Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση από Γερμανία: Το αέριο επαρκεί μόνο για 90 ημέρες, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Δραματική προειδοποίηση από Γερμανία: Το αέριο επαρκεί μόνο για 90 ημέρες, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Αν και η Γερμανία γεμίζει τις αποθήκες, το αέριο της δεν θα επαρκεί για περισσότερους από τρεις μήνες (δηλ. 90 ημέρες), σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Σχετικά Άρθρα

Σε μια δραματική προειδοποίηση προέβη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στη Γερμανία Klaus Mueller, καθώς ο επόμενος χειμώνας προοιωνίζεται ιδιαίτερα δύσκολος.
Ακόμη και αν τα αποθέματα φυσικού αερίου μπορέσουν να ανταποκριθούν στον στόχο της Γερμανίας να είναι πλήρη κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, το αέριο θα επαρκούσε μόνο για 2-1/2 μήνες, εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου στη Γερμανία γεμίζουν με ρυθμούς ταχύτερους από το κανονικό, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι γεμάτες κατά 77%, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αγωνίζεται να γεμίσει τα αποθέματα, αφότου η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση προτρέπει σε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποιεί για επιβολή δελτίου και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.
«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση του αποθηκευτικού χώρου, αλλά δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Mueller. «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ως ώθηση. Ας το συνεχίσουμε» συμπλήρωσε.
Με τον κίνδυνο ενός πιο δροσερού από το κανονικό φθινόπωρο και την πιθανότητα περαιτέρω διαταραχών του εφοδιασμού, ο στόχος που έχει επιβάλει η κυβέρνηση να γεμίσουν οι χώροι αποθήκευσης κατά 85% μέχρι τον Οκτώβριο θα μπορούσε να είναι δύσκολος, είπε ο Mueller. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίτευξη του στόχου του 95% τον Νοέμβριο φαίνεται «δύσκολο να επιτευχθεί», διότι ορισμένες τοποθεσίες αποθήκευσης απαιτούν περισσότερο χρόνο για να γεμίσουν.
«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Mueller και συνέχισε «στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα από αυτές θα πετύχουν τον στόχο».

Η πρόβλεψη της Gazprom για αύξηση 60% στις τιμές του φυσικού αερίου

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ενδεχομένως να αυξηθούν και κατά 60%, στα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι εξαγωγές και η παραγωγή της συνεχίζουν να μειώνονται εξαιτίας -όπως υποστηρίζει- των δυτικών κυρώσεων.
«Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν φτάσει τα 2.500 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (240 ευρώ/μεγαβατώρα). Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (380 ευρώ/μεγαβατώρα) αυτό το χειμώνα», ανέφερε η Gazprom.
Την άνοιξη οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχα εκτοξευθεί στο ιστορικό υψηλό των 335 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έκτοτε έχουν υποχωρήσει στα 240 ευρώ, αλλά παραμένουν εξαιρετικά υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν κυμαίνονταν στα 46 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom έχει μειώσει τις προμήθειες του φυσικού αερίου μέσω του κρίσιμου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού, έπειτα από μία διαμάχη για τις τουρμπίνες του που χρειάστηκαν επιδιόρθωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης