Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μειωμένες προσδοκίες για μέτρα - Ο Μητσοτάκης απορρίπτει το... τσουνάμι παροχών στη ΔΕΘ - Εκλογές τον Μάιο του 2023

Μειωμένες προσδοκίες για μέτρα - Ο Μητσοτάκης απορρίπτει το... τσουνάμι παροχών στη ΔΕΘ - Εκλογές τον Μάιο του 2023

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως εάν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες

Σχετικά Άρθρα

Τις προσδοκίες όσον αφορά το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, επιχειρεί να μειώσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα όρια της οικονομίας δεν είναι ανεξάντλητα και γι' αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέρριψε και τα περί... «τσουνάμι» στις επικείμενες παροχές, κάνοντας λόγο για «ψεύτικες προσδοκίες». Άλλωστε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση υπογράμμσε πως «τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα και χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες», ενώ στη συνέχεια -και αφού έκλεισαν οι κάμερες- υπογράμμισε πως «δεν θα ενδώσουμε σε πιέσεις πέραν των ορίων που μας δίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και περιορισμού της κατανάλωσης, καταρχάς στο Δημόσιο.
Σημειώνεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε μια επισκόπηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας (εξαγωγές, καταθέσεις, τουριστικές εισπράξεις) και των γραμμών άμυνας που έχει κρατήσει η κυβέρνηση. Επίσης έγινε μια ευρωπαϊκή επισκόπηση της ενεργειακής κρίσης από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με το Μέγαρο Μαξίμου να σχολιάζει ότι το ενεργειακό τοπίο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στάση της Ρωσίας και την ανάγκη για αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως τονίστηκε, όσο η Ρωσία θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «όπλο», τόσο η κρίση θα βαθαίνει. Από την πλευρά της, «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί, όμως, αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες».
Ο πρωθυπουρργός, δε, υποστήριξε πως η κρίση αυτή έχει κοινά χαρακτηριστικά με την πανδημία ως προς τις εν δυνάμει συνέπειές της για την οικονομία.

Η… σύσταση Γεωργιάδη για αλλαγή συνηθειών

Εν τω μεταξύ, μόλις μία ημέρα πριν, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε σύσταση προς τους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες διότι τα περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα.
«Το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβό άρα οι καθημερινές μας συνήθειες όπως τις ξέραμε στο παρελθόν πρέπει τώρα να μεταβληθούν γιατί πια το ρεύμα κοστίζει», είπε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM και πρόσθεσε: «Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως λαός και δεν δείξουμε και εμείς κάποια σημάδια πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας δεν μπορεί να κλαιγόμαστε αύριο γιατί η οικονομία μας δεν πάει καλά γιατί τα περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα».

Έκτακτη Σύνοδος υπ. Ενέργειας της ΕΕ

Το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, θα τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η έκτακτη Σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις όπως ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, είπε ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας, Jozef Sikela. «Μία λύση σε επίπεδο ευρωπαϊκό είναι ό,τι καλύτερο έχουμε» ανέφερε.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σχετικά με το πλαφόν εξετάζονται δύο εναλλακτικές. Πιο αναλυτικά:

  • Η πρώτη αφορά στο φρένο στις εισαγωγές φυσικού αερίου όταν αυτές θα ξεπερνούν το πλαφόν που θα τεθεί στις τιμές του καυσίμου. Η προσδοκία είναι ότι μέσω της κρίσιμης μάζας που διαθέτει η Ευρώπη, θα επιτύχει με την εφαρμογή του πλαφόν να επηρεάσει καθοριστικά τη διαμόρφωση των τιμών.
  • Η δεύτερη εναλλακτική αφορά την επιδότηση των εισαγωγών φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εισαγωγείς θα αποζημιώνονται για τη διαφορά μεταξύ του πλαφόν και της τιμής με την οποία προμηθεύτηκαν το φυσικό αέριο, με στόχο η τιμή του καυσίμου να μην ξεπερνά το ανώτατο όριο που θα θεσπιστεί.

Σε 9 μήνες οι εκλογές

Πάντως, για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της 4ετίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός -κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- έθεσε το πολιτικό πλαίσιο ως τις εκλογές, λέγοντας ότι τους επόμενους 9 μήνες, μέχρι δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης