Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τρέχουν οι αποκρατικοποιήσεις - Ποια assets ετοιμάζει προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ

Τρέχουν οι αποκρατικοποιήσεις - Ποια assets ετοιμάζει προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ
Του Χάρη Ντιγριντάκη

Μπαράζ νέων διαγωνισμών και ωρίμανση νέων project τροχοδρομεί αυτήν την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ. Εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις τρέχουν ή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός τους από την ομάδα του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Δημήτρη Πολίτη προκειμένου να εισέλθουν στη λεωφόρο της αξιοποίησης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ταμείου, το 2023 θα προχωρήσει μια σειρά από σημαντικά έργα που αφορούν στην αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και στην ωρίμανση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα δρομολογούνται οι εξής διαγωνισμοί:

Αττική Οδός

Ο διαγωνισμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Τις περασμένες εβδομάδες άνοιξε το VDR και έχει σταλεί στα 8 υποψήφια σχήματα το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία. Έως το τέλος του μήνα θα λάβουν ένα σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, ενώ ως ενδεικτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 22α Φεβρουαρίου (προσοχή είναι ενδεικτικό, μπορεί να αλλάξει).

Εγνατία Οδός

Μέσα στο 2023 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με τον προτιμητέο επενδυτή (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS Projects SA), μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το τίμημα για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και των κάθετων οδικών αξόνων ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας

Στις 5 Αυγούστου υποβλήθηκαν τρεις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας από τα εξής σχήματα:

  • ATTICAA.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
  • ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑGRIMALDIEUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. & ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.
  • ΟΛΘ Α.Ε.

Η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή οικονομικών προσφορών για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης έχει οριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα επενδυτικά σχήματα:

  • QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT
  • ΚοινοπραξίαCAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS
  • ΚοινοπραξίαINTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • ΟΛΘ Α.Ε

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Η Ελληνική Κυβέρνηση φέρεται σταθερά προσανατολισμένη στην ανάπτυξη της Ελληνικής Χρηματαγοράς και ειδικότερα του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για την επίτευξη του στόχου αυτού επιδιώκει την εισαγωγή των μετόχων της εταιρίας διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο ΧΑΑ μέσω της διάθεσης στο ελληνικό και διεθνές επενδυτικό κοινό του 30% του μετοχικού κεφαλαίου που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πρόσληψης χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων.

Ακίνητα με ιαματικούς πόρους

  • Ιαματική Πηγή Λουτρόπολης Καμμένων Βούρλων.

Ο διεθνής διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από τον Ιούνιο του 2022, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών την 31η Οκτωβρίου 2022. Το ακίνητο, με συνολική έκταση 468 στρεμμάτων, διαθέτει εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης, τα οποία είναι εν λειτουργία, και άλλα σημαντικά κτίρια (Ξενοδοχείο Ράδιο και Θρόνιο και υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός), στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης 40 ετών. Έχει αναγνωρισθεί η Ιαματική Πηγή Γεωργαλά από τον Απρίλιο του 2020. Ο διαγωνισμός προβλέπει υποχρεωτικές επενδύσεις στα διατηρητέα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί, σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών.

  • Ακίνητο Κάμπινγκ Καμμένων Βούρλων (Κονιαβίτης).

Παραθαλάσσιο ακίνητο με συνολική έκταση 783 στρεμμάτων και αξιοποιήσιμη έκταση 591 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις Καμπινγκ του ΕΟΤ και την ιαματική πηγή Καλλυντικών που είναι αναγνωρισμένη. Εκκρεμεί η αναγνώριση της ιαματικής πηγής του Μύλου Κονιαβίτη. Έχουν ολοκληρωθεί οι γνωμοδοτήσεις για τη ΣΜΠΕ. Η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023, ενώ στον επενδυτή παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας μαρίνας.

  • Ακίνητο Θερμοπυλών.

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 940 στρέμματα και αξιοποιήσιμη έκταση 126 στρέμματα. Στην έκταση βρίσκονται 2 ξενοδοχεία και ένα υδροθεραπευτήριο. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες δασικού και αρχαιολογικού χαρακτηρισμού. Η Ιαματική Πηγή Λουτρά Θερμοπυλών είναι αναγνωρισμένη. Η ΣΜΠΕ για το Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης (ΕΣΧΑΔΑ) είναι αναρτημένη προς διαβούλευση και η διαδικασία αποστολής γνωμοδοτήσεων επί της ΣΜΠΕ από τους αρμόδιους φορείς είναι σε εξέλιξη. Έως το τέλος του έτους αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού.

  • Ιαματική Πηγή Υπάτης.

Το ακίνητο έχει επιφάνεια 700 στρεμμάτων εντός σχεδίου. Η έκταση περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία, υδροθεραπευτήριο σε λειτουργία και εστιατόριο. Η επικαιροποίηση του ΕΣΧΑΔΑ είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Δοίκησης. Η Ιαματική Πηγή Υπάτης είναι αναγνωρισμένη.
Ακίνητα

  • Εργοταξιακός χώρος στο Αντίρριο.

Το ακίνητο έχει συνολική έκταση 165 στρεμμάτων. Προσφέρεται για την ανάπτυξη πάρκου εφοδιαστικής αλυσίδας/logistics ή τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου. Ο διεθνής διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από τον Ιούλιο 2022, με καταληκτική ημερομηνία την 18η Οκτωβρίου 2022.

  • Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.

Το προς αξιοποίηση ακίνητο έχει έκταση 590 στρέμματα και περιλαμβάνει ανοιχτές και κλειστές εγκαταστάσεις. Η αξιοποίηση θα γίνει με μακροχρόνια μίσθωση. Ενδείκνυται για την ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, επιτρέπονται ήπιες τουριστικές και εμπορικές χρήσεις, με συμπληρωματικό χαρακτήρα στη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιούλιο 2022 και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών έχει οριστεί η 30η Νοεμβρίου 2022.

  • Ακτή και Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας Θεσσαλονίκης.

Tο ακίνητο έχει έκταση 126,6 στρέμματα. Ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους. Η ΣΜΠΕ επί του ΕΣΧΑΔΑ έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και αναμένεται η γραπτή απόφαση, αλλά και η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη ΣΜΠΕ. Σύμφωνα με το ΕΣΧΑΔΑ, η έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανέγερση κατοικιών και ξενοδοχείου. Μέρος του ακινήτου έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Θερμαϊκού για την ανέγερση σχολείων.

  • Ακτή και Κάμπινγκ Ποσειδίου Χαλκιδικής.

Το ακίνητο έχει έκταση 133 στρέμματα. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κάμπινγκ και υποστηρικτικά κτίρια με συνολική επιφάνεια 3.467 τμ. Το ΕΣΧΑΔΑ και η ΣΜΠΕ είναι υπό εκπόνηση. Η έναρξη του διαγωνισμού για την αξιοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Α τρίμηνο του 2023.

Μαρίνες

  • Μαρίνα Mega Υachts στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Προκρίθηκαν και οι 4 υποψήφιοι (ΑΒΑΞ & ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, D MARINAS HELLAS, LAMDA MARINAS INVESTMENTS και ΤΕΚΑΛ) για τη Β΄ φάση του διαγωνισμού. Στη συνέχεια θα εγκριθεί η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών και θα τεθεί σε λειτουργία το VDR. Ο χρόνος παραχώρησης θα ανέλθει σε 35 έτη κατ’ ελάχιστον.

  • Μαρίνα Πύλου.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 30η Σεπτεμβρίου.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης