Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ανατολική ΕΕ οδεύει προς την ύφεση, ενώ η Ρωσία ακόμα δεν έχει... καταρρεύσει από τις κυρώσεις - Οι προκλήσεις αυξάνονται

Η ανατολική ΕΕ οδεύει προς την ύφεση, ενώ η Ρωσία ακόμα δεν έχει... καταρρεύσει από τις κυρώσεις - Οι προκλήσεις αυξάνονται
Η Ρωσία διέψευσε τις προβλέψεις περί κατάρρευσης της οικονομίας λόγω των δυτικών κυρώσεων
Σχετικά Άρθρα
Τα πρώτα σημάδια αδυναμίας αναμένεται να δείξουν οι οικονομίες των ανατολικών χωρών της ΕΕ, έπειτα από ένα απροσδόκητα δυνατό ξεκίνημα το 2022, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πλήττει επιχειρήσεις και οικονομίες.
Ειδικότερα, Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της εκτόξευσης της κατανάλωσης μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι δύο πρώτες οικονομίες αναμένεται να συρρικνωθούν σε τριμηνιαία βάση, ενώ η Ουγγαρία φαίνεται να επιβραδύνεται απότομα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η περιοχή ολισθαίνει πιο κοντά στην ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο. Και οι προκλήσεις αυξάνονται: Ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων δεκαετιών αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να συμπιέσουν τη ζήτηση αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, η ενεργειακή κρίση προκαλεί άνοδο στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και η ξηρασία αναμένεται να πλήξει τη γεωργία σε ολόκληρη την περιοχή.
«Κάθε στοιχείο που είναι πιο ασθενές θα ενισχύει τους φόβους για μια επικείμενη ύφεση», δήλωσε ο Piotr Bielski, αναλυτής της Santander Bank Polska.

Η Ρωσία αντέχει...

Την ίδια στιγμή, όμως, η Ρωσία φαίνεται να αντέχει τις κυρώσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, διαψεύδοντας τις προβλέψεις περί κατάρρευσης.
Στις 24 Αυγούστου θα συμπληρωθούν έξι μήνες διεθνών κυρώσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη Ρωσία έχουν επιβληθεί περισσότερες από 11.000 κυρώσεις.
Αν και πολλοί οικονομολόγοι εστιάζουν στις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές απειλές στη ρωσική οικονομία -τις οποίες κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν- η άμεση κατάρρευση που προέβλεπαν ορισμένοι δεν έχει έρθει.
«Παρά την επίθεση των κυρώσεων και τις αρνητικές προβλέψεις, η οικονομία της Ρωσίας δεν έχει καταρρεύσει και -παρά την κατά 5%-6% συρρίκνωση το 2022- δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει ή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής κρίσης» δήλωσε ο Chris Weafer από τη Macro-Advisory.
«Ωστόσο, αντιμετωπίζει 5 έως 7 τρίμηνα χαμηλής μονοψήφιας υποχώρησης και μια σειρά προκλήσεων, που -εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά- θα διατηρήσουν την ανάπτυξη κοντά σε στασιμότητα για πολλά χρόνια» επισημαίνει ο ίδιος.
Η Macro-Advisory εκτιμά ότι το ρωσικό κράτος αποτελεί το περισσότερο από το 60% του ΑΕΠ, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν λιγότερο από το 25%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η διαφορά περιορίζει την ανάπτυξη υπό κανονικές συνθήκες, αλλά την ίδια στιγμή απομονώνει την οικονομία σε περιόδους κρίσης.
«Η κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε οικονομικές κρίσεις (αυτή είναι η πέμπτη από το 1991) και οι δομές στήριξης -για τους εργοδότες και την κοινωνία- είναι καλά αναπτυγμένες»επισημαίνει ο Weafer.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, έχοντας υποχωρήσει απότομα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, έχει επιστρέψει στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τόσο για τη μεταποίηση όσο και για τις υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης