Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Σοβαρά εμπόδια για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - «Αγώνας δρόμου» μετά το διάγγελμα Putin

ΕΕ: Σοβαρά εμπόδια για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - «Αγώνας δρόμου» μετά το διάγγελμα Putin
Η πίεση κλιμακώνεται μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία από τον πρόεδρο Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα
Σε αγώνα δρόμου για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας εντός των επόμενων εβδομάδων, η οποία θα επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, επιδίδονται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η πίεση κλιμακώνεται μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία από τον πρόεδρο Vladimir Putin και πιθανότατα θα αποτελέσει μέρος ενός νέου πακέτου κυρώσεων που θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα πηγές.
Το πλαφόν θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με την προσπάθεια των ΗΠΑ να μην εκτοξευθεί το κόστος του αργού και να πληγούν τα έσοδα της Μόσχας.

Εμπόδια στη συμφωνία

Αλλά παρά τη νέα προσπάθεια από την Κομισιόν και ορισμένα κράτη μέλη, το σχέδιο αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια και η θετική έκβαση δεν είναι δεδομένη, ανέφεραν πηγές στο Bl;oomberg.
Οι αποφάσεις για κυρώσεις απαιτούν ομοφωνία και είναι ιδιαίτερα περίπλοκες σε αυτή την περίπτωση, επειδή κάθε μέλος της ΕΕ έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες.
Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών θα συναντηθούν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις, οι οποίες εκτός από το ανώτατο όριο πετρελαίου θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για άτομα και τομείς όπως η τεχνολογία και τα είδη πολυτελείας.

Ασαφή τα όρια

Πολλές λεπτομέρειες πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της τιμής στην οποία θα καθοριστεί το ανώτατο όριο.
Παραμένει επίσης ασαφές πώς ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί παράλληλα με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την απαγόρευση των υπηρεσιών που απαιτούνται για τη μεταφορά του που συμφωνήθηκε νωρίτερα φέτος.
Όπως και να έχει, υπάρχει ένας βαθμός επείγοντος, καθώς το ανώτατο όριο τιμών θα πρέπει να εγκριθεί πριν τα μέτρα της ΕΕ τεθούν σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου.
Ο επικεφαλής της οικονομίας της ΕΕ Paolo Gentiloni μιλώντας αφού η Ομάδα των G7 κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το ανώτατο όριο νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των χωρών του μπλοκ για το μέτρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης