεί» στη βάση των όσων έχει διδαχθεί από την πανδημία που επέφερε διεθνή παύση στα ταξίδια, αφού η ίδια η κρίση της έδειξε το δρόμο «που μπορούμε να οικοδομήσουμε περισσότερη ανθεκτικότητα. Και αποκαλύπτοντας τις ανισότητες, μας έδειξε επίσης που μπορούμε να αποδώσουμε περισσότερη δικαιοσύνη».
Η βιώσιμη ανάπτυξη με ατζέντα το 2030 είναι στρατηγική προτεραιότητα και για τον κλάδο της φιλοξενίας και οι συνεργασίες και η ενότητα απαραίτητες για να οικοδομήσει το μέλλον του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιο: «o επαναπροσδιορισμός του τουριστικού προϊόντος μας, με όρους βιωσιμότητας, ποιότητας και θεματικού εμπλουτισμού στηριγμένου στα πλεονεκτήματα κάθε προορισμού, είναι στρατηγική προτεραιότητα. Απαιτεί σχέδιο, πόρους και συνένωση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να πετύχουμε τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό».
Οι επόμενοι μήνες μέχρι και την άνοιξη του 2023 θα είναι κρίσιμοι, αφού αναμένεται να φέρουν στην επιφάνεια τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με δυσοίωνες τις προβλέψεις για την Ευρώπη. Ήδη εμπειρογνώμονες του UNWTO εκφράζουν επιφυλάξεις για την περίοδο από τώρα μέχρι και τον Δεκέμβριο 2022, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ανάκαμψη.
Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, οδηγεί σε εκτιμήσεις για επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2024 ή αργότερα και είναι αρκετά πιθανό, αυτό να μη συμβεί το 2023. Παρ΄ όλα αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό (65%) προβλέπει ότι οι επιδόσεις του τουριστικού τομέα θα είναι καλύτερες του χρόνου από τις φετινές, ενώ διατηρείται όμως και ένα σημαντικό ποσοστό που θεωρεί ότι οι πιέσεις που θα δεχθεί η καταναλωτική δύναμη του ταξιδιωτικού κοινού από την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και την αύξηση του κόστους διαμονής και μεταφοράς, θα είναι ο κύριος παράγοντας – ρυθμιστής της ταξιδιωτικής ανάκαμψης.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης