Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ύφεση τρομάζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο -1,7% ο DAX, τα futures της Wall -1%

Η ύφεση τρομάζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Στο -1,7% ο DAX, τα futures της Wall -1%
Aνησυχία για ύφεση της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνεται η ανησυχία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για ύφεση της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, στη μάχη για την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,7% στις 12.757 μονάδες, με τη μετοχή της Uniper να καταγράφει «βουτιά» 10%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,4% στις 7.249 μονάδες. 
Στις 6.076 μονάδες με πτώση 1,3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1,7% στις 21.981 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 1,3% στις 7.977 μονάδες.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί, με το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του ολλανδικού TTF στο -11% και τα 192 ευρώ.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να ενισχύεται 0,4% στα 85,44 δολ. το βαρέλι και το brent στα 91,27 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,5%.
Αρνητικό ήταν το κλίμα και στις αγορές της Ασίας, με τον Asia Dow στο -0,9% και τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιo να υποχωρεί 1,11% στις 27.567 μονάδες.
Με πτώση 2,3% διαπραγματεύτηκε ο Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα, στις 3.126 μονάδες.

Το βλέμμα σε πληθωρισμό - κεντρικές τράπεζες

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (21/9) στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, η οποία είναι πιθανό να συμπιέσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά  75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, και σηματοδότησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών.
Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησαν την Πέμπτη για επικείμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, με τον Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας, να δηλώνει ότι ανησυχεί για "γενικευμένο στασιμοπληθωρισμό", μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού.
Οι ανησυχίες αυτές επισκίασαν την ανακοίνωση νωρίτερα την Παρασκευή της καλύτερης από την αναμενόμενη κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο.

Ευρωζώνη: Επιβεβαιώθηκε στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο 2022

Στο 9,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο 2022, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Eurostat, σε ετήσια βάση.
Οι τιμές καταναλωτή της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του νομισματικού μπλοκ, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από την αρχική μέτρηση του 0,5%.
Σηματοδοτεί επίσης επιτάχυνση από το 0,1% του Ιουλίου.

Βρετανία: Διολισθαίνει στην ύφεση - Απογοήτευσαν οι λιανικές πωλήσεις, στο -1,6% τον Αύγουστο 2022

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, μια ακόμη ένδειξη ότι η οικονομία διολισθαίνει στην ύφεση, καθώς η κρίση του κόστους ζωής συμπιέζει τις διαθέσιμες δαπάνες των νοικοκυριών.

Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία - η μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2021 και χειρότερη από όλες τις προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων που έκαναν λόγο για πτώση 0,5%.
Τα στοιχεία είναι πιθανό να εντείνουν τις ανησυχίες για την ισχύ της ζήτησης στην οικονομία της Βρετανίας.
Οι βρετανικές εταιρείες λιανικής πώλησης μόδας Primark και ASOS και το διαδικτυακό σούπερ μάρκετ Ocado Retail, έχουν προειδοποιήσει για τα κέρδη τους αυτό το μήνα.
Η στερλίνα διολίσθησε περαιτέρω προς το 1,14 δολ.  με αφορμή τα στοιχεία.
«Με έναν δύσκολο χειμώνα προ των πυλών, θα προβληματίσει τους εμπόρους λιανικής πώλησης το γεγονός ότι οι αγοραστές έχουν ήδη περιορίσει τις δαπάνες τους παρά το ζεστό καλοκαίρι», δήλωσε η Lynda Petherick, επικεφαλής λιανικής στην Accenture.

Γερμανία: Υπό τον έλεγχο του δημοσίου η γερμανική θυγατρική της ρωσικής Rosneft

Yπό επιτροπεία έθεσε η Γερμανία τη θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, παραδίδοντας τον έλεγχο του διυλιστηρίου PCK στο Schwedt, βασική πηγή καυσίμων για το Βερολίνο, στην ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.
Το διυλιστήριο, που μέχρι τώρα ανήκε κατά πλειοψηφία στη Rosneft, τέσταρε την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να καταργήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του έτους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Με την επιτροπεία, αντιμετωπίζεται η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τίθεται ένας ουσιαστικός θεμέλιος λίθος για τη διατήρηση και το μέλλον της εγκατάστασης του Σβεντ», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης