Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μητσοτάκης: Εθνική Πύλη Αναπηρίας και κατάργηση παραβόλου 46 ευρώ για 250.000 ΑμεΑ

Μητσοτάκης: Εθνική Πύλη Αναπηρίας και κατάργηση παραβόλου 46 ευρώ για 250.000 ΑμεΑ
Τα νέα ψηφιακά εργαλεία συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας

Στην κατάργηση του παραβόλου των 46 ευρώ για τους 250.000 συμπολίτες μας με αναπηρία προχώρησε η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να κάνει τη σχετική εξαγγελία κατά την παρουσίαση την Δευτέρα της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, μέσω της οποίας απλουστεύονται και ψηφιοποιούνται σειρά πολύ συχνών αλληλεπιδράσεων των ΑμεΑ με το Δημόσιο.
Τα νέα ψηφιακά εργαλεία συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αντικαθιστώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος και επιλύοντας χρόνια προβλήματα που επιβάρυναν τους πολίτες με παρατεταμένες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων μας βρισκόταν η πραγματικότητα την οποία αντιμετώπιζαν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που -παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων στα κέντρα αυτά- στη συνείδηση των ατόμων με αναπηρία, λόγω διαδικαστικών ελλείψεων, είχαν μετατραπεί από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας σε κέντρα περιφρόνησης αναπήρων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με άτομα με αναπηρία. «Ακριβώς αυτή τη σημαντική αλλαγή στις διαδικασίες των ΚΕΠΑ είχαμε τη δυνατότητα να δρομολογήσουμε, κάνοντας μια σειρά από αλλαγές οι οποίες μου φαίνονται εκ των υστέρων απολύτως αυτονόητες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το ζητούμενο ήταν να υλοποιηθούν αλλαγές που θα διευκόλυναν στην πράξη τους πολίτες, καταπολεμώντας διεγνωσμένα προβλήματα. «Γιατί να πρέπει να περνάει κάποιος από επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για ένα πρόβλημα που τον συνοδεύει για μία ζωή; Γιατί να μην μπορούμε να επιστρατεύσουμε την ψηφιακή τεχνολογία, όπως το κάνουμε σε τόσες άλλες εκφάνσεις της σχέσης του κράτους με τον πολίτη ή την επιχείρηση, για να μπορέσουμε να απλοποιήσουμε τη ζωή αυτών των συμπολιτών μας που θα έπρεπε πρώτα και πάνω απ΄ όλα να νοιαζόμαστε περισσότερο να τους εξυπηρετήσουμε. Διότι, εξ ορισμού, αυτοί και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στην επικοινωνία τους με το κράτος. Πώς είναι δυνατόν να ζητάμε από συμπολίτες μας να έρθουν σε μία δημόσια υπηρεσία που αφορά άτομα με αναπηρία και οι Υπηρεσίες αυτές να μην είναι προσβάσιμες;».
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως είχε θέσει τον στόχο της αναβάθμισης των υπηρεσιών για τους πολίτες με αναπηρίες ήδη προ τετραετίας, πάντα σε συνεννόηση με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης