Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επιχείρηση - μπλόκο Λιακουνάκου στο αμερικανικό Farallon για την Euromedica; - Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Επιχείρηση - μπλόκο Λιακουνάκου στο αμερικανικό Farallon για την Euromedica; - Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Τι θα συμβεί με την συγχώνευση Ημίθεα – Euromedica

Σχετικά Άρθρα

Νέο μπλόκο στην συμφωνία εξυγίανσης της Euromedica επιχειρεί ο πρώην βασικός μέτοχος κ. Θ. Λιανουνάκος – προκαλώντας με αυτό τον τρόπο πιθανές (;) συνέπειες και στην επιχειρούμενη συγχώνευση του Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) της Τράπεζα Πειραιώς με την Euromedica του αμερικανικού Fund Farallon.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews.gr ύστερα από διαδικασία (αγωγές) που κίνησε ο κ. Λιακουνάκος, κλήθηκε από την αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών η ορκωτή ελέγκτρια κ. Μ. Χρυσανθοπούλου προκειμένου να προχωρήσει σε πραγματογνωμοσύνη “εάν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις (της Euromedica) τον Δεκέμβριο του 2019 εμφάνιζαν απομειωμένες τις αξίες των συνδεδεμένων επιχειρήσεων θυγατρικών εταιρειών κατά το 2017 και 2018, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ζημία από απομείωση επενδύσεων σε θυγατρικές ύψους 22,8 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.”

Επίσης, με την ίδια εντολή ζητείται εάν αυτές οι απομειώσεις πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά την συζήτηση της επικύρωσης της αίτησης συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρα 106β και 106δ ) της Euromedica από το αμερικανικό fund Farallon.
Α
πό την ορκωτή ελέγκτρια ζητείται επίσης εάν οι καταστάσεις των ετών 2017-2018 καταρτίστηκαν σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και εάν οι καταστάσεις του 2018 δεν περιλαμβάνονται 16 θυγατρικές εταιρείες τα μεγέθη των οποίων είναι σημαντικά για τον όμιλο και φυσικά αν αυτός ο τρόπος σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων “ θα μπορούσε να έχει γίνει προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά την συζήτηση της αίτησης συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές.”
Η δε προσθεσμία η οποία έχει τεθεί για τον έλεγχο των ανωτέρω είναι η 30 Σεπτέμβρίου.
Σύμφωνα, με την απόφαση πρωτοδικείου το 2021 εγκρίθηκε τo σχέδιο εξυγίανσης της Euromedica.
H νέα εταιρία, στην οποία μεταβιβάστηκε το ενεργητικό και το παθητικό της Euromedica, συστήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης με ιδρυτικούς μετόχους τη Farallon και την Τράπεζα Πειραιώς (30%).
Μετά την συμφωνία εξυγίανσης δεν έχουν δημοσιευθεί οικονομικές καταστάσεις της Euromedica για τις περιόδους 2019-2021.

Πιθανές εμπλοκές;

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς, όπως είναι γνωστό, έχει αναθέσει την διαχείριση του Ερρικος Ντυνάν στο fund Blantyre και μάλιστα ανακοίνωσε την συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica - αφού προηγουμένως είχε κεφαλαιοποιήσει τα χρεή του πρώτου προκειμένεου να περάσει ελεύθερο βαρών στο εγγλέζικο fund blantyre.
Υπενθυμίζεται, ότι η Tράπεζα Πειραιώς κατέχει το 100% του Ντυνάν και το 30% της Euromedica. Αν και η συγχώνευση μεταξύ της Ημίθεα και της Euromedica είχε δημιουργήσει ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με το ποιός θα καταβάλλει τα κεφάλαια, τώρα οι διαδικασίες που κινεί ο πρώην ιδιοκτήτης της Euromedica αναγκάζουν το Farallon…. να επιστρέψει ένα βήμα πίσω.
Είναι άγνωστο δηλαδή τι θα συμβεί π.χ. εάν όντως πραγματοποιήθηκαν οι απομειώσεις προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές;
Το ερώτημα λοιπόν είναι εάν υπάρχει η περίπτωση νομικής αντιστροφής της συμφωνίας εξυγίανσης την οποία επιχειρεί να επιτύχει η πλευρά Λιακουνάκου. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είχαν μεταβιβαστεί στο Farallon υποχρεώσεις της Euromedica συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha, Εθνική και Eurobank.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης