Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανική οικονομία στον «πάτο» του Τάμεση - H αγορά «έχασε» 500 δισ. από τότε που ανέλαβε η Truss

Η Βρετανική οικονομία στον «πάτο» του Τάμεση -  H αγορά «έχασε» 500 δισ. από τότε που ανέλαβε η Truss
Ο δείκτης FTSE 350 ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές του FTSE 100 και του FTSE 250 με εγχώρια εστίαση  έχει πλέον χάσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν η Truss ανέλαβε τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χάσει τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη αξία από τότε που η Liz Truss ανέλαβε πρωθυπουργός, με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να κλονίζεται μετά από τις ανακοινώσεις για έναν προϋπολογισμό με στόχευση στη μείωση των φόρων.

Τα ηνία στην Truss και οι ανησυχίες

Αναλαμβάνοντας τα ηνία σε μια εποχή που η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου πάλευε ήδη με το φάσμα της ύφεσης, οι νέες δημοσιονομικές πολιτικές της κυβέρνησης Truss τροφοδότησαν ανησυχίες, ότι ο πληθωρισμός και ο δανεισμός θα αυξάνονταν σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερο αυξάνονται τα επιτόκια.
Αυτό πυροδότησε ένα ξεπούλημα μεταξύ περιουσιακών στοιχείων, που  έστειλε τη λίρα σε χαμηλό ρεκόρ και πυροδότησε εικασίες για έκτακτη δράση από την Τράπεζα της Αγγλίας.
«Η εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαρραγεί εν μέσω μιας συσσώρευσης ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές και την κατεύθυνση των ταξιδιών που ακολουθεί η κυβέρνηση Truss», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια της Hargreaves Lansdown».

497x-1.jpg

Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, τα ομόλογα έχουν μειωθεί από τότε που η Liz Truss ανέλαβε πρωθυπουργός

Ο δείκτης FTSE 350 ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές του FTSE 100 και του FTSE 250 με εγχώρια εστίαση  έχει πλέον χάσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν η Truss ανέλαβε τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος.
Σε αυτό το διάστημα, ο δείκτης κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χάσει πάνω από 160 δισεκατομμύρια λίρες (173 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αγοραία αξία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για να ξεπεράσει το 4% για πρώτη φορά από το 2010.
«Αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να πει, "στην κόλαση του πληθωρισμού, ας σκεφτούμε μόνο την ανάπτυξη"», δήλωσε ο Seema Shah, επικεφαλής στρατηγικής στο Principal Global Investors.
«Οι αποδόσεις των ομολόγων θα πάνε μόνο υψηλότερα και θα ανατρέψουν μεγάλο μέρος αυτής της θετικής οικονομικής κίνησης από τις φορολογικές περικοπές», είπε σε συνέντευξή της.

497x-1_1.jpg

Και τα ομόλογα στον «πάτο»

Τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας σε στερλίνες έχασαν επίσης 29 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο, συμπαρασύροντας προς τα κάτω την αγοραία αξία ενός δείκτη Bloomberg που παρακολουθεί τους τίτλους στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016.
Ένας δείκτης ομολόγων junk σε στερλίνες -- εκ των οποίων οι βρετανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90%
έχει δει την αγοραία αξία του να μειώνεται κατά 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, με τους ομολογιούχους να είναι πιο πιθανό να αγοράσουν και να κρατήσουν μέχρι τη λήξη τους, το selloff στα ομόλογα είναι σχετικά μικρότερο σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Την Τρίτη, τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν ανακτήσει λίγο έδαφος με την λίρα να οδεύει προς το μεγαλύτερο ράλι της εδώ και μήνες.

Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου κινδυνεύουν να περιορίσουν την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών

Για τις μετοχές, τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο την υπεραπόδοση του FTSE 100 φέτος, η οποία έχει ενισχυθεί από τα μέλη του που είναι σε μεγάλο βαθμό εξαγωγείς.
Ο δείκτης έχει υποχωρήσει περίπου 5% μέχρι στιγμής το 2022, σε σύγκριση με πτώση περίπου 20% στον δείκτη Stoxx 600, αλλά το προβάδισμά του έχει μειωθεί τον Σεπτέμβριο.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει περισσότερο με την άγρια δύση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Danni Hewson, οικονομικός αναλυτής στην AJ Bell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης