Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2026 - Η παραγωγή θα μειωθεί και τα νοικοκυριά θα παγώσουν

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2026  - Η παραγωγή θα μειωθεί και τα νοικοκυριά θα παγώσουν

«Δεν πρόκειται για την κρίση ενός χειμώνα, ας το καταστήσουμε πολύ, πολύ σαφές», επισήμανε η Amrita Sen, ιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας στο Energy Aspects

Σχετικά Άρθρα

Το σοκ στην προσφορά λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Μόσχας, το κλείσιμο των βασικών οδών διέλευσης φυσικού αερίου μέσω αγωγών θα οδηγήσει την Ευρώπη να αγωνίζεται για προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου και μετά το 2022 - 2023 καθώς η τρέχουσα κρίση δεν είναι απλώς «η ιστορία ενός χειμώνα», σύμφωνα με αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.
«Αυτή δεν είναι μια ιστορία που θα διαρκέσει ένα χειμώνα, ας το καταστήσουμε πολύ, πολύ σαφές», δήλωσε η Amrita Sen, ιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας στο Energy Aspects, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί να περιορίσει δραστικά τη ζήτηση ώστε να μπορέσει να εξισορροπήσει την αγορά, όχι μόνο αυτόν τον χειμώνα αλλά και τον επόμενο χειμώνα και ενδεχομένως τον μεθεπόμενο, δηλαδή για το διάστημα έως το 2026, σημείωσε.

Σε ύφεση η οικονομία, κίνδυνος για την παραγωγική ικανότητα

Η ενεργειακή κρίση ωθεί ήδη τη Γερμανία –τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης– σε ύφεση, η οποία θα βαθύνει καθώς προχωράμε στους χειμερινούς μήνες εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης προσφοράς  φυσικού αερίου και ενέργειας, επισήμανε η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στη μηνιαία έκθεσή της.
Η Γερμανία οδηγήθηκε επίσης αυτή την εβδομάδα στο να κρατικοποιήσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της, την Uniper, για να αποτρέψει την κατάρρευση των γερμανικών προμηθευτών ενέργειας και φυσικού αερίου.

Αποτυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σε όλη την Ευρώπη, οι βιομηχανίες αναγκάζονται να περιορίσουν ή να κλείσουν την παραγωγή λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και αρκετές ευρωπαϊκές βιομηχανικές ενώσεις επισημαίνουν ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των τιμών της ενέργειας και την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν θα αποτρέψει τη δύσκολη επιβίωση τον προσεχή χειμώνα.

Μεταβλητότητα στην αγορά πετρελαίου - Στα 120 δολ. το βαρέλι

Σχολιάζοντας την αγορά πετρελαίου, ο Sen της Energy Aspects είπε στο Bloomberg ότι η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει ένα πολύ ασταθές τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το 2022 μέχρι στιγμής ήταν το έτος με τη δεύτερη υψηλότερη μεταβλητότητα από το 1990, ενώ η υψηλότερη αστάθεια σημειώθηκε το 2020.
«Περιμένουμε πολύ υψηλότερες τιμές στο τέλος του έτους» και η πρόβλεψη της Energy Aspects για τις τιμές πετρελαίου στο τέλος του έτους είναι περίπου 120 δολάρια το βαρέλι, πρόσθεσε.
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίυο 2022, το αργό Brent διαπραγματευόταν στα 90 δολάρια το βαρέλι.
Europe Gas Prices Drop as Nations Ramp Up Efforts to Ease Crisis - Bloomberg
Τι θα κάνει η Ασία

Μετά την έναρξη ισχύος του embargo της ΕΕ, η Ινδία και η Κίνα θεωρητικά θα μπορούσαν να απορροφήσουν επιπλέον ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ο τραπεζικός τομέας είναι επιφυλακτικός έναντι των δευτερογενών συνεπειών από τις κυρώσεις τη Δύσης.
Και αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει πετρέλαιο, επισήμανε η Sen της Energy Aspects.
Επιπλέον, η Ρωσία που δεσμεύει πολύ πετρέλαιο σε πλοία προς την Ασία και στη συνέχεια βρίσκει αγοραστές θα ωθήσει περαιτέρω ανοδικά τους ναύλους, πρόσθεσε.
Κόστος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης
European governments splurging €500bn to cushion energy crisis: report –  EURACTIV.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης