Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επιβράβευση των κακοπληρωτών! - Τα βαθιά κουρέματα και οι επιχειρηματικές διασώσεις

Η επιβράβευση των κακοπληρωτών! - Τα βαθιά κουρέματα και οι επιχειρηματικές διασώσεις
Η συμφωνία ΑΝΕΚ – Αttica Group δείχνει πως η σχέση ανταλλαγής είναι υπέρ της ΑΝΕΚ

Σίγουρα είναι προτιμότερο να πάρει κάτι, έστω και λίγα η τράπεζα και να μην κλείσει η εταιρεία, από το να μην πάρει ούτε σεντς, να κλείσει και να χαθούν και δεκάδες θέσεις εργασίας.
Από την άλλη μία άλλη εταιρεία που πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, έχει περάσει από χίλια κύματα, υποχρεώθηκε στο παρελθόν σε πολύ υψηλά επιτόκια και σήμερα βλέπει ομοειδείς να κουρεύονται βαθιά και η ίδια να μην έχει δει κάποιο bonus επειδή είναι στους καλοπληρωτές.
Μία εταιρεία που χρωστάει 100 και τελικά πληρώνει 10 ή 20, αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της; Φυσικά και ναι…
Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στο θέμα κουρέματος υποχρεώσεων στο Χρηματιστήριο είναι πολλές με τελευταία εξέλιξη την επιβεβαίωση των όσων γράφονταν εδώ και μήνες αναφορικά με τη συμφωνία για τη συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Attica Group με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Η πρώτη ανάγνωση της συμφωνίας δείχνει ξεκάθαρα πως ευνοημένοι είναι οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ, της εταιρείας δηλαδή που διασώζεται.
Γι΄αυτό και η μετοχή της πήγε χθες στο limit up, ενώ η Attica Group υποχώρησε.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε λέει πως αν έχεις μία μετοχή της ΑΝΕΚ θα πάρεις 0,1217 νέες μετοχές της Attica Group, ενώ θα γίνει πληρωμή 80 εκατ. ευρώ και θα εξοφληθούν πλήρως 236,4 εκατ. ευρώ που είναι το ανεξόφλητο κεφάλαιο της ΑΝΕΚ προς τους πιστωτές της.
Επιπλέον θα γίνει διαγραφή και όλων των τόκων μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Θα πληρωθεί δηλαδή το 1/3 της οφειλής!!
Φυσικά και η ΑΝΕΚ δεν είναι η μόνη περίπτωση.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις κάποιων εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου όπου θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες αναφορές κουρεμάτων και σε άλλη εισηγμένη.

Βαθιά κουρέματα

Η ΚΡΕΚΑ επιθυμεί ρύθμιση και συνομιλεί με τη doValue, η οποία για μεγάλο διάστημα δεν είχε απαντήσει.
Τώρα όμως ακούγεται ότι προσπαθούν να συμφωνήσουν στο ύψος του κουρέματος, ενώ φημολογείται πως υπάρχει και επενδυτής.
Η Οίκος Σπύρου στα τέλη του 2021 ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση των δανείων, κίνηση που προσπαθούσε για μεγάλο διάστημα και οι πληροφορίες έλεγαν πως το κούρεμα είναι «βαθύ» ενώ είχε τοποθετηθεί στην εταιρεία το γνωστό fund Bluemoon Capital που διαχειρίζεται η Clafka Capital καλύπτοντας ομολογιακό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο σε βάθος χρόνου θα μετατρέψει σε μετοχές.
Στις αρχές του 2022 η μετοχή της Yalco άρχισε να καταγράφει μεγάλη άνοδο, η οποία αποδόθηκε στις πληροφορίες για κούρεμα στα δάνεια.
Η εταιρεία κατάφερε να μειώσει τα δάνειά της πουλώντας περιουσιακά στοιχεία κατά 10 εκατ. ευρώ.
Η Μπήτρος έχει υλοποιήσει το ένα σκέλος της συμφωνίας με τις τράπεζες δίνοντας ένα μέρος της δραστηριότητας στη ΣΙΔΜΑ έναντι μετοχών και περιμένει την αναδιάρθρωση των δανείων, όπου αναμένεται μεγάλο κούρεμα, αλλά οι διαδικασίες έχουν καθυστερήσει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης