Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Putin σε Macron: Καταστροφικές οι συνέπειες από τις ουκρανικές επιθέσεις στη Zaporizhzhia

Προειδοποίηση Putin σε Macron: Καταστροφικές οι συνέπειες από τις ουκρανικές επιθέσεις στη Zaporizhzhia
Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin και ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron συζήτησαν την Κυριακή (11/9/2022) την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για μια «μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση» με τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, ο Putin προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις μπορεί να έχουν «καταστροφικές συνέπειες».
Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Macron ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να παρεμποδίζει τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Αίτημα για απόσυρση ελαφρών και των βαρέων όπλων

Ο Emmanuel Macron ζήτησε από τον Putin την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό και την συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας στον σταθμό της Zaporizhzhia, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
«Ο πρόεδρος θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, καθώς με τον διευθυντή της IAEA και θα μιλήσει και πάλι τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο Putin ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Επικοινωνία με Zelensky

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky σχετικά με την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
Επισιτιστική ασφάλεια
Ο Emmanuel macron μίλησε στον Putin και για το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του υπενθύμισε ότι "οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν εφαρμόζονται ούτε στα αγροτικά προϊόντα ούτε στα προϊόντα που είναι απαραίτητα στην γεωργία", ενώ ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών ώστε να διασφαλισθεί η τροφοδοσία όσων έχουν περισσότερη ανάγκη.
Η Μόσχα δηλώνει ότι οι δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων εξακολουθούν να εμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ ο Putin δήλωσε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 ότι οι ουκρανικές εξαγωγές κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους προς την Ευρώπη και όχι προς τις φτωχές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης