Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bespoke Investment: Είμαστε στο τρίτο σκέλος της bear market της Wall Street... στο χειρότερο

Bespoke Investment: Είμαστε στο τρίτο σκέλος της bear market της Wall Street... στο χειρότερο
Η Bespoke Investment μελέτησε παρελθούσες bear markets κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Σχετικά Άρθρα
«Το πού θα φτάσει τελικά αυτή η bear market είναι εικασία του καθενός και τα γεγονότα εκτός του ελέγχου της Fed πιθανότατα θα παίξουν ρόλο στο πού θα καταλήξει τελικά η αγορά», ανέφερε η Bespoke Investment.
«Σε καιρούς σαν αυτόν, όμως, είναι πάντα σημαντικό να βλέπουμε πώς συγκρίνεται η τρέχουσα περίοδος με άλλες περιόδους, αν δεν υπάρχει άλλος λόγος από το να δούμε πόσο άσχημα μπορεί να κινηθεί η αγορά», ανέφερε.
Ο S&P 500, ο οποίος έφτασε σε υψηλό ρεκόρ στις 3 Ιανουαρίου, έχει βυθιστεί 20,5% μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Επίσης, ο δείκτης υποχωρεί περισσότερο από 10% από το υψηλό του Αυγούστου και πλέον βρίσκεται στο τρίτο τέτοιο σκέλος της τρέχουσας bear market, σύμφωνα με την Bespoke, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από το χαμηλό του Ιουνίου.

Τι δείχνει η ιστορία

Η Bespoke Investment μελέτησε παρελθούσες bear markets κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ξεκίνησε σε υψηλά όλων των εποχών και σημείωσε τουλάχιστον τρία σκέλη κάτω από 10% ή περισσότερο πριν ο S&P 500 τελικά βρει τα χαμηλά του.
Αυτές ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1973, τον Νοέμβριο του 1980, τον Αύγουστο του 1987, τον Μάρτιο του 2000 και τον Οκτώβριο του 2007, σύμφωνα με το Bespoke.
«Αν υπήρχε ένα σταθερό μοτίβο και στις πέντε προηγούμενες περιόδους που επισημάνθηκαν, είναι ότι σε κάθε μία, ο S&P 500 βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο στο τρίτο σκέλος της bear market», είπε η Bespoke.
Ο S&P 500 δεν είναι πολύ πάνω από το χαμηλό του Ιουνίου, «άρα είτε η αγορά πρέπει να πέσει περαιτέρω» ή εάν ο δείκτης μπορέσει να αυξηθεί στις 4.250 μονάδες, «θα πρόσφερε μια αμυδρή ελπίδα στους ταύρους ότι η χειρότερη από τις πτώσεις θα ήταν πίσω μας».
Ο S&P 500 στις 21/9 έκλεισε με πτώση 10,4% από το πρόσφατο υψηλό του στις 16 Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας ότι «ο δείκτης βρίσκεται στο τρίτο σκέλος χαμηλότερα τουλάχιστον 10% κατά τη διάρκεια της τρέχουσας bear market», δείχνει το σημείωμα Bespoke.

Παρελθούσες bear markets

«Η bear market που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1973 και εκτεινόταν μέχρι τον Οκτώβριο του 1974 ήταν αρκετά αδυσώπητη», δήλωσε η Bespoke.
Το τρίτο σκέλος τότε ήταν ιδιαίτερα επώδυνο, καθώς ο S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 37% σε ένα sell-off που επιταχύνθηκε μόλις τον Αύγουστο του ίδιου έτους μετά την παραίτηση του προέδρου Richard Nixon.

Η bear market του 1980-1982 ήταν αξιοσημείωτη για «το γεγονός ότι το ράλι το επόμενο έτος διέγραψε όλες τις προηγούμενες πτώσεις», αναφέρει η Bespoke.
Η bear market του 1987 ήταν τόσο βαθιά, αλλά γρήγορη, που εκτάθηκε σε λιγότερο από πέντε μήνες.
«Αυτή η bear market ήταν επίσης μοναδική στο ότι είναι η μόνη με τουλάχιστον τρία σκέλη χαμηλότερα, όπου κάθε πτώση 10%+ δεν οδήγησε σε χαμηλότερο χαμηλό».

«Εκτός από τη συντριβή του COVID, οι bear markets του 21ου αιώνα ήταν πιο τραβηγμένες», σύμφωνα με την Bespoke.

Από την κορύφωση τον Μάρτιο του 2000 έως το χαμηλό του Οκτωβρίου 2002, η Bespoke συγκέντρωσε πέντε ξεχωριστά σκέλη που ήταν τουλάχιστον 10% χαμηλότερα πριν ο S&P 500 τελικά φτάσει στο κατώτατο μέρος.
«Οι περισσότερες από αυτές ήταν σοβαρές», σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας.

Πιο πρόσφατα, «η bear market που ξεκίνησε το 2007 περιελάμβανε πέντε ξεχωριστές πτώσεις τουλάχιστον 15%, με τρεις να ξεπερνούν το 25%, είπε η Bespoke.
Το ράλι 18,5% από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο του 2008 ήταν η μόνη ανάκαμψη άνω του 10% κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου όταν ο S&P 500 σημείωσε υψηλότερο υψηλό.
«Δυστυχώς για οποιονδήποτε ταύρο που επιχείρησε αυτή τη θετική τεχνική εξέλιξη εκείνη την εποχή, κατέληξε να είναι ένα μεγάλο fake-out», κατέληξε η Bespoke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης