Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρχεται το πρώτο ψυχρό κύμα στην Ευρώπη - Θα δοκιμαστούν τα όρια των αποθηκών φυσικού αερίου

Έρχεται το πρώτο ψυχρό κύμα στην Ευρώπη - Θα δοκιμαστούν τα όρια των αποθηκών φυσικού αερίου
Το ψυχρό κύμα ήρθε νωρίτερα του αναμενομένου, με τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου να είναι δύσκολες
Η Ευρώπη μαστίζεται από ενεργειακή κρίση και η κρύα εποχή έρχεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Η σταθερότητα των αποθεμάτων φυσικού αερίου της ΕΕ εξαρτάται πλέον από έναν ήπιο χειμώνα.
Ωστόσο, οι νέες μετεωρολογικές προβλέψεις για την εβδομάδα δείχνουν ότι «ένα αρκτικό κρύο θα πνεύσει στη δυτική Ευρώπη.
Και αυτή θα είναι η πρώτη δοκιμή για το πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να καθυστερήσουν την θέρμανση τους σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας και διευκόλυνσης των οικιακών προϋπολογισμών», αναφέρει το Bloomberg.
Η ομάδα πρόβλεψης του Maxar, WeatherDesk, είπε ότι οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο θα πέσουν κατά 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μέσο όρο, έως και 6,5 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα στις 27 Σεπτεμβρίου.
Στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, οι θερμοκρασίες θα πέσουν 3,5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία θα δούμε θερμοκρασίες 3-4 βαθμούς χαμηλότερες από την εποχιακή τιμή.
Η αίσθηση του κρύου όμως θα είναι ακόμη χειρότερη, καθώς θα υπάρχει και ένας ισχυρός βόρειος άνεμος από την Αρκτική», σύμφωνα με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οικονομία... ενέργειας

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία έχουν εγκρίνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, ενώ η ΕΕ στο σύνολό της έχει επιτύχει τον στόχο του 80% (τώρα 86,9%) για πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης έως την 1η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την Aurora Energy Research, η πλήρης αποθήκευση NatGas θα μπορούσε να διατηρήσει τις χώρες της ΕΕ για τουλάχιστον τρεις μήνες αυτόν τον χειμώνα.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ με το ένα τέταρτο της αποθήκευσης της ΕΕ, υπάρχουν περίπου 80-90 ημέρες αποθήκευσης καυσίμων.
Αλλά με τη συμπίεση των περιφερειακών προμηθειών που επιδεινώθηκαν από τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, συν το κλείσιμο του Nord Stream 1 από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom προς την Ευρώπη - η σταθερότητα των αποθεμάτων NatGas της Ευρώπης εξαρτάται από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα.

Η ζήτηση θα εκτιναχθεί στα ύψη και θα εξαντλήσει τα αποθέματα γρηγορότερα, εκτοξεύοντας τις τιμές του φυσικού αερίου ακόμη υψηλότερα.
Η συνέχιση της μείωσης της ζήτησης Natgas είναι αυτό που πρέπει να κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, επειδή τα πιο πρόσφατα στοιχεία της National Grid δείχνουν ότι η ζήτηση καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται ήδη.
Πρέπει να υπάρξει μια πιο σημαντική προσπάθεια διατήρησης ενόψει των ψυχρότερων μηνών, διαφορετικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ σκοτεινό και ακριβό χειμώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης