Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Έκκληση στους ειδικούς «να πουν την αλήθεια» για την παρανοϊκή πολιτική «zero Covid»

Κίνα: Έκκληση στους ειδικούς «να πουν την αλήθεια» για την παρανοϊκή πολιτική  «zero Covid»

«Οι ειδικοί πρέπει να μιλήσουν και η χώρα πρέπει να διεξαγάγει ολοκληρωμένες μελέτες και να τις καταστήσει προσβάσιμες στο κοινό», επισήμανε διάσημος Κινέζος blogger

Σχετικά Άρθρα

Ο διάσημος Κινέζος blogger Hu Xijin δήλωσε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ότι καθώς η Κίνα αποτιμά τη πολιτική δημόσιας υγείας για τον Covid-19 που καταγγέλθηκε ως ολοκληρωτική με τα αλλεπάλληλα παρανοϊκά lockdowns οι ειδικοί θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους και η πολιτεία πρέπει να κάνει πλήρη ανάλυση και να καταστήσει σαφή στο ευρύ κοινό οποιαδήποτε συμπεράσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Το ασυνήθιστο σχόλιο του Hu στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αίτημα τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια για τις δημόσιες πολιτικές υγείας του κέρδισε από την πρώτη στιγμή χιλιάδες likes στο μικρομπλόγκ Weibo που μοιάζει με το Twitter, σε έναν συνήθως αυστηρά κρατικά ελεγχόμενο ιστό που λογοκρίνει φωνές που θεωρούνται απειλή για την κοινωνική σταθερότητα.

Η απειλή για καταστολή

Οι ηγέτες της Κίνας προειδοποίησαν τον Μάιο εν μέσω του lockdown Covid στη Σαγκάη και των εκτεταμένων περιορισμών στην κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν με καταστολή οποιαδήποτε διαμορτύρία ή κίνηση που παραπληροφορεί, αμφισβητεί ή απορρίπτει την πολιτική zero-Covid των αρχών.
«Σχετικά με το μέλλον, η Κίνα χρειάζεται πολύ ορθολογική έρευνα και υπολογισμούς», ανέφερε ο Ηu, πρώην αρχισυντάκτης της ταμπλόιντ Global Times.
«Οι ειδικοί πρέπει να μιλήσουν και η χώρα πρέπει να διαξαγάγει ολοκληρωμένες μελέτες και να τις καταστήσει διαφανείς στο κοινό: ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τους απλούς μας ανθρώπους  της πολιτικής που υιοθετήθηκε  και ποια είναι τα γενικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη χώρα;».

Αλλαγή πολιτικής

Η Κίνα ακoλούθησε υπερβολικά αυστηρή πολιτική για Covid-19 αυτό το 12μηνο για να αντιμετωπίσει την εξέλιξη της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, ενώ ο απολογισμός των θανάτων επειδή η πανδημία ξεκίνησε παραμένει σε χαμηλά επίπεδα – γύρω στα 5.226 από το Σάββατο 24/9 – και η εξέλιξη της παραλλαγής διεθνώς οδηγούν στην αλλαγή της πολιτικής των αυστηρών περιορισμών και στην ενδημικής αντιμετώπιση του ιού.

Ολοκληρωτική αντιμετώπιση

«Αντιτίθεστε στα υπερβολικά μέτρα κατά της επιδημίας», έγραψε ένα άτομο στο Weibo ως σχόλιο στη δημοσίευση του Hu.
Με πρόσχημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ολόκληρες πόλεις έχουν υποβληθεί σε διάφορα επίπεδα lockdown, ενώ τα μολυσμένα ή ύποπτα περιστατικά περιορίζονται σε υπηρεσίες ή στο σπίτι και οι ντόπιοι πληθυσμοί καλούνται να κάνουν test PCR για να ρίξουν κάθε δύο έως τρεις ημέρες ή αποκλείονται από τις δημόσιες εγκαταστάσεις και χώρους.

Ελευθερία της κίνησης

«Δεν με πειράζει να μολυνθώ, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορείτε παρά να με εμποδίσετε να κινούμαι ελεύθερα», ανέφερε ένα άλλο άτομο του Weibo.
Ακόμη και το Χονγκ Κονγκ που ελέγχεται από την Κίνα αναγκάστηκε για να καταργήσει την καραντίνα για τα κρούσματα Covid σε όλες τις αφίξεις, περισσότερο από δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή της και μόλις εβδομάδες πριν από ένα σημαντικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Πεκίνο τον επόμενο μήνα, όταν ο πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής της Κίνας.
«Οι άνθρωποι πρέπει να εμπιστεύονται το κράτος, αλλά το κράτος πρέπει επίσης να εμπιστεύεται την κατανόηση του λαού», ανέφερε ο Hu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης