Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ - Ο DAX στο -1,5%

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ΕΚΤ - Ο DAX στο -1,5%
Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Κλιμακώνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, παρά τους φόβους για ύφεση της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Το ευρώ υποχωρεί στα 0,9968 δολ.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,5% στις 12.736 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,7% στις 7.191 μονάδες. 
Στις 6.057 μονάδες με πτώση 0,8% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1% στις 21.260 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,9% στις 7.786 μονάδες.
Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχωρεί, με το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του ολλανδικού TTF να υποχωρεί 4% στα 205 ευρώ.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αργό να ενισχύεται 0,7% στα 82,47 δολ. το βαρέλι και το brent στα 88,46 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,5%.

Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό το σημαντικό βήμα επισπεύδει τη μετάβαση από το ισχύον διευκολυντικό, σε υψηλό βαθμό, επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής προς επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%.  
Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, στη διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω προκειμένου να μετριάσει τη ζήτηση και να αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάζει τακτικά την πορεία πολιτικής του υπό το φως εισερχόμενων πληροφοριών και της εξέλιξης των προοπτικών για τον πληθωρισμό.
Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα στοιχεία και να ακολουθούν μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Ασία: Άλμα 2,3% για τον Nikkei 225 λόγω του ιαπωνικού ΑΕΠ

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το δεύτερο τρίμηνο σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ στον αντίποδα, οι απώλειες του τεχνολογικού κολοσσού Tencent ασκούν πιέσεις στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε κέρδη άνω του 2% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ της χώρας για το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια ανάπτυξη 3,5%, από την προηγούμενη μέτρηση του 2,2%. 
Η δυναμική στις επιχειρηματικές και καταναλωτικές δαπάνες ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός της μέτρησης, η οποία τοποθετεί πλέον την ιαπωνική οικονομία πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ωστόσο, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων έχει κάπως μετριάσει τις οικονομικές προοπτικές της Ιαπωνίας για το υπόλοιπο του έτους.
Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 αναμένεται επίσης να επιβαρύνει τη δραστηριότητα.

Το βλέμμα στη Fed

Οι ευρύτερες ασιατικές μετοχές σημείωσαν επίσης άνοδο την Πέμπτη, ακολουθώντας το νυχτερινό ράλι στη Wall Street, καθώς το δολάριο και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν.
Ωστόσο, οι επενδυτές αμφέβαλαν για το κατά πόσον τα κέρδη θα διαρκέσουν, δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φέτος, όπως σημειώνει το Reuters.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει επίσης ότι η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει "γενικά αδύναμη", σύμφωνα με έκθεση της Fed (Beige Book), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Οι traders τιμολογούν μια πιθανότητα 75% ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,6%, με την Tencent Holdings να αποτελεί «βαρίδι», μετά από αναφορές ότι ένας σημαντικός μέτοχος σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο 7,6 δισ. δολαρίων στον διαδικτυακό γίγαντα.
Οι μετοχές της Tencent υποχώρησαν κατά 2,4% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.
Ωστόσο, οι απώλειες του Hang Seng περιορίστηκαν από τα κέρδη άλλων μεγάλων τεχνολογικών μετοχών, οι οποίες ακολούθησαν υψηλότερα τις αντίστοιχες αμερικανικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης