Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Μεγάλη πιθανότητα, ο Nord Stream 1 να παραμένει κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα

Citi: Μεγάλη πιθανότητα, ο Nord Stream 1 να παραμένει κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα
Tο Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει πλήρως εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο ο αγωγός Nord Stream 1 -μέσω του οποίου η Ρωσία τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη- να παραμείνει κλειστός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται, προειδοποιεί η Citi Research.
Ειδικότερα, οι αναλυτές επισημαίνουν: Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι ροές μέσω του Nord Stream 1 να παραμείνουν στο μηδέν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -ή σε κάποια ελάχιστα επίπεδα- με βάση πολιτικούς προβληματισμούς τόσο της Ρωσίας όσο και της Δύσης».
Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα (5/9/2022), το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει πλήρως εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία.
Ο Nord Stream ήταν μέχρι πρόσφατα η κύρια οδός διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου και κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια ξεχωριστή διαδρομή, ο αγωγός Yamal-Europe που διέρχεται από την Πολωνία και τη Λευκορωσία, έχει κλείσει λόγω των ρωσικών κυρώσεων.

Έτσι, το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει στην Ευρώπη μέσω δύο αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία και του TurkStream. Η μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία συνέβη σε μια κακή στιγμή για την περιοχή, που αντιμετωπίζει επίσης την περιορισμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία και την απότομη πτώση της παραγωγής από τον γαλλικό «στόλο» πυρηνικής ενέργειας.
Η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενέχει κινδύνους για τη Μόσχα, καθώς η κατασκευή υποδομών αγωγών προς την Κίνα και άλλες αγορές θα πάρει χρόνια.
Η Gazprom έχει μειώσει την παραγωγή. Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι θα επιταχύνει τα μακροχρόνια σχέδια για τη σύνδεση περισσότερων ρωσικών πόλεων στο δίκτυο, ώστε να δώσει άλλη διέξοδο στο φυσικό αέριο που κάποτε κατευθυνόταν στην Ευρώπη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης