Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Ν. Κορέας για τέσσερις ημέρες - Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη της Kamala Harris στη Σεούλ

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια ΗΠΑ και Ν. Κορέας για τέσσερις ημέρες - Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη της Kamala Harris στη Σεούλ
Θα γίνουν προσομοιώσεις ναυμαχιών και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, τακτικοί ελιγμοί και άλλες ασκήσεις
Σχετικά Άρθρα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα 26/9, τα πρώτα τους κοινά αεροναυτικά γυμνάσια μετά από πέντε χρόνια στα ανοικτά της χερσονήσου, μία ημέρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και τα σκάφη συνοδείας του έφθασαν την Παρασκευή 23/8 στο λιμάνι της Μπουσάν, στις νότιες ακτές της Νότιας Κορέας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
Άλλωστε, εδώ και δεκαετίες οι δύο χώρες διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, επιμένοντας στον αμυντικό της χαρακτήρα, αλλά η Βόρεια Κορέα τις θεωρεί πρόβες εισβολής στο έδαφός της.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ είναι βασικός σύμμαχος της Νότιας Κορέας, καθώς διατηρούν 28.500 στρατιωτικούς σε βάσεις στη νοτιοκορεατική επικράτεια για την προστασία της από τον βόρειο γείτονά της, κράτος που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ωστόσο, η Ρωσία και η Κίνα επέκριναν τα γυμνάσια καλώντας όλα τα μέρη να αποφεύγουν κινήσεις που κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή και να χαλαρώσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Πάντως, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Yoon Suk-yeol, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, έχει δηλώσει πως η πρόθεσή του να πολλαπλασιαστούν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών του προκατόχου του.
Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα θα βρεθεί στη Σεούλ η αμερικανίδα αντιπροέδρος Kamala Harris για συνομιλίες με τον πρόεδρο Yoon Suk-yeol. Η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη 29/9.

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στις ανατολικές ακτές της Νότιας Κορέας

«Τα γυμνάσια αυτά σχεδιάστηκαν για να επιδείξουν τη σθεναρή βούληση της συμμαχίας Νότιας Κορέας-ΗΠΑ να αντιδράσουν στις βορειοκορεατικές προκλήσεις», ανέφερε το νοτιοκορεατικό πολεμικό ναυτικό σε ανακοινωθέν του.
Στα γυμνάσια, που ξεκίνησαν σήμερα (26/9) και θα ολοκληρωθούν στις 29/9, συμμετέχουν περίπου 20 πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan, αλλά και ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις.
Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών θα γίνουν προσομοιώσεις ναυμαχιών και ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων, τακτικοί ελιγμοί και άλλες ασκήσεις, όπως διευκρίνισε το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας.
Σημειώνεται ότι τα γυμνάσια ξεκινούν μια ημέρα μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης