Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Mε εντολή κυβέρνησης ο Στουρνάρας (ΤτΕ) ήρε ενστάσεις και προχωρούν οι ΑΜΚ σε Attica - Παγκρήτια - Ποιος ο νέος σχεδιασμός

Mε εντολή κυβέρνησης ο Στουρνάρας (ΤτΕ) ήρε ενστάσεις και προχωρούν οι ΑΜΚ σε Attica - Παγκρήτια - Ποιος ο νέος σχεδιασμός
Ο Γιάννης Στουρνάρας, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης, «αγάπησε ξαφνικά» τόσο τον Μιχάλη Σάλλα όσο και το ΤΧΣ...
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποτρέψει νέα τραπεζική κρίση ακόμη και στον χώρο των μικρών τραπεζών, «παρότρυνε» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να άρει τις ενστάσεις που είχε τόσο για την Παγκρήτια Τράπεζα όσο και για την Attica Bank.
Έτσι, υπό την προστασία της κυβέρνησης, αλλά και με τη συναίνεση της Τράπεζας της Ελλάδος, υλοποιείται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας, που τελειώνει 27 Σεπτεμβρίου, ύψους 98,7 εκατ. ευρώ.
Ο Μιχάλης Σάλλας, μαζί με ομάδα νέων μετόχων, θα συμβάλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης
Ταυτόχρονα, έχει αποσαφηνιστεί σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είχε στοχοποιήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο στην περίπτωση της Attica Bank αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος.
Οι συσσωρευμένες ζημίες από τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs) στην Attica Bank διαμορφώνονται στα 630 εκατ. ευρώ και η νέα αύξηση που θα πραγματοποιηθεί το 2022 θα είναι 450 εκατ. ευρώ
Η αύξηση αυτή σε ποσοστό 67% ή 300 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η RINOA, η εταιρεία της Ellington, με 9,9% και συνολικά 60 εκατ., μέσω warrants που θα εκδοθούν, θα αποκτήσει τον έλεγχο στην τρίτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2023.
Η κυβέρνηση, δηλαδή, έδωσε το πράσινο φως τόσο στον Μιχάλη Σάλλα της Παγκρήτιας Τράπεζας όσο και στο ΤΧΣ (Attica Bank) να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς για τις αυξήσεις κεφαλαίου, έχοντας τη συναίνεση της ΤτΕ.
Έτσι, ο Γιάννης Στουρνάρας, λόγω της κυβερνητικής παρέμβασης, «αγάπησε ξαφνικά» τόσο τον Μιχάλη Σάλλα όσο και το ΤΧΣ.

Στην Παγκρήτια ο Μιχάλης Σάλλας και σχήμα μετόχων θα ελέγχουν σχεδόν το 50% της Παγκρήτιας και το υπόλοιπο ποσοστό θα διατεθεί σε νέους και παλαιούς επενδυτές.
Η Παγκρήτια μετά την αύξηση των 98,7 εκατ ή 93,7 εκατ καθαρή μετά την αφαίρεση των εξόδων, θα διαθέτει σχεδόν 300 εκατ μαζί με το αρνητικό goodwill της HSBC που θα ενσωματωθεί.
Στην Παγκρήτια η διάσωση της τράπεζας πραγματοπποιείται με ιδιωτικά κεφάλαια.

Πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διασώζει την Attica bank... και χαρίζει στην RINOA - Ellington έναντι 60 εκατ την τράπεζα

Ζημιές 630 εκατ από τις τρεις τιτλτοποιήσεις NPEs και 320 εκατ ειδικά από την τιτλοποίηση Omega θα είναι το συμπέρασμα της αποτίμησης της προσπάθειας εξυγίανσης της Attica bank…
Ήδη έχει ξεκινήσει από τις 19 Σεπτεμβρίου ο γύρος ανακοινώσεων με στόχο τέλη Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα ανακοινωθούν οι λογιστικές καταστάσεις 6μήνου 2022 να αποτυπωθεί πλήρως το πρόβλημα…που συγκάλυπτε η παλαιά διοίκηση της Attica bank υπό τον Θεόδωρο Πανταλάκη.
Ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί και το νέο DTC ο αναβαλλόμενος φόρος που ενεργοποιείται για 3η φορά ύψους 62 με 65 εκατ ευρώ…τον Σεπτέμβριο του 2023.
Οι ζημίες 630 εκατ της Attica bank μηδενίζουν όπως αναμενόταν τα κεφάλαια ύψους 322 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2022 και θα είναι ύψους 400 με 450 εκατ ευρώ και σε αυτή την μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν με βάση τα ποσοστά τους…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 62,93% έχει ανέλθει στο 66% με 67% οπότε θα επενδύσει στην αύξηση σχεδόν 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ από 14,7% έχει υποχωρήσει οριακά κάτω από 14%, το ΕΦΚΑ από 10,3% θα υποχωρήσει κάτω από 10% και η RINOA η εταιρία της Ellington από 9,87% κάτω από 9%.
Με βάση τα νέα ποσοστά συμμετοχής το σχήμα RINOA – TΜΕΔΕ με ποσοστό 23% θα καλύψει 103 εκατ ευρώ και ειδικά η RINOA 40 εκατ ευρώ.

Στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συνεισφέρει στην αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ + 148 εκατ από την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Η RINOA θα έχει συνεισφέρει 40 εκατ στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και 23,5 εκατ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση άθροισμα 63,5 εκατ ευρώ.

Τα παράδοξα των μετοχικών ανισορροπιών

Ο επενδυτής που θα έχει εισφέρει 450 εκατ στην Attica bank δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει το 32,9% της Attica bank και οι επενδυτές που θα έχουν εισφέρει 150 εκατ και στις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις θα κατέχουν το 66% της Attica bank.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριμοδοτεί το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellington μέσω των warrants που θα εκδοθούν…

Το ηθικό διακύβευμα

Για να μπορέσει να ανακτήσει τα 450 εκατ που επένδυσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Attica bank η τράπεζα θα πρέπει να έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,35 δισεκ. ευρώ που είναι προφανώς αδύνατο.
Η Attica bank θα έχει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των 450 εκατ χρηματιστηριακή αξία περίπου 500 εκατ ευρώ
Θα ακολουθήσει και 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης που θα ενεργοποιηθεί τέλη του 2023.
Τελικά γιατί χρειαζόταν τα 450 εκατ να πριμοδοτήσουν τα 150 εκατ πραγματικά αποτελεί μεγάλη απορία…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποστεί μια ζημιά 290 με 300 εκατ ώστε να πριμοδοτήσει το Ellington που εμφανίζεται μέσω μιας εταιρίας RINOA που επί της ουσίας δεν έχει αντικείμενο…
Αυτό θα βαπτιστεί επιτυχημένη επένδυση του ΤΧΣ, επιτυχημένη επένδυση για τα συμφέροντα των φορολογουμένων και το ελληνικό κράτος, ως αποτυχημένος επενδυτής θα παρουσιαστεί στην κοινωνία ότι διέσωσε μια τράπεζα.
Στις ΗΠΑ από την κρατική ενίσχυση πέτυχαν κέρδη 44 δισεκ. στην Royal Bank of Scotland το Βρετανικό δημόσιο ακόμη κατέχει μετοχές… μόνο στην Ελλάδα είναι της μόδας οι ζημιές…

Το bankingnews έχει διατυπώσει απερίφραστα την αντίθεση του με τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Τα 450 εκατ θα έπρεπε να τα είχε εισφέρει ο ιδιώτης, η αμερικανική Ellington προσέφερε τα λιγότερα… για να πάρει τα περισσότερα, αυτό είναι ελληνική πατέντα…
Η Ellington είναι μέτοχος εκ του ασφαλούς με τα ελάχιστα κεφάλαια παίρνει τον έλεγχο της Attica bank εις βάρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεν το λες και επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση…
Η Attica bank έπρεπε να διασωθεί κυρίως με ιδιωτικά κεφάλαια και όχι με τις πλάτες του ΤΧΣ που αντί για βιώσιμη επένδυση θα καταλήξει… επενδυτής έσχατης ανάγκης και με ζημιά 300 εκατ ευρώ…
Τα ερωτηματικά είναι πολλά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης