Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη-σοκ επιβεβαιώνει πως οι εμβολιασμένοι για Covid διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αναπηρίας ή θάνατου

Μελέτη-σοκ επιβεβαιώνει πως οι εμβολιασμένοι για Covid διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αναπηρίας ή θάνατου
Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή Pfizer που έλαβαν εμβόλιο διέτρεχαν 36% περισσότερο κίνδυνο για σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν, ενώ οι συμμετέχοντες στη δοκιμή Moderna που έλαβαν εμβόλιο κινδύνευαν 6% περισσότερο, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους στο περιοδικό Vaccine on 31 Αυγούστου.
Σχετικά Άρθρα

Μια δευτερεύουσα ανάλυση των δεδομένων από τις αρχικές κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια Pfizer και Moderna για τον COVID-19 διαπίστωσε ότι οι εμβολιασμένοι διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών σε σχέση με τα σκέλη του εικονικού φαρμάκου (placebo), όπως η αναπηρία ή και ο θάνατος.
Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή Pfizer που έλαβαν εμβόλιο διέτρεχαν 36% περισσότερο κίνδυνο για σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν, ενώ οι συμμετέχοντες στη δοκιμή Moderna που έλαβαν εμβόλιο κινδύνευαν 6% περισσότερο, σύμφωνα με την ανάλυση, η οποία δημοσιεύτηκε μετά από αξιολόγηση από ομοτίμους στο περιοδικό Vaccine on 31 Αυγούστου.
Ως σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ορίστηκαν τα συμβάντα που κατέληξαν σε σοβαρές καταστάσεις όπως θάνατος, νοσηλεία σε νοσοκομείο και επίμονη αναπηρία.
Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες διέτρεχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο από ένα υποσύνολο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που ονομάζονται ειδικά ανεπιθύμητα συμβάντα ειδικού ενδιαφέροντος, τα οποία προσδιορίστηκαν ως ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από την Πλατφόρμα Ασφάλειας της Συνεργασίας Brighton για το έργο Εμβόλια Έκτακτης Ανάγκης.

Το έργο διαχώρισε τις ειδικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος σε τρεις κατηγορίες.

Αυτές που καταγράφηκαν μετά τη μόλυνση από τον COVID-19,
Αυτές με αποδεδειγμένη ή πιθανή σύνδεση με εμβόλια και
Αυτές που συνδέονται με συγκεκριμένα εμβόλια.

Ο κατάλογος συμβάντων περιλαμβάνει:
- οξεία καρδιαγγειακή βλάβη όπως μυοκαρδίτιδα,
- σοβαρό αλλεργικό σοκ και,
- πήξη αίματος.

Οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες της Pfizer είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ένα από τα συμβάντα και οι εμβολιασμένοι συμμετέχοντες στη Moderna είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ένα από τα συμβάντα.
Συνολικά, οι εμβολιασμένοι εθελοντές υπέφεραν από 333 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες ανά 10.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 139 ειδικού ενδιαφέροντος.
Οι λήπτες εικονικού φαρμάκου σε όλες τις δοκιμές παρουσίασαν 288 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων 97 ειδικού ενδιαφέροντος.
Η Pfizer και η Moderna δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τη μελέτη, η οποία κυκλοφόρησε σε προεκτυπωμένη έκδοση νωρίτερα αυτό το έτος.

O FDA διαφωνεί

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είπε στους Epoch Times μέσω email ότι η υπηρεσία διαφωνεί με τα συμπεράσματα της εφημερίδας.
«Με βάση τη λεπτομερή αξιολόγηση των δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για τα εμβόλια mRNA COVID-19 από τον οργανισμό, καθώς και τη συνεχή επιτήρηση της ασφάλειας των εμβολίων, συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι τα οφέλη τους υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων τους στην πρόληψη του COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του τα πιο σοβαρά αποτελέσματα νοσηλείας και θανάτου», είπε ο εκπρόσωπος.
Ο FDA δεν πιστεύει ότι η επανάλυση των αρχικών πληροφοριών της μελέτης αποδεικνύει νέες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και αμφισβήτησε ορισμένες από τις μεθόδους, όπως η μη συμπερίληψη του COVID-19 ως σοβαρού ανεπιθύμητου συμβάντος.
Ο Δρ Joseph Fraiman, γιατρός στο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Thibodaux και ένας από τους ερευνητές, αμφισβήτησε αυτή τη σκέψη.
«Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί ο FDA έχει πρόβλημα με τον αποκλεισμό του COVID-19 ως σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν όταν το επέτρεψε για την Pfizer», είπε ο Fraiman στους The Epoch Times», προσθέτοντας ότι «δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο FDA επέτρεψε στη Moderna να αποκλείσει Αποτελέσματα αποτελεσματικότητας COVID-19 από τις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες τους.»
Ο Δρ Josef Ladapo, γενικός χειρουργός της Φλόριντα, δήλωσε σε δήλωση ότι η μελέτη «δείχνει το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό με mRNA», προσθέτοντας, «Γιατί οι γιατροί ακολουθούν τυφλά τις Big Pharma;»

Και τα δύο εμβόλια Pfizer και Moderna είναι κατασκευασμένα με τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA - Αποκρύπτονται τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών

Ο Fraiman και οι άλλοι ερευνητές είπαν ότι το έγγραφο «υποδεικνύει την ανάγκη για επίσημες αναλύσεις βλάβης-οφέλους, ιδιαίτερα εκείνων που διαστρωματώνονται ανάλογα με τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων του COVID-19», αλλά ότι οι αναλύσεις «θα απαιτήσουν δημόσια δημοσίευση συνόλων δεδομένων σε επίπεδο συμμετεχόντων. ”
Σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Albert Bourla και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Moderna, Stéphane Bancel να δημοσιοποιήσουν όλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τις δοκιμές, ώστε να μπορούν να γίνουν περαιτέρω αναλύσεις.
Τα δεδομένα «μπορούν να απαντήσουν σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το τι έδειξαν οι δοκιμές σχετικά με την ισορροπία οφέλους προς βλάβη τον Δεκέμβριο του 2020, ερωτήσεις που είναι δύσκολο να απαντηθούν με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί», δήλωσαν οι ερευνητές.
Η ομάδα ειδοποίησε τους Bourla και Bancel για τα ευρήματά της, αναγνωρίζοντας ότι οι εκτιμήσεις τους «πάσχουν» επειδή δεν έχουν αποκαλυφθεί βασικά δεδομένα.
Η ομάδα είπε ότι ζήτησε από τον FDA να επαναλάβει την ανάλυση που έκανε χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά δεδομένα μεμονωμένων συμμετεχόντων από τη δοκιμή, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά δεν έχει συμβεί.
Η ομάδα επανέλαβε το αίτημά της στον FDA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης