Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία, Ρωσία, ΕΕ - Τι κοστίζει περισσότερο; Μια ειρήνη ή ένας πόλεμος φθοράς - Κερδισμένοι και χαμένοι

Ουκρανία, Ρωσία, ΕΕ - Τι κοστίζει περισσότερο; Μια ειρήνη ή ένας πόλεμος φθοράς - Κερδισμένοι και χαμένοι
Ο πόλεμος της Ουκρανίας, πόλεμος φθοράς της Ρωσίας στη Δύση και τα αναμενόμενα κέρδη

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου συμπληρώνονται ακριβώς έξι μήνες πολέμου, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η οποία τα τελευταία χρόνια αυτή την ημέρα γιορτάζει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
Το αν η Ουκρανία έχει χρόνο να γιορτάσει και πως θα γιορτάσει, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.
Πολλοί στη στρατιωτική ηγεσία του Κιέβου αναμένουν ιδιαίτερα σκληρές ρωσικές επιθέσεις από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, σύμφωνα με το διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky που όπως υπογραμμίζει υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει ένα ύπουλο σχέδιο μετά από περαιτέρω σφοδρούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων.

Ειρήνη: πολυπόθητη για διάφορους λόγους

Σύμφωνα με αυτό, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του Recep Tayyip Erdogan με τον Volodymyr Zelenski την περασμένη Πέμπτη στη δυτικοουκρανική πόλη Λβιβ, λέγεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος μετέφερε ένα μήνυμα από τον Putin: την προσφορά να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ποιος δεν επιθυμεί την ειρήνη;
Μισό χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, η λαχτάρα για ειρήνη είναι πολύ κατανοητή: όσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο.
- Ουκρανία
Για την Ουκρανία θα είναι ανακούφιση για να μπορέσει να ανοικοδομηθεί, να επουλώσει τις πληγές της, να βρει ξανά τη σταθερότητα, επιδιώκοντας την καλύτερη διεθνή απεικόνισή της στο χάρτη.

- Ευρώπη
Στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, υπάρχει και ένας άλλος λόγος για να νοσταλγούν την ειρήνη: να σταματήσει ο φόβος της κρίσης φυσικού αερίου, η απότομη αύξηση του πληθωρισμού, τα συνεχώς νέα πακέτα βοήθειας με τις οικονομικές τους συνέπειες για τις μελλοντικές γενιές.
Τελικά, πρόκειται για την ελπίδα για ένα νέο μέρισμα ειρήνης και μια πιθανή προσέγγιση με τη Ρωσία.
Όλα αυτά είναι καλοπροαίρετα και κατανοητά.
Αλλά είναι δυστυχώς εντελώς λάθος να ελπίζουμε σε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

- Ρωσία:
Αν ο Putin θέλει να μιλήσει για ειρήνη, το κάνει γιατί έχει περιέλθει σε μια κατάσταση που έχει επιτύχει κάποιους στόχους και δεν σημειώνει θεαματικές κατακτήσεις.
Θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα.
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, είναι σε μια κατάσταση κατά την οποία ο ρωσικός στρατός είναι εκτεθειμένος σε αντεπιθέσεις από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στις περιοχές που κατέχει.
Με όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση, ο στρατός του Κιέβου έχει προκαλέσει βαριές απώλειες και οπισθοδρομήσεις στη Ρωσία.
Τώρα περιμένει περαιτέρω παραδόσεις όπλων.
Το επόμενο βήμα θα ήταν η αντεπίθεση.
Για την Δύση η Ρωσία φοβάται μια αντεπίθεση γι'αυτό και ωθεί την Ουκρανία στην ουσία να συνεχίσει τον πόλεμο γιατί γι'αυτήν διαπραγματεύσεις είναι ένα επικίνδυνο στάδιο ακόμη...

Ποιος κερδίζει;

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε μια τέτοια κατάσταση είναι μια παγίδα που θέλει να χρησιμοποιήσει ο Putin για να εξασφαλίσει τα εδαφικά του κέρδη, να στερήσει από την Ουκρανία περισσότερα δυτικά όπλα και να παγώσει το status quo.
Ο άρρωστος και κουρασμένος από τον πόλεμο στρατός του Putin χρειάζεται ένα διάλειμμα για να ανασυνταχθεί.
Η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τον πολεμικό της στόχο να καταλάβει την Ουκρανία.
Θέλει απλώς να κερδίσει χρόνο, να συσπειρωθεί και να επιτεθεί ξανά αργότερα, όπως έκανε μετά τις συμφωνίες του Μινσκ το 2014-15.
Μια ειρηνευτική συμφωνία είναι απλώς μια παγίδα για τον Putin γιατί θέλει να σπάσει την αλληλεγγύη της Δύσης προς την Ουκρανία και να προετοιμάσει με ηρεμία μια νέα κατακτητική εκστρατεία.
Συνεπώς, οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να συνεχίσουν με συνέπεια να προμηθεύουν όπλα στη χώρα που δέχεται επίθεση.
Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της ανεξαρτησίας.

Τρία αναπάντητα ερωτήματα

Τα ερώτηματα που δεν απαντούν ωστόσο, είναι τα εξής τρία:
- τι είδους νίκη μπορεί να επιτύχει η Ουκρανία
- ποιος θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες
- ποιος τελικά κερδίζει από την συνέχιση του πολέμου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης