Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο σκληρός χειμώνας και η κρίση θα δοκιμάσουν τώρα την ενότητα των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας

Ο σκληρός χειμώνας και η κρίση θα δοκιμάσουν τώρα την ενότητα των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας
Ενώ η Δύση μπορεί να επαινεί τον εαυτό της για την αρχική της απάντηση στην κρίση, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πολύ πιο δύσκολα

Η Δύση έδειξε εκπληκτική αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας το Κίεβο στην σύγκρουση με τη Μόσχα, ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ φοβούνται ότι αυτή η ενότητα θα μπορούσε να καταρρεύσει όταν οι χώρες του μπλοκ αντιμετωπίσουν επισιτιστική και ενεργειακή κρίση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναφέρει το δίκτρο του CNN.
Προς έκπληξη πολλών, σχεδόν μισό χρόνο αργότερα, η απάντηση της Δύσης στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση παραμένει σίγουρη και σε μεγάλο βαθμό ενωμένη. Ωστόσο, αξιωματούχοι σε όλη την Ευρώπη φοβούνται ότι αυτή η συναίνεση θα μπορούσε σύντομα να καταρρεύσει καθώς η ήπειρος εισέρχεται σε «έναν σκληρό χειμώνα αυξανόμενων τιμών των τροφίμων, ελλείψεων ενέργειας για θέρμανση κατοικιών και πραγματική πιθανότητα ύφεσης», γράφει το CNN.
Σε ορισμένες πόλεις της ΕΕ μπορεί κανείς ήδη να πάρει μια γεύση από «πιο δρακόντεια μέτρα».
Στο Βερολίνο άρχισαν να σβήνουν τα φώτα των μνημείων για να εξοικονομήσουν ρεύμα και τα καταστήματα στη Γαλλία έλαβαν εντολή να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές όταν το κλιματιστικό ήταν ανοιχτό, υπό την απειλή προστίμου, σημειώνει το κανάλι.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες παραδέχθηκαν σε συνέντευξή τους στο CNN ότι σκέφτονται τη χειμερινή κρίση καυσίμων σε καθημερινή βάση.
Το 2021, η ΕΕ έλαβε περίπου το 55% του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε από τη Ρωσία. Το μπλοκ εξαρτάται επίσης πολύ από το  πετρέλαιο.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από την παρατεταμένη σύγκρουση

« Πρέπει να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας να αποκόψουμε τη Ρωσία από οποιοδήποτε εισόδημα από φυσικό αέριο και άλλες πηγές. Και δεν θα είναι εύκολο να γίνει αυτό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης », δήλωσε ένας από τους υψηλόβαθμους συνομιλητές του τηλεοπτικού καναλιού.
Μέλη του οργανισμού συμφώνησαν να μειώσουν τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου κατά 15%.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι όταν έρθει η ώρα, ορισμένες χώρες της ΕΕ απλώς δεν θα τηρήσουν την εθελοντική συμφωνία, εξηγεί το CNN.
Οι αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι η στρατηγική των δυτικών εξοπλισμών γίνεται μια βραχυπρόθεσμη λύση σε ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα.
«Τα καλά νέα είναι ότι τα όπλα μας βοηθούν τους Ουκρανούς να επιβιώσουν.
Τα κακά νέα είναι ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση, τόσο λιγότερα αποθέματα αυτών των όπλων θα είναι και θα είναι πιο δύσκολο να τα παρατήσουμε», είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.
Η δυτική γενναιοδωρία δεν επηρεάζεται μόνο από το οικονομικό και στρατιωτικό κόστος. Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται από την παρατεταμένη σύγκρουση αναφέρει το κανάλι.

Τα επόμενα βήματα 

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι και τους αξιωματούχους που μίλησαν στο τηλεοτπικό δίκτυο, η ΕΕ είναι απίθανο να αρνηθεί απλώς να στηρίξει το Κίεβο.
Αλλά οι συμμετέχοντες μπορούν να αλλάξουν τις απαιτήσεις τους για την επιθυμητή έκβαση της σύγκρουσης.
Ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, μιλούν ήδη δημόσια για την ανάγκη διαλόγου μεταξύ Δύσης και Μόσχας.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι για τα ευρωπαϊκά κράτη από την αρχή της ουκρανικής κρίσης. Οι πολίτες θα βιώσουν μείωση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρη την ήπειρο. Κάποιοι θα πρέπει να κάνουν μια επιλογή μεταξύ της θέρμανσης των σπιτιών τους και του φαγητού, τονίζει το CNN.
Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δεχθεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες.
«Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι δύσκολο για τους πολιτικούς ηγέτες να δικαιολογήσουν τη δαπάνη χρημάτων και ενέργειας για να στηρίξουν μια μακρινή χώρα, ειδικά όταν ορισμένοι από τους πολίτες τους μπορεί να αισθάνονται ότι δείχνουν ήδη αρκετή γενναιοδωρία», πιστεύει το κανάλι.
Σύμφωνα με αξιωματούχους και ειδικούς, υπάρχει πιθανότητα οι ηγέτες της ΕΕ να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη λύση στη σύγκρουση θα πρέπει να είναι μια συνθήκη ειρήνης. Ειδικά αν φαίνεται ότι η Ουκρανία χάνει έδαφος από τη Ρωσία.
«Μόλις οι άνθρωποι νιώσουν ότι το Κίεβο χάνει, μπορεί να αρχίσουν να ρωτούν γιατί συνεχίζουμε να προμηθεύουμε ακριβά όπλα στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Γιατί πετάμε λεφτά στην αποχέτευση», ρώτησε η Teresa Fallon, διευθύντρια του Κέντρου Ρωσικών, Ευρωπαϊκών και Ασιατικών Σπουδών.
Αυτή η πτυχή γίνεται σημαντική, είπε, καθώς πολλοί από τους βασικούς δυτικούς συμμάχους του Volodymyr Zelensky περνούν επίσης « ταραγμένες πολιτικές περιόδους». Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ θα έχουν ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που θα μπορούσαν να καθορίσουν το υπόλοιπο της πρώτης θητείας του Joe Biden
«Καθώς αρχίζουν να κυριαρχούν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα, οι πολίτες μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί βοηθάμε την Ουκρανία αντί να χτίζουμε υποδομές», πρόσθεσε ο Fallon.
«Ενώ η Δύση μπορεί να επαινεί τον εαυτό της για την αρχική της απάντηση στην κρίση, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν πολύ πιο δύσκολα. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση. Και ενώ οι περισσότεροι από αυτούς θα ήθελαν η Ουκρανία να πετύχει τους στόχους της να αντισταθεί στον Putin και να τον εκδιώξει από τη χώρα τους, η πραγματική τους αποφασιστικότητα δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί πλήρως », καταλήγει το CNN.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης