Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ και Ευρώπη αντιδρούν στην ανεξάρτητη πολιτική της Σερβίας - Για να υπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα, ενισχύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία

ΗΠΑ και Ευρώπη αντιδρούν στην ανεξάρτητη πολιτική της Σερβίας - Για να υπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα, ενισχύει τις σχέσεις της με τη Ρωσία
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Σερβίας είχαν διαβουλεύσεις με επίκεντρο το θέμα του Κοσσόβου
Σχετικά Άρθρα
ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλαν την απόφαση της Σερβίας που προχώρησε στην έναρξη διαβουλεύσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής σε τακτική βάση με τη Ρωσία.
Την περασμένη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών, της Ρωσίας Sergey Lavrov και της Σερβίας Nikola Selakovic, συναντήθηκαν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και υπέγραψαν πρωτόκολλο έναρξης των διαδικασιών διευθέτησης των διακρατικών σχέσεων για την διετία 2023-2024.
Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγουμένως να υπάρξει κάποια αναγγελία.
Οι ΗΠΑ μόλις έγινε γνωστό το γεγονός αντέδρασαν και μέσω του Πρέσβη τους στο Βελιγράδι Christofer Hill ζήτησαν εξηγήσεις από το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν πρέπει να υπογράφει τίποτα με τη Ρωσία.  Άλλωστε λίγοι είναι αυτοί που υπογράφουν κάτι με το ρωσικό κράτος, εκτός από εκείνους τους κακόμοιρους τους επίστρατους που αναγκάζονται να πάνε στον πόλεμο», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης και συμπλήρωσε:
«Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τι συνέβη και γι αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις από την Σερβία».
Ο Αμερικανός Πρέσβης φάνηκε μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλημένος για την μυστικότητα που τηρήθηκε από την σερβική πλευρά γύρω από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Ρωσία μιας και λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση Αντίστοιχες αντιδράσεις είχαν και στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Peter Stano, εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΕ, σημείωσε ότι το νέο έγγραφο περί «έναρξης διαβουλεύσεων» Ρωσίας-Σερβίας υπογράφηκε ελάχιστες μέρες αφότου η Ρωσία προχώρησε σε μερική επιστράτευση για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η συμφωνία Σερβίας-Ρωσίας ήταν «ένα πολύ σαφές σημάδι για την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τους δεσμούς τους», είπε ο Stano. «Και αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα».
«Το παίρνουμε πολύ σοβαρά και το παρακολουθούμε», κατέληξε o Stano.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, από την πλευρά του, Nikola Selakovic, επιστρέφοντας από την Νέα Υόρκη προσπάθησε  να κατευνάσει τις αντιδράσεις δηλώνοντας ότι «πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα συμφωνία που αφορά τις διαβουλεύσεις εντός του ΟΗΕ για το - εθνικό για τη Σερβία - ζήτημα του Κοσόβου, τις διμερείς σχέσεις και τις πολυμερείς δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο θέματα που αφορούν την πολιτική ασφάλειας».
Η Σερβία που έγινε στόχος βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ πριν από δύο δεκαετίες, αλλά τώρα επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αγωνίζεται εδώ και καιρό να εξισορροπήσει τους ιστορικά στενούς δεσμούς με τη Ρωσία με την επιλογή της για οικονομική και πολιτική ενοποίηση με τη Δύση.
Αν και η Σερβία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη, αρνείται να συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Πολλές φορές μάλιστα ο πρόεδρός της Aleksandar Vucic έχει δηλώσει ανοιχτά, πως η Σερβία θα συνεχίσει να διατηρεί φιλικές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, μολονότι επιλέγει μια ευρωπαϊκή πορεία. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης