Διεθνή

Πρακτικά Fed: «Σήμα» για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων μέχρι να μειωθεί βιώσιμα ο πληθωρισμός

Πρακτικά Fed: «Σήμα» για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων μέχρι να μειωθεί βιώσιμα ο πληθωρισμός
Στόχος των μελών του Συμβουλίου νομισματικής πολιτικής είναι η αυξηση των επιτοκίων μέχρι να επιτευχθεί διατηρήσιμη αποκλιμ΄κωση των πληθρωριστικών πιέσεων
Σχετικά Άρθρα
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ιουλίου   έδειξαν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ετοιμάζονταν να συρρικνώσουν άμεσα το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων και να δώσουν το σήμα για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων - δύο πολιτικές νομισματικής σύσφιξης που θα καταστήσουν ακριβότερο το χρήμα και θα μειώσουν την καταναλωτική δαπάνη - με ορισμένους οικονομολόγους να διατείνονται ότι αυτό θα οδηγήσει σε ύφεση.
Η Fed προσπαθεί αναχαιτίσει την υπερθέρμανσης της οικονομίας ευελπιστώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στην οποία η κεντρική τράπεζα ενέκρινε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να μειώσουν τον πληθωρισμό που βρίσκεται πολύ πάνω από το επιθυμητό επίπεδο 2% της Fed, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Τετάρτη 17 Αυγουστου 2022.


Τα δεδομένα της οικονομίας

Δεν παρείχαν συγκεκριμένες οδηγίες για μελλοντικές αυξήσεις και δήλωσαν ότι θα παρακολουθούσαν προσεκτικά τα οικονομικά δεδομένα πριν λάβουν αυτήν την απόφαση.
Τα στοιχήματα της αγοράς αφορούν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αποδέχθηκαν ότι το εύρος 2,25%-2,5% για το βασικό επιτόκιο ήταν γύρω στο «ουδέτερο» επίπεδο που δεν είναι ούτε υποστηρικτικό ούτε περιοριστικό για την οικονομική δραστηριότητα.
Ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι μια περιοριστική νομισματική πολιτική πιθανότατα θα είναι κατάλληλη, υποδεικνύοντας ότι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουνπερισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Σφιχτή νομισματική πολιτική

«Με τον πληθωρισμό να παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Επιτροπής, οι συμμετέχοντες έκριναν ότι απαιτείται η μετάβαση σε περιοριστική νομισματική πολιτική για την εκπλήρωση της εντολής της Επιτροπής για την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών», αναφέρουν τα πρακτικά.
Το έγγραφο περιαλάμβανε επίσης την ιδέα ότι μόλις η Fed νιώσει ότι αποδίδει η νομισματική πολιτική και δει ότι έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό, θα μπορούσε να αρχίσει να απομακρύνει τα πόδια της από το… φρένο.
Αυτή η ιδέα οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές σε ένα ισχυρό καλοκαιρινό ράλι.
US Inflation | Barron's
Πότε θα πατήσουν φρένο

«Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι, καθώς η νομισματική περαιτέρω οδηγείται σε περαιτέρων συσφιξη, πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, ενώ θα αξιολογούσαν τις σωρευτικές επιπτώσεις των προσαρμογών της πολιτικής στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», αναφέρουν τα πρακτικά.
Ωστόσο ορισμένοι συμμετέχοντες είπαν «πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα ωστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σταθερά σε τροχιά επιστροφής στο 2%».

The US's interest rate rise dilemma - BBC News
Παρακολουθώντας την οικονομία


Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα.
Αλλά τόνισαν επίσης ότι υπήρχαν λίγες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε και επανειλημμένα δήλωναν την αποφασιστικότητα της κεντρική τράπεζας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Σημείωσαν επίσης ότι πιθανότατα θα «πάρει λίγο χρόνο» μέχρι η πολιτική ώστε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο και μεταδωθεί σε ολοκληρη την οικονομία.

Οι δείκτες

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο, αλλά αυξήθηκε κατά 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Μια ξεχωριστή μέτρηση που ακολουθεί η Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, αυξήθηκε 1% τον Ιούνιο και αυξήθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούσαν ότι τυχόν σημάδια αμφιταλαντεύσεως από τη Fed θα χειροτέρευαν την κατάσταση.
«Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι ένας σημαντικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Επιτροπή ήταν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί εάν το κοινό άρχιζε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να προσαρμόσει επαρκώς τη στάση της στα δεδομένα των πληθωριστικών πιέσεων», αναφέρουν τα πρακτικά.
«Εάν αυτός ο κίνδυνος υλοποιηθεί, θα περιέπλεκε το έργο της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2 %και θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το οικονομικό κόστος για κάτι τέτοιο».

Το ράλι στις αγορές

Αν και η Fed έκανε τα άνευ προηγουμένου άλματα στη αύξηση των επιτοκίων κατά τα τρία τέταρτα της μονάδας (0,75%) σε διαδοχικές συνεδριάσεις, οι αγορές έκαναν ράλι τον τελευταίο καιρό με την ελπίδα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αμβλύνει τον ρυθμό των αυξήσεων προς το φθινόπωρο.
Από το πρόσφατο κατώτατο σημείο στα μέσα Ιουνίου, ο βιομηχανικός Dow Jones αυξήθηκε περισσότερο από 14%.
Τα πρακτικά σημείωσαν ότι ορισμένα μέλη ανησυχούσαν ότι η Fed θα μπορούσε να το... παρακάνει με τις αυξήσεις επιτοκίων, υπογραμμίζοντας τη σημασία του να μην δεσμεύονται για τις μελλοντικές κινήσεις αλλά να παρακολουθούν τα δεδομένα της οικονομίας.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης