Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με τραπεζική βουτιά έχασε τις 830 μονάδες ο Γ.Δ.

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με τραπεζική βουτιά έχασε τις 830 μονάδες ο Γ.Δ.
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Χάλασε το κλίμα η πιθανότητα να μην επιτρέψει ο SSM διανομή μερίσματος από ελληνικές τράπεζες το 2023, δηλαδή Eurobank και Εθνική. Η πορεία τους σήμερα και γενικότερα της αγοράς έδειξε πως αυτό φοβούνται οι επενδυτές και προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Παράλληλα οι εξελίξεις στη Ρωσία, η επικείμενη απόφαση της FED αλλά και τα αποτελέσματα επηρέασαν την πορεία των μετοχών.

Μεταβλητότητα είδαμε στην Ευρώπη ενώ την ώρα που έκλεινε η δική μας αγορά βελτιωνόταν το κλίμα και υπήρχε μικρή άνοδος, λόγω της πορείας των δεικτών στη Νέα Υόρκη. Το ΧΑ έκλεισε κάτω από τις 830 μονάδες με απώλειες 0,90% αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και στο -1,61% και στις 820 μονάδες. Ο τζίρος χαμηλός και κάτω από 45 εκατ. ευρώ. Στις τελικές δημοπρασίες είδαμε κάποιες παραπάνω κινήσεις.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μεγάλη πίεση σήμερα λόγω των πληροφοριών για το μέρισμα. Φάνηκε και από την πίεση που ασκήθηκε στις συστημικές και ειδικά σε αυτές που το μέρισμα αναμενόταν νωρίτερα. Η Εθνική υποχώρησε 4,07% και η Eurobank 3,08%. Στο τέλος πιέστηκε και η Alpha Bank πηγαίνοντας στο -3,72%, ενώ η Πειραιώς έχασε 2,20%. Η Αττικής επίσης πιέστηκε (-8,34%) αν και κατά την άποψή μας οι εξελίξεις είναι στη συγκεκριμένη πιο αρνητικές. Δε βρίσκουμε κάποια αξία.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μιλώντας με ένα αγαπητό συνάδελφο με πολλά χρόνια στο χώρο, για το αν υπάρχουν εξελίξεις και αν έχει ακούσει κάτι, γιατί αργεί αρκετά το θέμα της εξαγοράς, μας απάντησε «καράβι που αργεί…» Δε ρωτήσαμε κάτι άλλο γιατί μάλλον η πτώση της αγοράς του είχε χαλάσει το mood. Μικρές απώλειες στο κλείσιμο με τη μετοχή όμως να πηγαίνει μέχρι και στα 16,19 ευρώ πριν κλείσει στα 16,63 ευρώ. Υψηλός και ο όγκος των 137 χιλ. τεμαχίων.

MOTOR OIL: Σωστά προέβλεψε μεγάλη χρηματιστηριακή σήμερα πως θα έπρεπε να δούμε αντίδραση μετά και τα τελευταία νέα, αλλά και την πτώση της μετοχής. Ουσιαστικά η αγορά παίζει την αντίδραση των εταιρειών του κλάδου απέναντι στα σχέδια της Ευρώπης. Επτά συνεχόμενες πτωτικές και σήμερα έδωσε μάχη να μη χάσει τον εκθετικό των 200 ημερών. Στο +2,67% και στα 16,14 ευρώ.

LAMDA: Η πτώση των τελευταίων ημερών έχει κάνει αίσθηση. Διαγραμματικά δεν έχει δείξει κάτι χειρότερο, αλλά 4 συνεχόμενες πτωτικές, την ώρα που συνεχώς ανακοινώνει πραγματάκια για το Ελληνικό, δείχνει πως υπάρχει κάποιος προβληματισμός. Στα 5,69 ευρώ και στο -2,40%

ΑΤΤΙΚΑ-ΑΝΕΚ: Η στήλη δεν είχε πάρει θέση τόσο καιρό και αυτό που είχαμε γράψει ήταν πως δεν ξέραμε ούτε το ύψος του κουρέματος, ούτε τη σχέση ανταλλαγής. Γι΄αυτό και απλά παρακολουθούσαμε την πορεία της ΑΤΤΙΚΑ. Τώρα έχουμε ακόμα κάποιες απορίες, αλλά τα βασικά τα ξέρουμε. Πως θα μπουν τα 80 εκατ. ευρώ; Με δανεικά ή με αύξηση κεφαλαίου;
Υπάρχει επίσης και μία απόφαση για ΑΜΚ από την ΑΝΕΚ.

Αυτή θα γίνει ή πλέον δε χρειάζεται; Η ανακοίνωση λέει πως η καταβολή των 80 εκατ. ευρώ θα γίνει από το ενοποιημένο σχήμα. Από την άλλη βλέπουμε πως η σχέση ανταλλαγής είναι υπέρ της ΑΝΕΚ. Το έδειξε αμέσως το ταμπλό αυτό. Και έχει κι άλλο πάνω η ΑΝΕΚ εκτός και αν πέσει η ΑΤΤΙΚΑ. Προς το παρόν φάνηκε ότι κρατάει η ΑΤΤΙΚΑ και έκλεισε στο +0,83%. Το κούρεμα είναι βαθύ πάντως. Επίσης να πούμε ότι κάποιος πρέπει να κοιτάξει τις συναλλαγές των προηγούμενων ημερών γιατί έγιναν κάποιοι περίεργοι όγκοι και το πριμ που έδωσαν στη μετοχή είναι σημαντικό και αφήνει κέρδος σε όποιος μπορεί να γνώριζε κάτι παραπάνω.

REVOIL: Αφού την άδειασαν μέχρι και τα 1,09 ευρώ πριν λίγες μέρες παίρνει την εκδίκησή της. Τσάμπα η μετοχή στην αποτίμηση των 26,6 εκατ. ευρώ.

FLEXOPACK: Με τέτοια νούμερα και την πήγαν σήμερα στο -5,04% και στα 6,60 ευρώ. Με 882 τεμάχια βέβαια αλλά τη ζημιά τους την έκαναν

ΛΟΜΠΙ: Η πορεία κάποιων μετοχών μας δείχνει πως η πίεση που βγαίνει σε συγκεκριμένες μετοχές δεν έχει να κάνει με κάποια αρνητική εξέλιξη, αλλά με το ποιοι έχουν τα χαρτιά. Φαίνεται πως κάποια λόμπι έχουν θεματάκια και πουλάνε επιλεκτικά. Φάνηκε και σήμερα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης