Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα σύγκρουση σήμερα 29/8 στη Βουλή για τις υποκλοπές – Στις 12:00 η συζήτηση για Εξεταστική

Νέα σύγκρουση σήμερα 29/8 στη Βουλή για τις υποκλοπές – Στις 12:00 η συζήτηση για Εξεταστική
Αίτημα για Εξεταστική έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, έρευνα σε βάθος 10ετίας ζητά η κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Μετά τη σφοδρή σύγκρουση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, νέος γύρος αντιπαράθεσης αναμένεται σήμερα Δευτέρα 29/8 στη Βουλή όπου και στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής προκειμένου να διερευνήσει «την υπόθεση παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών [ΕΥΠ] ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα».
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ζητά να εξεταστεί η επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του κ.Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό predator, την παράνομη χρήση αυτού στην Ελληνική επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προτείνει η έρευνα πάει σε βάθος δεκαετίες σε μια προσπάθεια να βρεθούν όλα τα «κακώς κείμενα» όσον αφορά τις υποκλοπές, έτσι ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η θεσμική θωράκιση και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΥΠ, πρόταση που ωστόσο δεν βρίσκει απήχηση στην αντιπολίτευση.
Πάντως, το ΚΚΕ ζητά η Εξεταστική παράλληλα με την υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, να εξετάσει και τις καταγγελλόμενες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος το 2016.
Πρόκειται για μια πρόταση, στην οποία συναινούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

120 ψήφοι

Η συζήτηση και λήψη απόφασης από την Ολομέλεια έχει κατατεθεί σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος που παρέχει τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας της σύστασης Εξεταστικών των πραγμάτων Επιτροπών της Βουλής.
Για την σύσταση αυτών των Επιτροπών αρκούν 120 και όχι 151 θετικές ψήφοι.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων.
Στη συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών - βουλευτών κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης