Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα – Με οξεία μυοκαρδίτιδα 31χρονος στην Πορτογαλία

Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα – Με  οξεία μυοκαρδίτιδα 31χρονος στην Πορτογαλία

«Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει την καρδιά ως μια πιθανή επιπλοκή σχετιζόμενη με την λοίμωξη από ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε η Pinho

Σχετικά Άρθρα

Καρδιακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ευλογιά των πιθήκων, όπως δείχνει η περίπτωση ενός 31χρονου στην Πορτογαλία, ο οποίος εμφάνισε οξεία μυοκαρδίτιδα περίπου μία εβδομάδα μετά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.
Τη σχετική δημοσίευση έκαναν οι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρ Ana Isabel Pinho του Τμήματος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πορτογαλικού Πανεπιστημίου São João στο περιοδικό «JACC: Case Reports» του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Ο 31χρονος ασθενής από την Πορτογαλία εμφανίστηκε στο νοσοκομείο πέντε μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του, που περιλάμβαναν κόπωση, μυαλγία, πυρετό και πολλαπλά εξανθήματα σε πρόσωπο, χέρια και γεννητικά όργανα. Τρεις μέρες αργότερα, ο ασθενής εμφάνισε μεγάλο βάρος στο στήθος και στο αριστερό μπράτσο, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι είχε οξεία μυοκαρδίτιδα. Εξιτήριο πήρε ο ασθενής μια εβδομάδα μετά, έχοντας αναρρώσει πλήρως.
«Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει την καρδιά ως μια πιθανή επιπλοκή σχετιζόμενη με την λοίμωξη από ευλογιά των πιθήκων», δήλωσε η Pinho και υπογράμμισε την ανάγκη το θέμα να μελετηθεί περισσότερο.

Η νόσος

Η πλειοψηφία των λοιμώξεων σε ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων είναι ήπιες και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ενώ ο εμβολιασμός προς το παρόν συνίσταται μόνο για τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό.
Σημειώνεται ότι η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από ιό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ευλογιά. Πρωτοδιαγνώστηκε στην Ευρώπη τον Μάιο του 2022, ενώ περιστατικά της έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ και σε άλλες μη ενδημικές (αφρικανικές) χώρες διεθνώς, με τον συνολικό αριθμό τους να αυξάνει σταδιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης