Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρασκηνιακό έργο Bill Gates ο νόμος για την κλιματική αλλαγή των ΗΠΑ - Πως πίεσε Biden και 2 γερουσιαστές επί 2 χρόνια

Παρασκηνιακό έργο Bill Gates ο νόμος για την κλιματική αλλαγή των ΗΠΑ - Πως πίεσε Biden και 2 γερουσιαστές επί 2 χρόνια

Εκτός από τον Bill Gates, το λόμπι Blitz έδωσε νέα ζωή στο Climate Bill

Ήταν μέσα Ιουλίου - με τις θερμοκρασίες να εκτινάσσονται σε ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια στην ιστορία των ΗΠΑ - και το πολύ σημαντικό μέλος της Γερουσίας, ο Joe Manchin της Δυτικής Βιρτζίνια, είχε μπλοκάρει τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της παγκόσμιας θέρμανσης.

Πάλι.
Τότε ήταν που ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και επενδυτής καθαρής ενέργειας Bill Gates πήρε τηλέφωνο με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer, δουλειά του οποίου ήταν να συγκρατήσει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο σώμα.
Ένας από τους πλουσιότερους άντρες του κόσμου ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει σε έναν από τους πιο ισχυρούς νομοθέτες των ΗΠΑ μια μικρή συζήτηση, αποκαλύπτει το Bloomberg.
«Μου είπε σε ένα τηλεφώνημα ότι είχε δείξει άπειρη υπομονή», είπε ο Gates σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, περιγράφοντας για πρώτη φορά την προσωπική του προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανή τη νομοθεσία για το κλίμα.
Ο Gates βασιζόταν σε κάτι περισσότερο από το σήμα κατατεθέν του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλων φαινομενικά δυσεπίλυτων προβλημάτων που ήταν στο επίκεντρό του από τότε που παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft πριν από δύο δεκαετίες.
Όπως αποκάλυψε στο Bloomberg Green, άσκησε αθόρυβα πιέσεις στον Manchin και σε άλλους γερουσιαστές, εν αναμονή μιας σπάνιας στιγμής κατά την οποία θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μεγάλες ομοσπονδιακές δαπάνες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Αυτές οι συζητήσεις του έδωσαν λόγο να πιστεύει ότι ο γερουσιαστής από τη Δυτική Βιρτζίνια θα ανταποκρινόταν στο κλίμα - και ήταν πρόθυμος να συνεχίσει να ασκεί ο ίδιος την επιρροή του μέχρι το τέλος.
«Τον τελευταίο μήνα οι άνθρωποι ένιωσαν ότι, εντάξει, προσπαθήσαμε, τελειώσαμε, απέτυχε», είπε ο Gates.
«Πίστεψα ότι ήταν μια μοναδική ευκαιρία».
Έτσι ξεκίνησε μια σχέση με τον Manchin που είχε καλλιεργήσει για τουλάχιστον τρία χρόνια.
«Ήμασταν σε θέση να μιλήσουμε ακόμη και σε μια στιγμή που ένιωθε ότι οι άνθρωποι δεν τον άκουγαν».

Πως επιταχύνθηκε η ψήφιση

Εκτός από τον Gates, μια ad hoc ομάδα πίσω από τον Manchin εμφανίστηκε ακριβώς όταν η νομοθεσία για το κλίμα φαινόταν αποτυχημένη.
Ο Collin O'Mara, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Άγριας Ζωής, στρατολόγησε οικονομολόγους για να κατευνάσει τις ανησυχίες του Manchin - συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και τη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
Ο γερουσιαστής Chris Coons από το Delaware έφερε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Lawrence Summers, ο οποίος έχει περάσει δεκαετίες συμβουλεύοντας τους Δημοκρατικούς.
Οι οικονομολόγοι μπόρεσαν να «στείλουν αυτό το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στο έλλειμμα», είπε ο O'Mara.
«Θα είναι ελαφρώς αποπληθωριστικό και θα τονώσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς».
Μέσω αυτής της λεπτής αλχημείας, οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας θα μπορούσαν να αλλάξουν την στάση του Manchin, ο οποίος αναζητούσε αντιστάθμισμα έναντι μελλοντικών αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και έναν τρόπο για πιθανή εξαγωγή περισσότερης ενέργειας στην Ευρώπη.
Αυτή η ώθηση βοήθησε να σταλεί ένα νομοσχέδιο για το κλίμα στο Κογκρέσο.
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που εισηγήθηκαν Manchin και Schumer, περιλαμβάνει 374 δισ. δολάρια σε νέες δαπάνες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ενέργειας, την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για αγορές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ενίσχυση άλλων πράσινων προτεραιοτήτων (παράλληλα με τις διευρυμένες ομοσπονδιακές εντολές για ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου).
Τώρα ο Biden το υπέγραψε ως νόμο.
«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το νομοσχέδιο θα διατηρηθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών», δήλωσε ο Schumer κατά την υπογραφή.
Κάτι τέτοιο εξασφαλίζει μια νίκη ορόσημο για τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ενήργησαν ομόφωνα χωρίς ούτε μία ψήφο των Ρεπουμπλικανών, και υλοποιεί την ατζέντα για το κλίμα που αποτελούσε μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του προέδρου.
Είναι μακράν η μεγαλύτερη οικονομική δέσμευση που έχει αναλάβει ποτέ η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο λογαριασμός πίσω από τον... λογαριασμό

Ο Gates άρχισε να προσελκύει τον Manchin και άλλους γερουσιαστές που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί για την πολιτική καθαρής ενέργειας το 2019 σε ένα γεύμα στην Ουάσιγκτον.
«Ο διάλογος μου με τον Joe συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Gates.
«Σχεδόν όλοι στην επιτροπή ενέργειας» - από την οποία ο Manchin ήταν τότε ο ανώτερος - «ήρθαν και πέρασαν μερικές ώρες μαζί μου για δείπνο».
Με τον Πρόεδρο Donald Trump στον Λευκό Οίκο, δεν υπήρχε προοπτική το δείπνο να μετατραπεί σε πολιτική.
Ωστόσο, η βραδιά οργανώθηκε γύρω από ένα θέμα του Bill Gates.
«Ο ρόλος της καινοτομίας στο κλίμα».
Θυμήθηκε τη συζήτηση.
«Πώς οι ΗΠΑ ήταν πραγματικά η μόνη χώρα, δεδομένου του πόσο γρήγορα πρέπει να γίνει αυτό, που έχει αυτή τη δύναμη καινοτομίας στα πανεπιστήμιά της, στα εθνικά της εργαστήρια, στην ικανότητα ανάληψης κινδύνων».
Ο Gates υποστήριξε στους γερουσιαστές ότι ο κόσμος χρειαζόταν την αμερικανική καινοτομία που απελευθερώθηκε εάν υπήρχε οποιαδήποτε ελπίδα για ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, και ότι έπρεπε να ξεκινήσει με την ηγεσία στην Ουάσιγκτον.
Αλλά οι καινοτομίες που ξεκινούν από τα πανεπιστημιακά εργαστήρια χρειάζονται συχνά ακόμη περισσότερη κρατική υποστήριξη για να επιτύχουν μαζική υιοθέτηση από την οικονομία, σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίο ο Gates βλέπει τα πράγματα.
Πάρτε μια startup που παράγει τσιμέντο χωρίς άνθρακα — επιτυχία σημαίνει να φέρετε στην αγορά ένα προϊόν που είναι έως και τρεις φορές ακριβότερο από το κανονικό τσιμέντο.
Αυτό δεν είναι υποθετικό για τον Gates.
Οι επενδύσεις του μέσω της Breakthrough Energy, του οργανισμού Gates που κάνει εργασίες για το κλίμα, έχουν διοχετεύσει τουλάχιστον δεκάδες εκατομμύρια σε startups πράσινων τσιμέντων όπως η Ecocem, η Chement και η Brimstone.
Καμία δεν έχει φτάσει ακόμη σε εμπορική κλίμακα.
Ενώ ένας φόρος άνθρακα θα μπορούσε να ισοπεδώσει τους όρους ανταγωνισμού, οι ΗΠΑ απέτυχαν θεαματικά όταν προσπάθησαν να εφαρμόσουν αυτήν την πολιτική υπό τον Πρόεδρο Barack Obama.
Οι εκπτώσεις φόρων είναι ο άλλος τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί αυτό που ο Gates αποκαλεί «πράσινη πριμοδότηση», διευκολύνοντας τον δρόμο προς την εμπορική υιοθέτηση.
Οι νέες φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, οι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, η δέσμευση άνθρακα και τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα χρειάζονται αυτού του είδους την υποστήριξη αυτή τη στιγμή.
Το ποσό που μπορεί να επιβαρυνθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ήταν «πολύ μεγαλύτερο από την περιουσία οποιουδήποτε ατόμου», είπε ο Gates.

Πως λειτουργεί ο Gates

Αυτό ταιριάζει με τις δύο γενικές προσεγγίσεις του δισεκατομμυριούχου για την επίλυση προβλημάτων: χορηγεί ο ίδιος τις απαραίτητες καινοτομίες και βρίσκει περισσότερα χρήματα από αλλού που θα πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα της όποιας χρηματοδότησης.
Για παράδειγμα, το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates δημιούργησε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας με λίγο περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια - ένα κλάσμα των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν από το ταμείο από κρατικές επιχορηγήσεις και άλλες φιλανθρωπίες.
Όσον αφορά το κλίμα, το βιβλίο του Gates ήταν σχεδόν το ίδιο.
Υποστήριξε το 2015 ότι οι κυβερνήσεις ξόδεψαν πολύ λίγα για έρευνα και ανάπτυξη για ενεργειακές τεχνολογίες.
Στη σκιά της Συμφωνίας του Παρισιού εκείνης της χρονιάς, ο Gates κέρδισε ένα μικρότερο σύμφωνο μεταξύ των ΗΠΑ και 20 άλλων χωρών για διπλασιασμό της χρηματοδότησης για έρευνα καθαρής ενέργειας εντός πέντε ετών.
Ο Gates ήξερε ότι θα χρειαζόταν να εξασφαλίσει ότι οι πράσινες καινοτομίες θα έφταναν σε κλίμακα, έτσι το 2015 κινήθηκε επίσης στην κυκλοφορία του Breakthrough Energy.
Παράλληλα με τον βραχίονα επιχειρηματικών συμμετοχών, η επιχείρηση περιλαμβάνει επίσης έναν επιστημονικό βραχίονα που παράγει αναφορές καθώς και έναν βραχίονα λόμπι που πιέζει για τις κυβερνητικές πολιτικές.
Ο Gates έχει δεσμευτεί να χαρίσει «σχεδόν όλο» τον πλούτο του 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ίδρυμά του και τα χρήματα που βγάζει από επενδύσεις σε startup θα επιστραφούν επίσης στο έργο του για το κλίμα.
Η σημαντική ανακάλυψη έγινε όταν ο Biden ανέλαβε τον Λευκό Οίκο.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο πρόεδρος είχε αποκαλύψει δύο μεγάλα νομοσχέδια: τον νόμο για τις επενδύσεις στην υποδομή και τις θέσεις εργασίας και τον νόμο για την ενίσχυση του κλίματος.
Το νομοσχέδιο για τις υποδομές, με τουλάχιστον 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για την ενεργειακή μετάβαση, πέρασε με σχετική ευκολία στη Γερουσία.
Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για το κλίμα - αρχικά έως και 555 δισεκατομμύρια δολάρια - ήταν σε ένα προσχέδιο που προσέλκυσε μηδενική υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών.
Αυτό έκανε την ψήφο του Manchin απολύτως απαραίτητη.
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια έγινε μάλλον διαβόητο για όποιον ακολούθησε τη νομοθετική πολιτική της Ουάσιγκτον τους τελευταίους 18 μήνες.
Καθώς η κρίσιμη 50η ψηφοφορία για τη δημοκρατική πλειοψηφία της Γερουσίας, ο Manchin είχε απαράμιλλη επιρροή στις διαπραγματεύσεις που διαρκούσαν και συνεχίζονταν καθώς οι προοδευτικοί προσπάθησαν να τον αναγκάσουν να αποδεχθεί μια εκδοχή της ατζέντας αξίας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και τότε όλα σταμάτησαν.

Όταν ο Manchin έφυγε

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Manchin εμφανίστηκε στο Fox News για να ανακοινώσει ότι δεν ήταν διατεθειμένος να υποστηρίξει το νομοσχέδιο λόγω των ανησυχιών του για το εθνικό χρέος, τον πληθωρισμό, την παραλλαγή Omicron της πανδημίας Covid-19 και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα με την Κίνα και τη Ρωσία.
Προέκυψε ότι μήνες νωρίτερα είχε υπογράψει ένα μυστικό έγγραφο με τον Schumer που έθεσε τους όρους του: μικρότερες δαπάνες, ενέργειες κατά του πληθωρισμού από τη Fed, όχι «επιδόματα» σε άτομα με χαμηλό εισόδημα.
Τον Ιανουάριο, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Gates είπε ότι γευμάτισε με τον γερουσιαστή και τη σύζυγό του, σε ένα εστιατόριο της Ουάσιγκτον.
Η τριάδα μίλησε για τις ανάγκες της Δυτικής Βιρτζίνια, του κέντρου της βιομηχανίας άνθρακα των ΗΠΑ.
Ο Gates πρότεινε ότι, εάν εξαλειφθούν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και οι θέσεις εργασίας εξόρυξης, ίσως αυτοί να κατασκευάσουν νέους μικρούς πυρηνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών από μια εταιρεία που ίδρυσε με την ονομασία TerraPower.
Αλλά οι ανησυχίες που εξαπλώνονται γρήγορα για τον πληθωρισμό τράβηξαν την προσοχή του Manchin και την 1η Φεβρουαρίου δήλωσε ότι το Build Back Better ήταν «νεκρό».
Οποιεσδήποτε προσπάθειες να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για το κλίμα θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν.
Πέντε μήνες αργότερα, ο Schumer και ο Manchin είχαν πράγματι βρει έναν τρόπο να σημειώσουν πρόοδο σε ένα ολοκαίνουργιο νομοσχέδιο.
Στις 7 Ιουλίου, ο Manchin εθεάθη στη διάσκεψη μέσων ενημέρωσης Sun Valley που προσελκύει power brokers στο Αϊντάχο κάθε χρόνο.
Παρευρέθηκε και ο Gates και συναντήθηκε ξανά με τον γερουσιαστή.
«Είχαμε μια συζήτηση για το τι έλειπε, τι έπρεπε να γίνει», θυμάται ο Gates.
«Και μετά πολλά τηλεφωνήματα».
Αν και οι Δημοκρατικοί είχαν ακόμη μερικούς μήνες βάσει των κανόνων του προϋπολογισμού του Κογκρέσου για να βάλουν τη νομοθεσία στη Γερουσία με μόνο 50 ψήφους, οι νομοθέτες ετοιμάζονταν να φύγουν για ένα μήνα διάλειμμα.
Και οι Δημοκρατικοί ηγέτες βασίζονταν στο ίδιο νομοσχέδιο - με ή χωρίς πιστώσεις φόρου καθαρής ενέργειας - για να επεκτείνουν τις επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας του Obamacare πριν λήξουν.
Εάν η νομοθεσία δεν είχε ολοκληρωθεί πριν από το διάλειμμα του Αυγούστου, η ευκαιρία θα μπορούσε να κλείσει οριστικά, ειδικά εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής ή της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Το λόμπι Blitz έδωσε νέα ζωή στο Climate Bill

Φυσικά, δεν ήταν μόνο ο Bill Gates που είχε πολλούς μήνες φλερτάρει με τον Manchin.
Ο συνασπισμός περιβαλλοντικών και εργατικών ομάδων BlueGreen Alliance είχε αφιερώσει 18 μήνες χτίζοντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τώρα.
«Καταλήξαμε σε μια κρίση ότι ο Manchin ήθελε θεμιτά να κάνει κάτι, αλλά είχε σοβαρές ανησυχίες και αυτές οι ανησυχίες έπρεπε να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Jason Walsh, εκτελεστικός διευθυντής της συμμαχίας.
«Πιστέψαμε ότι εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται με καλή πίστη».
Ο Gates είχε την ίδια άποψη.
«Ξέρετε, οι άνθρωποι λένε ότι στον Joe αρέσει ο άνθρακας ή κάτι τέτοιο», είπε, αναφερόμενος στα εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε ο γερουσιαστής από μια εταιρεία που προμήθευε άνθρακα.
«Αυτό δεν είναι πραγματικά δίκαιο.
Ο Joe ήθελε ένα νομοσχέδιο για το κλίμα».
Ο τελικός νόμος επεκτείνει τις φορολογικές πιστώσεις που ο Gates και άλλοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν, οι οποίες ξεπερνούν την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και τις μπαταρίες, ώστε να περιλαμβάνουν επίσης πυρηνικούς σταθμούς, τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, υδρογόνο και αναβάθμιση του δικτύου.
Περιλαμβάνει πίστωση φόρου για την προηγμένη κατασκευή που ωθείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμφέροντα αυτοκινήτων ως τρόπο να καλλιεργηθεί μια εγχώρια παραγωγή ηλιακών πάνελ και ηλεκτρικών οχημάτων.
Το τελικό νομοσχέδιο περιέχει επίσης μόνο ένα κλάσμα των πράσινων δαπανών που αρχικά προβλεπόταν στο πολύ μεγαλύτερο νομοσχέδιο για τις κλιματικές και κοινωνικές δαπάνες που εγκρίθηκε από το Σώμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης