Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτά θα πει ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ - Ομιλία αποδόμησης στις καταγγελίες Erdogan και το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας

Αυτά θα πει ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ - Ομιλία αποδόμησης στις καταγγελίες Erdogan και το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας
Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην περίπτωση των 38 μεταναστών στην τουρκική νησίδα του Έβρου που ΜΚΟ διεθνοποίησε το θέμα κατηγορώντας την Ελλάδα και ζήτησε τελικά συγνώμην διότι έκανε λάθος.

Ενώ η αρχική του σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσει μία λιτή διπλωματική γλώσσα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά το παραλλήρημα του Erdogan ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι θα πρέπει να υπάρξει σκληρή απάντηση, με ντοκουμέντα, αριθμούς και φωτογραφίες μεταναστών και προσφύγων που έχουν βοηθηθεί από τις τουρκικές αρχές για να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.
Παράλληλα, το επιτελείο Μητσοτάκη συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των μεταναστών που έχει σώσει η Ελλάδα, τις κλειστές δομές που φιλοξενούνται αλλά και στοιχεία που δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η απονομή ασύλου.
Και όχι μόνο από Συρία, Πακιστάν και αφρικανικές χώρες αλλά και από την Ουκρανία, όπου η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στην φιλοξενία οικογενειών.

Η περίπτωση των 38 στη νησίδα του Έβρου

Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στην περίπτωση των 38 μεταναστών στην τουρκική νησίδα του Έβρου που ΜΚΟ διεθνοποίησε το θέμα κατηγορώντας την Ελλάδα και ζήτησε τελικά συγνώμην διότι έκανε λάθος. Το τετράχρονο παιδί για το οποίο έγινε τόσος λόγος ότι εγκαταλείφθηκε να πεθάνει τελικά ζει. Η δυσφήμιση όμως είχε γίνει σε βάρος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει και τον ρόλο διεθνών ΜΜΕ που υιοθετούν αβίαστα την τουρκική προπαγάνδα.

Θα αναφέρει τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η σκληρή γλώσσα που εξέφερε ο Erdogan θα τους βοηθήσει τελικά να αναδείξουν το αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά κυρίως μέσα στο ΝΑΤΟ.
Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός θα αναφέρει όλους τους τρόπους που η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ζήτημα, αναλώνοντας και ένα κεφάλαιο για όσα έγιναν το 2020 στα σύνορα του Έβρου, αλλά και σε δεύτερο χρόνο τις κινήσεις της που δείχνουν ότι είναι μία αναθεωρητική δύναμη.

Θα αναφέρει την Σύνοδο της Σαγκάης και το διπλό παιχνίδι της Άγκυρας

Όσον αφορά το τελευταίο, τα γεγονότα θα μιλήσουν από μόνα τους.
Ο Μητσοτάκης θα αναφέρει την συμμετοχή του Erdogan στην Σύνοδο της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, τις αγκαλιές με τον Putin και το αντιδυτικό μέτωπο και θα απευθύνει δημόσια το ερώτημα πως είναι δυνατόν μία χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ να θέλει να ενταχθεί στη Σύνοδο της Σαγκάης (SCO) που είναι αντίπαλη με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Επίσης, θα αναδείξει και πάλι ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν προχωράει σε κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία, απεναντίας απ’ ότι είδαμε θα εξάγει και τα προϊόντα της…
Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες μέρες έλεγε ότι ο Putin θέλει να τελειώσει τον πόλεμο και εν τέλει ο Putin με την μερική επιστράτευση προχωράει ακόμα ένα βήμα στον πόλεμο με την Ουκρανία…

Προσπαθεί να αλλάξει τις δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων

Η προσπάθεια δυσφήμησης της χώρας μέσω των προσφύγων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ένα μέσο για να αλλάξει διαθέσεις ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden – αλλά και η ευαίσθητη σε αυτά τα ζητήματα αμερικανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη- απέναντι στην Τουρκία, αφού το τελευταίο διάστημα που η Άγκυρα αμφισβητεί τα ελληνικά νησιά, το State Department έχει βγει καταφανώς υπέρ των ελληνικών θέσεων συνδυαστικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θυμίζουμε την δήλωση Borel σε Cacusoglu ότι η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Αποτυχημένη η προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας για συνάντηση με Biden

Και αυτό, μαζί με την καθυστέρηση του Κογκρέσου να δώσει νέα F16 στην Τουρκία, είναι ζήτημα που ενοχλεί την Άγκυρα παρά τα χρήματα που έχει ξοδέψει η τουρκική πλευρά σε γραφεία λόμπι στις ΗΠΑ για να προχωρήσει το αίτημα της.
Όπως επίσης, η αποτυχία της τουρκικής διπλωματίας έγκειται και στο γεγονός ότι ο Biden απέφυγε να ορίσει γεύμα με τον τούρκο πρόεδρο.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Erdogan μίλησε απαξιωτικά σε δημοσιογράφους για τον αμερικανό πρόεδρο…

Το πρώτο χτύπημα η άρση όπλων στην Κύπρο

Η αρχή, βέβαια, είχε γίνει όταν  προσγειωνόταν ο τούρκος πρόεδρος στη Νέα Υόρκη. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρε το εμπάργκο όπλων που είχε βάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία, το 1987, προκειμένου να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, χωρίς βέβαια να έχει βρεθεί λύση μέχρι σήμερα. 

Δεν θα κάνει το λάθος του Erdogan να απευθυνθεί στην τουρκική σκηνή

Ο Πρωθυπουργός, δεν θα κάνει το λάθος του Erdogan - που συνέστησε στο twitter προς τους Έλληνες να αποκηρύξουν τον Μητσοτάκη- να απευθυνθεί στην τουρκική πολιτική σκηνή, παρόλο που θα είχε λόγο να το κάνει από την στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει εκτός διεκδίκησης της εξουσίας τον Ekrem Imamoglu.

Κατηγορία της ΝΔ για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ με την τουρκική προπαγάνδα

Τέλος, εκτός όσα θα αναφέρει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην Ελλάδα ήδη το Μαξίμου και η ΝΔ έχουν βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί, όπως τονίζουν, την τουρκική προπαγάνδα.
Μάλιστα, υιοθετεί fake news τα οποία μάλιστα ευρωβουλευτές του τα προωθούν στην ευρωβουλή χωρίς να αναζητούν τα πραγματικά γεγονότα.
Εχθές, η ομάδα Αλήθειας ανήρτησε ένα βιντεάκι που από την μία δείχνει τον παραλληματικό λόγο Erdogan και από την άλλη δηλώσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να δείξει ότι υπάρχει σύμπλευση.
Παρόλο που εν τέλει, η Κουμουνδούρου μετά τις πιέσεις αναγκάστηκε να καταγγείλει τις δηλώσεις του Erdogan από το βήμα του ΟΗΕ.


Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης