Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει η Άγκυρα: Η Ελλάδα φιλοξενεί τρομοκράτες στο Λαύριο – Τουρκική προειδοποίηση στον Θεοδωρικάκο

Επιμένει η Άγκυρα: Η Ελλάδα φιλοξενεί τρομοκράτες στο Λαύριο – Τουρκική προειδοποίηση στον Θεοδωρικάκο

Επαναφέρει η τουρκική κυβέρνηση τα περί παρουσίας τρομοκρατικών οργανώσεων σε ελληνικό έδαφος

Σχετικά Άρθρα

Επιμένει η Τουρκία και ζητεί να μάθει την «αλήθεια» σχετικά με την παρουσία τρομοκρατών στο στρατόπεδο του Λαυρίου όπως δήλωσε την Κυριακή (21/8/2022) ο υφυπουργός Εσωτερικών Ismail Çataklı, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Αθήνας για τουρκικές προκλήσεις
Τα λόγια του Çataklı, ήρθαν αφού ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατηγόρησε την Τουρκία για προκλήσεις, λέγοντας: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Süleyman Soylu, για το Λαύριο είναι προκλητικές και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Ο Çataklı απάντησε στο Twitter ότι η Άγκυρα δεν προκαλεί και δεν «διστάζει να πει την αλήθεια που ήδη γνωρίζει όλος ο κόσμος».
«Προειδοποιούμε τον Έλληνα υπουργό! Μην υποστηρίζετε ή υποθάλπετε τις τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε και δημοσίευσε φωτογραφίες του στρατοπέδου που δείχνουν σημαίες του PKK καθώς και του φυλακισμένου ηγέτη του Abdullah Öcalan, αναφέρει η Daily Sabah.

Κρησφύγετο τρομοκρατών

Ο Soylu έχει κατηγορήσει συχνά την Αθήνα και προειδοποίησε ότι το Λαύριο έχει μετατραπεί σε στρατόπεδο τρομοκρατών.
Η Ελλάδα κατηγορείται εδώ και καιρό ότι είναι κρησφύγετο τρομοκρατών για τις οργανώσεις DHKP-C και PKK.
Όσοι φεύγουν από την Τουρκία έχουν καταφύγει σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λαύριο κοντά στην Αθήνα με το πρόσχημα ότι είναι αιτούντες άσυλο, ειδικά τη δεκαετία του 1980.
Παρά το κλείσιμο του Λαυρίου το 2013 εν μέσω πιέσεων από την Τουρκία, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ο πρωταρχικός προορισμός για τους τρομοκράτες του DHKP-C.
Επιπλέον, ένας διπλωματικός αξιωματούχος είπε πρόσφατα στην Daily Sabah ότι «υπάρχουν τα πάντα, από το DHKP-C, το PKK και το FETÖ (Ομάδα Gullen) και η τοποθεσία όλων τους είναι γνωστή».
Στόχος είναι αυτές οι ομάδες να χρησιμοποιηθούν μια μέρα εναντίον της Τουρκίας, είπε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.
«Μια χώρα μέλος της ΕΕ στον 21ο αιώνα στηρίζει ανοιχτά τρομοκράτες. Το PKK είναι τρομοκρατική ομάδα και χαρακτηρίζεται ως τέτοια τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ», σημείωσε.
«Η Αθήνα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης τρομοκρατών, αλλά η χώρα άμεσου προορισμού».

Απωθήσεις μεταναστών

Ξεχωριστά, ο Θεοδωρικάκος απέρριψε επίσης ισχυρισμούς για απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, οι οποίοι καταγράφονται συνεχώς σε βίντεο και τεκμηριώνονται από διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch. «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, που ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε ο Έλληνας υπουργός υπερασπιζόμενος τις πράξεις τους.
Η Τουρκία και η Ελλάδα υπήρξαν βασικά σημεία διέλευσης μεταναστών που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη, που ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις για να ξεκινήσουν νέες ζωές.
Η Τουρκία έχει κατηγορήσει την Ελλάδα για μεγάλης κλίμακας απωθήσεις, συνοπτικές απελάσεις και άρνηση πρόσβασης μεταναστών σε διαδικασίες ασύλου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι απωθήσεις είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες υπαγορεύουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να απελαύνονται ή να επιστρέφουν σε χώρα όπου η ζωή και η ασφάλειά τους ενδέχεται να κινδυνεύει λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή συμμετοχής σε κοινωνική ή πολιτική ομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης