Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτρα Κομισιόν (28/9) κατά της ενεργειακής κρίσης – Στο επίκεντρο η συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου

Μέτρα Κομισιόν (28/9) κατά της ενεργειακής κρίσης – Στο επίκεντρο η συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου
Σε δύο Συνόδους Κορυφής της ΕΕ οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να παρουσιάσει στις 28 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν, ενώ το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει δύο Συνόδος Κορυφής της ΕΕ, τη στιγμή που πυκνώνουν οι εκτιμήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, τα μέτρα αυτά θα αποσκοπούν στο να μειωθούν οι διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς, να αυξηθεί η ρευστότητα στις αγορές ενέργειας και να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να κυριαρχήσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου στην Πράγα αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 20 με 21 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν παρουσίασε ένα έγγραφο με τις προτάσεις της σχετικά με το πώς μπορούν να συγκρατηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Προτάσεις

Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις ήταν η καθιέρωση οικονομικού ελέγχου στο TTF στην Ολλανδία, μέσω του οποίου καθορίζονται οι τιμές της αγοράς για το φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία καθώς και η δημιουργία μιας πρόσθετης πλατφόρμας για τον καθορισμό της τιμής των καυσίμων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της αγοράς με όσο το δυνατόν λιγότερη αστάθεια.
Βάσει του εγγράφου αυτού, σε περίπτωση που διακοπεί η προμήθεια της ΕΕ, ένας από τους τρόπους ελέγχου των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι η προσωρινή σύνδεση του TTF με τον δείκτη JKM (Japan Korea Marker), ο οποίος αντικατοπτρίζει το κόστος των προμηθειών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης