Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Στην Αιθιοπία διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου

ΟΗΕ: Στην Αιθιοπία διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου
Ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ανταρτών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF) που είχαν υπό τον έλεγχό τους αυτήν την επαρχία στη βόρεια Αιθιοπία.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται στην Αιθιοπία από τα τέλη του 2020 διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως υποστηρίζει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και απευθύνεται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η αντίδραση από τους αντάρτες και το χρονικό του πολέμου

Οι αντάρτες του Τιγκράι σχολίασαν την έκθεση τονίζοντας ότι «ανέκαθεν διαβεβαίωναν» πως η αιθιοπική κυβέρνηση ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πόλεμος ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ανταρτών του Λαϊκού Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι (TPLF) που είχαν υπό τον έλεγχό τους αυτήν την επαρχία στη βόρεια Αιθιοπία. Την άνοιξη φέτος κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι συγκρούσεις ξανάρχισαν στις 24 Αυγούστου.

Μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς «να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας» και για να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητούν επίσης από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να παρακολουθεί την κατάσταση και να καλέσει τις εμπόλεμες πλευρές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων.
Όσα ανακαλύφθηκαν «αντικατοπτρίζουν μια βαθύτατη πόλωση και μίσος μεταξύ των εθνοτήτων της Αιθιοπίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. Το γεγονός αυτό «δημιούργησε έναν ανησυχητικό κύκλο ακραίας βίας», την οποία ακολουθούν αντίποινα, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για νέες, ακόμη σοβαρότερες, ωμότητες», εκτιμούν οι ειδικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης