Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η ΕΕ απέναντι στον Putin - «Όχι» από Τσεχία και Γερμανία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου: Δεν είναι λύση

Διχασμένη η ΕΕ απέναντι στον Putin - «Όχι» από Τσεχία και Γερμανία για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου: Δεν είναι λύση

Η Τσεχία επιδιώκει να αφαιρεθεί το πλαφόν από την ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή (9/9/2022)

Σχετικά Άρθρα
Διχασμένη εμφανίζεται για ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη Ρωσία και τον Vladimir Putin, ο οποίος είναι αποφασισμένος να αποδείξει στην Ευρώπη ποιος έχει... το πάνω χέρι.
Λίγες ώρες αφού ανακοίνωσε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen εισέπραξε το πρώτο «όχι» και έπειτα από σκληρή κριτική. Ειδικότερα, η Τσεχία εξέφρασε την αντίθεση της στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου, που σημειωτέον προτείνεται από την Κομισιόν τη στιγμή που ο Nord Stream 1 παραμένει κλειστός και το Κρεμλίνο έχει διαμηνύσει ότι οι ροές δεν αποκατασταθούν πλήρως εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις. Επίσης, το πλαφόν προτείνεται τη στιγμή που η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι θα επιβάλει embargo στις χώρες που θα εφαρμόσουν ανώτατο όριο στις τιμές.

Και η Γερμανία δηλώνει κατά της επιβολής πλαφόν

Όχι μόνον η Τσεχία που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο αλλά και η Γερμανία δεν είναι καθόλου πεπεισμένη ότι η επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου θα ήταν μια έξυπνη κίνηση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, επικαλούμενο εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.
«Παραμένουμε δύσπιστοι όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η ιδέα να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου διατυπώθηκε πριν λίγες μέρες και ξανά σήμερα από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι η ώρα να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο von der Leyen πριν λίγες μέρες, σε συνάντηση με βουλευτές του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
«Μπορεί να προταθεί ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και υπάρχει επίσης μια νομική βάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσωρινή μείωση των κερδών ως μέτρο έκτακτης ανάγκης σε μια περίοδο κρίσης», πρόσθεσε.
Η ιδέα υιοθετήθηκε και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους και αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των Υπουργών ενέργειας της ΕΕ που θα γίνει την Παρασκευή 9/9. Υπάρχει επίσης και μια ακόμη παραλλαγή της ιδέας του πλαφόν: η Πολωνία συγκεκριμένα ζήτησε την επιβολή πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο στην ΕΕ, ανεξαρτήτως προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του LNG.
Το Politico αναφέρει ότι, σύμφωνα με γερμανικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Βερολίνο έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου όχι επειδή φοβάται για τις δικές του προμήθειες αλλά για τις προμήθειες στην Κεντρική Ευρώπη.
Η Ρωσία μπορεί κάλλιστα όπως έχει απειλήσει μόλις επιβληθεί το πλαφόν, να κόψει τις ροές φυσικού αέριου μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία, και καταλήγει σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ερυωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Η αντίδραση της Τσεχίας

Μάλιστα, η Τσεχία θέλει να αφαιρέσει το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου από την ατζέντα της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή (9/9/2022), ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας, Josef Sikela, χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν «εργαλείο πίεσης» στη Ρωσία και όχι λύση.
«Δεν πρόκειται για μία εποικοδομητική πρόταση, κατά τη γνώμη μου. Είναι περισσότερο ένας άλλος τρόπος για να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία παρά μια πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», ανέφερε ο Sikela.
«Και δεν θέλουμε να προετοιμάσουμε περισσότερες κυρώσεις τώρα, αλλά μάλλον να λύσουμε το πρόβλημα με την ενέργεια», υπογράμμισε.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις της Κομισιόν, που παρουσίασε η Ursula von der Leyen, είναι οι εξής:

  1. Έξυπνη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι σπάνιος. Αυτό απαιτεί έξυπνη μείωση της ζήτησης. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την ισοπέδωση των κορυφών που οδηγεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό.
  2. Θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. Είναι πλέον καιρός οι καταναλωτές να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως, θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν.
  3. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.
  4. Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Έτσι, θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της υποστήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Θα ενημερώσουμε το προσωρινό μας πλαίσιο για να επιτρέψουμε την ταχεία παράδοση των κρατικών εγγυήσεων.
  5. Θα προτείνουμε ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, έκανε λόγο για δύσκολους καιρούς, αλλά δήλωσε «πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι».
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης