Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aalborg University: Πιο κρύα και πιο σκοτεινή η Ευρώπη, λόγω ενεργειακής κρίσης – Οι διακοπές ρεύματος θα είναι πρωτοφανείς

Aalborg University: Πιο κρύα και πιο σκοτεινή η Ευρώπη, λόγω ενεργειακής κρίσης – Οι διακοπές ρεύματος θα είναι πρωτοφανείς
Οι Ευρωπαίοι καλούνται να υιοθετήσουν μια νοοτροπία τύπου πετρελαϊκής κρίσης του 1970 και να συνηθίσουν να ζουν σε πιο κρύα και πιο σκοτεινά σπίτια
Σχετικά Άρθρα

Οι Ευρωπαίοι προειδοποιούνται για «πρωτοφανείς» διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ενεργειακή κρίση φέρνει ένα μέλλον που θα είναι πιο κρύο και σκοτεινό.
«Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έλλειψης ρεύματος αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε στο TV2 ο Klaus Winther, αναπληρωτής διευθυντής της Energinet, του εθνικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Δανίας.
Ο Winther υποστηρίζει πως η κρίση θα φέρει μια νέα εποχή στην κατανάλωση ενέργειας που θα βασίζεται στο δελτίο για την αποφυγή διακοπής ρεύματος.
Μια «τέλεια καταιγίδα» αυξανόμενων τιμών, ένα ζεστό ξηρό καλοκαίρι και η κατάρρευση εμπιστοσύνης στην ενεργειακή ασφάλεια σημαίνει ότι οι βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα.
«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση και αυτό αυξάνει την πιθανότητα διακοπής ρεύματος», πρόσθεσε ο Winther.
Αν και επιμένοντας πως «οι διακοπές ρεύματος είναι το απολύτως τελευταίο εργαλείο που έχουμε στο συρτάρι», ο Winther προειδοποίησε ότι μεμονωμένες εταιρείες διανομής μπορεί να αναγκαστούν να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μερικές ώρες τη μέρα, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος.

Πιο κρύα και πιο σκοτεινά σπίτια

Ο Brian Vad Mathiesen, καθηγητής ενεργειακού σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Aalborg, τόνισε πως οι Δανοί και οι Ευρωπαίοι ίσως χρειαστεί να υιοθετήσουν μια νοοτροπία τύπου πετρελαϊκής κρίσης του 1970 και να συνηθίσουν να ζουν σε πιο κρύα και πιο σκοτεινά σπίτια.
«Πρέπει να αρχίσουμε εκστρατείες εξοικονόμησης ενέργειας σε μια κλίμακα που δεν μπορούμε να φανταστούμε και όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη», τόνισε.
Στη Σουηδία, η προοπτική συνεχών διακοπών ρεύματος έχει αυξηθεί από «χαμηλή» σε «πραγματική», με τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές να κινδυνεύουν περισσότερο.
«Αυτό τον χειμώνα, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να διακόψουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές της νότιας Σουηδίας», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο διευθυντής στρατηγικών λειτουργιών της σουηδικής εταιρείας ηλεκτρικού δικτύου Svenska Kraftnät, Erik Ek.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης