Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Ινστιτούτο DIW: Μόνιμη φτώχεια σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα φέρει ο υψηλός πληθωρισμός

tags :
Γερμανία - Ινστιτούτο DIW:  Μόνιμη φτώχεια σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα φέρει ο υψηλός πληθωρισμός

Το κατώτερο 40% της κοινωνίας, το οποίο δαπανά σχεδόν ολόκληρο το εισόδημά του για τα έξοδα διαβίωσής του και δεν αποταμιεύει σχεδόν τίποτα, πλήττεται ιδιαίτερα δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Marcel Fratzscher

Σχετικά Άρθρα
Παρατεταμένη περίοδο λιτότητας λόγω της ταχείας αύξησης των τιμών και της πτώσης του καταναλωτικού κλίματος προβλέπει για τη Γερμανία ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Marcel Fratzscher.
Το «σοκ των τιμών» προκαλεί μόνιμη απώλεια ευημερίας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, δήλωσε ο Fratzscher στο Der Spiegel.
Το κατώτερο 40% της κοινωνίας, το οποίο δαπανά σχεδόν ολόκληρο το εισόδημά του για τα έξοδα διαβίωσής του και δεν αποταμιεύει σχεδόν τίποτα, πλήττεται ιδιαίτερα.
“Στο μέλλον, θα καταναλώνουν όλα όσα δεν είναι απολύτως απαραίτητα για τη ζωή πολύ πιο διστακτικά ή καθόλου”, δήλωσε ο οικονομολόγος.
Οι Γερμανοί πολίτες κρατούν σήμερα τα χρήματά τους συγκεντρωμένα, όπως δεν είχαν κάνει εδώ και πολύ καιρό.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη μείωση των λιανικών πωλήσεων για τον Ιούλιο από το 1994.

Το καθοδικό σπιράλ

Ο Fratzscher φοβάται ένα καθοδικό σπιράλ:
«Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική διάθεση των πελατών, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν λιγότερα χρήματα για επενδύσεις.
Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνηση ένα καθοδικό σπιράλ με αδύναμες οικονομικές επιδόσεις που θα διαρκέσουν για ένα ή δύο χρόνια»
Αν οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα ξοδεύουν λιγότερα, αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για την οικονομία στο σύνολό της από ό,τι αν το ανώτερο 10% αποταμιεύει, δήλωσε ο πρόεδρος του DIW.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης