Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σουηδία: «Βρισκόμαστε σε πολεμική οικονομία» - Στα 23 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις ρευστότητας στις ενεργειακές εταιρείες

Σουηδία: «Βρισκόμαστε σε πολεμική οικονομία» - Στα 23 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις ρευστότητας στις ενεργειακές εταιρείες
Στόχος της κυβέρνησης η ενεργειακή κρίση να μην απειλήσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς οι εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν τις εγγυήσεις ρευστότητας που απαιτούνται εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών στο χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα
Η σουηδική κυβέρνηση διέθεσε 6 δισεκατομμύρια κορώνες (664 εκατομμύρια δολάρια) για να μειώσει τον αντίκτυπο των ραγδαίων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος επισημαίνοντας ότι η μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό το χειμώνα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του κόστους τον περασμένο μήνα.
Τη ίδια ώρα θα παράσχει σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που είναι εγγεγραμμένες το τμήμα εκκαθαρίσεων συναλλαγών Nasdaq Clearing 250 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (23,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πιστωτικές εγγυήσεις, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο η ενεργειακή κρίση από το να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Απαιτήσεις ρευστότητας και οικονομική αποσταθεροποίηση

Το μέτρο έχει στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις ρευστότητα που απαιτούνται για τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και να αποφύγουν τεχνικές αδυναμίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια αλυσίδα γεγονότων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερη οικονομική αποσταθεοποίηση δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mikael Damberg σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη. .
Οι ενέργειες της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας έχουν βυθίσει τη Σουηδία σε μια «πολεμική οικονομία», δήλωσε ο Damberg.
«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνθήκες».
Οι εγγυήσεις απευθύνονται κυρίως σε σουηδικές εταιρείες, αλλά και σε οντότητες που εδρεύουν σε άλλες σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες οι οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Η διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να απειλήσει τη οικονομική σταθερότητα, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη η πρωθυπουργός Magdalena Andersson η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με εκλογές την ερχόμενη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι εγγυήσεις -σχεδιασμένες για να βοηθήσουν τις εταιρείες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων που απαιτούνται για την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας- θα ανέλθουν σε «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» σουηδικές κορόνες, δήλωσε η ίδια.

Πρόγραμμα διάσωσης και στην Αυστρία

Την ίδια ώρα στην Αυστρία η Wien Energie ζήτησε να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα διάσωσης το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022 μετά εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και εικασιών ότι η εταιρεία δεν έκανε καλή διαχείριση στα κεφάλαιά της.
Ο πρόεδρος της χώρας Karl Nehammer δηλωσε ότι για τη Wien Energie, η οποία είναι δημόσια, θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες όσον αφορά το οικονομικό αδιέξοδο στι ιοιλθι έχει περιέλθει
«Ο στόχος ήταν να βοηθήσουμε τους ανθρώπους γρήγορα...
Τώρα έχει συμφωνηθεί ότι όλα αυτά τα ερωτήματα, που σωστά τίθενται, πρέπει να απαντηθούν άμεσα από τη Wien Energie (και) τον προμηθευτή ενέργειας», είπε στους δημοσιογράφους.
Η εταιρεία -σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο- δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχε πληγεί από την «έκρηξη τιμών» την οποία δεν έχει ακόμη μεταφέρει στους πελάτες, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει φερέγγυα.
Στο πλαίσιο της διάσωσής της, η εταιρεία αναμένεται να αντιμετωπίσει ραγδαία κόστη, κάτι που σημαίνει ότι ένα ιστορικό σοκ τιμών έρχεται στην Αυστρία το επόμενο... διάστημα όπως και στη Σουηδία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης