Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Federal Reserve), Summers (Harvard) και Musk (Tesla) συμφωνούν: Έρχεται πόνος στη Wall Street

Powell (Federal Reserve), Summers (Harvard) και Musk (Tesla) συμφωνούν: Έρχεται πόνος στη Wall Street

Όσο πλησιάζουμε στη νομισματική απόφαση της Fed, τόσο περισσότερο φαίνεται να επικρατεί η συναίνεση γύρω από μια άνοδο 0,75% στις αγορές

Σχετικά Άρθρα
Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Jerome Powell, έχει προειδοποιήσει πολλάκις ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί στις ΗΠΑ, χωρίς... πόνο.

Ο Lawrence H. Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών και επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αναγνωρίζει ότι η Federal Reserve βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό εάν δεν προκαλέσει απότομη προσγείωση στην οικονομία.
Και ο Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης τεσσάρων εταιρειών - Tesla, SpaceX, The Boring Company και Neuralink - είναι πολύ επικριτικός απέναντι σε αυτήν τη νομισματική πολιτική, καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσει στη λεγόμενη σκληρή προσγείωση της οικονομίας ή ύφεση.

Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί;

Powell, Summers και Musk συμφωνούν: Έρχεται πόνος για τις ΗΠΑ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla (TSLA) επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες τους φόβους του για το τι περιμένει την οικονομία καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να αυξήσει ξανά τα επιτόκια με την ελπίδα να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί διήμερη συνεδρίαση στις 20-21 Σεπτεμβρίου.
Στο τέλος αυτής της συνεδρίασης, οι οικονομολόγοι, η επιχειρηματική κοινότητα και οι αγορές αναμένουν να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης ή 0,75% ενόψει των τελευταίων στοιχείων που δείχνουν ότι η άνοδος των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών απέχει πολύ από το να αποκλιμακωθεί.
Ορισμένοι ειδικοί, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence H. Summers, ευνοούν ακόμη και το σενάριο μιας αύξησης των επιτοκίων κατά περίπου 100 μονάδες βάσης, ή 1%.
«Μου φαινόταν αυτονόητο εδώ και αρκετό καιρό ότι μια κίνηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο είναι κατάλληλη», είπε ο Summers στις 13 Σεπτεμβρίου.
Θα επέλεγα όμως μια κίνηση 100 μονάδων βάσης για να ενισχύσω την αξιοπιστία».

Πληθωρισμός εναντίον απόπληθωρισμού

Αλλά λίγες μέρες αργότερα, ο Summers, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αναγνώρισε ότι το έργο της Fed ήταν λεπτό και τρομακτικό.
"Η @federalreserve βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Από εδώ και πέρα, με τα κεφάλαια της Fed να έχουν τιμές πάνω από 4,25%, θα πρέπει να είναι αρκετά επιθετική για να αποφευχθεί μια συνολική χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών", είπε.
Από την άλλη όμως, ο Musk, είναι πολύ επικριτικός απέναντι σε αυτήν τη νομισματική πολιτική.
Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας πιστεύει ότι μια τεράστια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed είναι πιθανό να πυροδοτήσει το εξίσου ανησυχητικό σενάριο του αποπληθωρισμού.
«Μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων της Fed κινδυνεύει με αποπληθωρισμό», προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος στις 9 Σεπτεμβρίου.

Το τούνελ του αποπληθωρισμού

Ο αποπληθωρισμός είναι το αντίθετο του πληθωρισμού.
Χαρακτηρίζεται από συνεχή πτώση του γενικού επιπέδου των τιμών.
Μπορεί να ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να αναβάλουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις καθώς περιμένουν περαιτέρω πτώση των τιμών, λένε οι οικονομολόγοι.
Οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές καθώς η συνολική κατανάλωση μειώνεται.
Στη συνέχεια, οι εταιρείες που δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν τα προϊόντα τους μειώνουν την παραγωγή και τις επενδύσεις.
Πάνω απ 'όλα, ο αποπληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των δανειοληπτών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πραγματικό ή προσαρμοσμένο ως προς τον πληθωρισμό κόστος του χρέους αυξάνεται επειδή οι αποπληρωμές δανείων γενικά δεν αναπροσαρμόζονται στον πληθωρισμό.
Έτσι οι εταιρείες είναι λιγότερο ικανές να επενδύσουν και τα νοικοκυριά είναι λιγότερο ικανά να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης και να καταναλώσουν.

Θεμελιώδες Σφάλμα

Αλλά όσο πλησιάζουμε στη νομισματική απόφαση της Fed, τόσο περισσότερο φαίνεται να επικρατεί η συναίνεση γύρω από μια άνοδο 0,75% στις αγορές.
Οι πολέμιοι της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις τους.
Ως εκ τούτου, ο Musk μόλις προειδοποίησε ξανά τη Fed υποστηρίζοντας ότι έκανε ένα «θεμελιώδες λάθος» αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση πληθωρισμού με εκείνη της δεκαετίας του 1970.

Η Fed δεν είναι... φίλη με τις αγορές

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις της Federal Reserve για τις αγορές προήλθε από τον πρόεδρο Jerome Powell στις 15 Ιουνίου, όταν η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1994.
«Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανταποκρίθηκαν και γενικά έδειξαν ότι κατανοούν την πορεία που χαράσσουμε».
Όταν το είπε ο Powell, ο S&P 500 είχε ήδη υποχωρήσει περισσότερο από 20% από το υψηλό του στις 4 Ιανουαρίου.
Με άλλα λόγια, ο Powell επιβεβαίωσε ότι η καταστροφή της αγοράς του 2022 ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.
Αν αυτό δεν ήταν αρκετά σαφές, ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis Neel Kashkari επανέλαβε αυτή τη θέση στις 29 Αυγούστου όταν είπε ότι ήταν «χαρούμενος» που είδε τη χρηματιστηριακή αγορά να πέφτει.
Αυτό έγινε αφότου ο Powell επανέλαβε τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού - ακόμα κι αν αυτό σήμαινε «κάποιο πόνο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Image: Courtesy of Sam  Ro
Παρεμπιπτόντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Powell χρησιμοποίησε τον «πόνο» για να περιγράψει τι μπορεί να χρειαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Σε εκδήλωση της Wall Street Journal στις 17 Μαΐου, είπε: «Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιος πόνος στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης