Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποκλοπές και ακρίβεια σαρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα – Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, από 6,3% έως 8,5% η διαφορά

Υποκλοπές και ακρίβεια σαρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα – Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, από 6,3% έως 8,5% η διαφορά
Έντονη πλέον η αμφισβήτηση του κυριαρχικού ρόλου της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα
Σχετικά Άρθρα

Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και σκάνδαλο υποκλοπών πλήττουν καίρια το κυβερνητικό αφήγημα περί αδιαμφισβήτητης υπεροχής της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό, καθώς οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων επιβεβαιώνουν πως η ψαλίδα κλείνει και στην καλύτερη περίπτωση για το γαλάζιο στρατόπεδο η διαφορά είναι μονοψήφια.
Δύο δημοσκοπήσεις μία της GPO για τα «ΝΕΑ» και μία της Marc για το «Πρώτο Θέμα» δίνουν στη ΝΔ προβάδισμα από 6,3% έως 8,5% - σαφώς μειωμένο από προηγούμενες έρευνες - ενώ ο πρωθυπουργός κρίνεται αυστηρά από τους πολίτες στον χειρισμό της υπόθεσης των υποκλοπών.
Ταυτόχρονα τους πολίτες ανησυχεί το κύμα ακρίβειας και ο δύσκολος – ενεργειακά - χειμώνας.

Δημοσκόπηση GPO: Η διαφορά στο 6,3% - Στο 31,4% ΝΔ, στο 25,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,1%

Το σκάνδαλο των υποκλοπών πληγώνει την κυβέρνηση και ρίχνει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ με μονοψήφια διαφορά, όπως προκύπτει από την πρώτη μετά την υπόθεση.
Πανελλαδική έρευνα, που διενεργήθηκε από την GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Νέα Σαββατοκύριακο» το διάστημα 22 – 24 Αυγούστου 2022 σε δείγμα 1.000 ατόμων, δίνει προβάδισμα 6,3% στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 31,4% από 33,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1% από 24,2%.
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κερδίζει μία μονάδα και συγκεκριμένα από το 11,1% στην προηγούμενη δημοσκόπηση λαμβάνει 12,1%.
Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,7% από 5,8% στην προηγούμενη δημοσκόπηση και η Ελληνική Λύση 4,8% από 4,6% στην προηγούμενη έρευνα.
Εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ25 με 2,1%, οι Έλληνες για την Πατρίδα με 1,6% και η Δημιουργία Ξανά με 1,2%.

Αναποφάσιστο το 10%

Ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 10,1% δηλώνει αναποφάσιστο.
Ως προς την καταλληλότητα για τη θέση του πρωθυπουργού εξακολουθεί να προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42,7% έναντι του Αλέξη Τσίπρα που συγκεντρώνει το 32%.
Κανέναν από τους δύο «ψηφίζει» το 24,7%.

Αρνητικές κρίσεις για Μητσοτάκη


Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση του εκλογικού σώματος για τον πρωθυπουργό, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών, το 56,4%, κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη συνολική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μεταξύ αυτών και το 23% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια

Στην ερώτηση για το ποιο ζήτημα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για τη χώρα, η ενεργειακή κρίση καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 36.7% και ακολουθεί η ακρίβεια με 36,3%.
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων απασχολεί το 9,7% των πολιτών.
Σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, στο ερώτημα αν η υπόθεση αυτή επηρεάσει την τελική επιλογή στις κάλπες, η πλειοψηφία, δηλαδή το 68,9% δηλώνει λίγο ή καθόλου.
Συγκεκριμένα τους ψηφοφόρους της ΝΔ θα επηρεάσει λίγο ή καθόλου το 68.9%.
Το 82,5% των ψηφοφόρων δεν σκέφτονται να αλλάξουν τη ψήφο τους με βάση την εξέλιξη της υπόθεσης.
Παράλληλα, οι πολίτες σε ένα ποσοστό 58,3% δηλώνουν ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη τους έναντι της κυβέρνησης και του κράτους.
Εξ αυτών, το 32,9% είναι ψηφοφόροι της ΝΔ και το 80,4% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
gpo.JPG
gpo_a.jpg

Δημοσκόπηση Marc: Στο 8,5% η διαφορά - Στο 32% ΝΔ, 23,5% ο ΣΥΡΙΖΑ

Απώλειες μετρά η κυβερνητική παράταξη με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ακρίβεια που μαστίζει τους Έλληνες, στην δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Σε μια πρώτη ανάγνωση των διαθέσεων της κοινής γνώμης, τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης ωφελούνται από τα δύο σοβαρά θέματα, ίσως όχι τόσο όσο θα ήταν αναμενόμενο.
Εν συνόψει,

H διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται στο 8,5%, με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να κερδίζει ένα 0,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Η υπεροχή Μητσοτάκη στη δημοφιλία στο 46,1% και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός στο 49,9%.
Μόνο το 38% θεωρεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση αν ισχύουν οι παρακολουθήσεις.
Το 40,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ το 17,8%
Τα προβλήματα της καθημερινότητας

Στην αφετηρία της νέας πολιτικής σεζόν και με ένα μεγάλο μέρος των πολιτών να είναι ακόμη σε διακοπές ή να διακατέχεται από το πνεύμα των διακοπών, τα ευρήματα δημοσκόπησης, αποτυπώνουν μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, ενώ το ενδιαφέρον των πολιτών εστιάζεται στα προβλήματα της καθημερινότητας με το 84,2% να ανησυχεί για το κύμα ακρίβειας και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς


- Τα εθνικά θέματα και οι τουρκικές προκλήσεις ανησυχούν το 36,4% των πολιτών


- H εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας είναι το βασικό θέμα ανησυχίας για το 30,2% των ερωτηθέντων


- Oι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας ανησυχούν το 26,3% των πολιτών


- Tο 16% δείχνει να ενδιαφέρεται και να ανησυχεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

2_13.webp

Κυβερνητικές πηγές: Σαφής υπεροχή της ΝΔ

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού, τονίζουν σε σχόλιά τους κυβερνητικές πηγές με αφορμή τις δημοσκοπήσεις.
«Οι πρώτες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, τους διαψεύδουν», τονίζουν, «παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας μιλούν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και άλλα ηχηρά παρόμοια».
Οι μετρήσεις -με τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους- δείχνουν μικρή φθορά στα ποσοστά της κυβέρνησης (πέρυσι μετά τις πυρκαγιές το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο) και πολύ οριακά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, αναφέρουν.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης και ο πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του.
Τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι αυτά που αφορούν την ενέργεια και τις αυξήσεις και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να τα αντιμετωπίσει, επισημαίνουν.www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης