Τελευταία Νέα
Speculator

Οι εισηγμένες εταιρίες με αστεία αποτίμηση έναντι της λογιστικής αξίας – Γιατί δεν προσελκύουν επενδυτές;

Οι εισηγμένες εταιρίες με αστεία αποτίμηση έναντι της λογιστικής αξίας – Γιατί δεν προσελκύουν επενδυτές;
Κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς τα αποτελέσματα εξαμήνου που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες.
Παρά την πρόσφατη άνοδο της αγοράς, δεκάδες μετοχές παραμένουν στο περιθώριο και παρά το γεγονός ότι έχουν ελκυστικά θεμελιώδη, δεν καταφέρνουν να προσελκύσουν επενδυτές.
Πολλές φορές η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή και έχει να κάνει με το πόσο ενδιαφέρονται οι ίδιες οι διοικήσεις των εταιρειών με την πορεία της μετοχής τους στο Χρηματιστήριο.
Πολλές φορές το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο έως και μηδενικό και οι μετοχές για πολλά χρόνια διαπραγματεύονται σε discount.
Επιπλέον το τελευταίο διάστημα οι λιγοστοί επενδυτές είναι άκρως επιλεκτικοί και περιορίζονται σε μερικά βαριά χαρτιά.
Αναλυτές παρά την πρόσφατη άνοδο σημειώνουν πως κάποια βαριά χαρτιά παραμένουν ελκυστικά.
Η Piraeus Securities για παράδειγμα εδώ και πολλές εβδομάδες τονίζει στα πρωινά της reports πως είναι θετική για τον τραπεζικό κλάδα και για επιλεγμένες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος και Motor Oil.

Η κρισιμότητα των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Τα ισχυρά αποτελέσματα των τραπεζών και οι ανοδικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων από τις διοικήσεις έφεραν τραπεζικό ράλι, ενώ και τα ισχυρά αποτελέσματα της Μυτιληναίος οδηγούν σε αναθεωρήσεις εκτιμήσεων και άνοδο της μετοχής.
Ο κλάδος διύλισης αναμένεται να εμφανίσει ισχυρό εξάμηνο, συνέχεια του πρώτου τριμήνου, ενώ ήδη οι διοικήσεις έχουν αναφέρει πως περιμένουν μείωση της ζήτησης στο τελευταίο τρίμηνο.
Επομένως τα όσα θα αναφέρουν στις τηλεδιασκέψεις για τη μέχρι τώρα πορεία θα καθορίσουν και την πορεία των μετοχών (ΕΛΠΕ και Motor Oil).
Επίσης κρίσιμη θα είναι και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Jumbo, με τη διοίκηση να έχει βάλει χαμηλά τον πήχη της αύξησης των πωλήσεων και τα μέχρι τώρα στοιχεία να δείχνουν μεγάλη άνοδο.
Ο ΟΠΑΠ παραμένει σταθερή αξία στο Χρηματιστήριο με ισχυρή μερισματική απόδοση και καλή εκτίμηση από τη διοίκηση για την πορεία των EBITDA φέτος.

Οι μετοχές με αποτίμηση σε μεγάλο discount έναντι της λογιστικής αξίας

Το γεγονός ότι το Χ.Α. δεν έχει πολλούς επενδυτές αποτυπώνεται και στην πορεία τους στο ταμπλό.
Δεκάδες μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα έως και πάνω από 50% έναντι της λογιστικής αξίας (ίδια κεφάλαια ανά μετοχή).
Περίπου 35 είναι οι μετοχές που παίζουν με p/bv κάτω από 0,80 φορές με αρκετές από αυτές να έχουν και μονοψήφιο p/e με βάση τα ετήσια αποτελέσματα!
Προφανώς και κάποιοι επενδυτές θεωρούν ότι ίσως να μην επαναληφθούν τα καλά αποτελέσματα, αν και κάποιες μετοχές για αρκετές χρήσεις έχουν πολύ καλή διάρθρωση ισολογισμού.
Κάνοντας ένα «ξεσκαρτάρισμα» βλέπουμε πως η Δρομέας έχει p/e λίγο κάτω από 10 φορές και p/bv 0,35.
Οι πληροφορίες περί πωλήσεων από τον ένα εκ των δύο βασικών μετόχων ότι πουλάει (το ΒΝ έχει παρουσιάσει τη μείωση του ποσοστού) είναι μάλλον ο λόγος που η μετοχή έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ κάποιοι στην αγορά περίμεναν κάπως καλύτερα αποτελέσματα.
Η Intracom έχει p/bv 0,36 φορές και στην αγορά περιμένουν τη δημοσίευση του εξαμήνου, ώστε να φανεί τι έχει μείνει στο ταμείο μετά τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η Κλουκίνας-Λάππας παίζει στο 0,38 της λογιστικής αξίας και με p/e 12 φορές, αλλά και εδώ η διαφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων μάλλον εμποδίζει την άνοδο της μετοχής.
Η Κορδέλλου με εξαιρετική κερδοφορία το 2021 έχει p/e 2,2x και η αγορά περιμένει το εξάμηνο για να φανεί αν μπορεί να επαναλάβει τα καλά κέρδη, αλλά παράλληλα παίζει και με p/bv 0,46 φορές.
Με p/bv 0,47 φορές παίζει η ΔΕΗ, η οποία έχει υποχωρήσει αισθητά από τα υψηλά της και φυσικά έχει καταφέρει να βελτιώσει τον ισολογισμό και μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Η ενεργειακή ωστόσο κρίση της επηρεάζει.
Κρίσιμο το εξάμηνο για την Τεχνική Ολυμπιακή, προκειμένου να φανεί αν η καινούρια δραστηριότητα θα βγάλει κέρδη, αλλά προς το παρόν το 0,47x του p/bv είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Μουζάκης, Attica Group και Έλαστρον παίζουν με p/bv κάτω από 0,60 φορές.
Στις επόμενες μέρες κόβει μέρισμα η Έλαστρον που έχει απόδοση 10% ενώ το p/e είναι στις 3 φορές και μένει να φανεί στο εξάμηνο αν θα συνεχιστεί η καλή πορεία.
Μεταξύ επίσης των φθηνών μετοχών και σε λογιστική αξία και σε κερδοφορία είναι και οι μετοχές των Ελινόιλ, Interlife, Τιτάν, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Βογιατζόγλου, Πλαστικά Θράκης, Τζιρακιάν, Centric, Πλαίσιο, AS Company, Flexopack, Έλτον και ΕΥΑΘ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης