Διεθνή

Βαρύς χειμώνας στην ΕΕ: Αυξήσεις σοκ 60% βλέπει η Gazprom στο φυσικό αέριο - «Πληρώνουμε την γερμανική απληστία»

Βαρύς χειμώνας στην ΕΕ: Αυξήσεις σοκ 60% βλέπει η Gazprom στο φυσικό αέριο - «Πληρώνουμε την γερμανική απληστία»
Η Ευρώπη πληρώνει την γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο - Να το θυμόνται στην Ελλάδα...
Σχετικά Άρθρα
Η Gazprom δεν αποκλείει οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον χειμώνα να αυξηθούν πάνω από το ρεκόρ των 4.000 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
"Αυτή τη στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει τα 2.500 δολάρια.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί η τάση, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το χειμώνα", δήλωσε η Gazprom.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου ξεπέρασε τα 2.450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για πρώτη φορά από τις 8 Μαρτίου.
Η Gazprom ανέφερε ότι σε διάστημα 7,5 μηνών του 2022, μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες εκτός κοινοπολιτείας κατά 36,2% στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Στο 20% η χωρητικότητα του Nord Stream

Από τις 27 Ιουλίου, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream χρησιμοποιείται στο 20% της μέγιστης χωρητικότητάς του λόγω της διακοπής λειτουργίας πολλών αεριοστροβίλων.
Ένας από αυτούς, κατασκευασμένος στον Καναδά από τη Siemens Energy, στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευή.
Λόγω των κυρώσεων της Οτάβα κατά της Μόσχας, ο κατασκευαστής αρνήθηκε αρχικά να επιστρέψει τον επισκευασμένο εξοπλισμό στη Γερμανία, αλλά μετά από πολυάριθμα αιτήματα από το Βερολίνο, αποφασίστηκε η επιστροφή του στροβίλου.
Στις 25 Ιουλίου, η Gazprom ανακοίνωσε την αναγκαστική διακοπή λειτουργίας ενός άλλου κινητήρα αεριοστροβίλου στο σταθμό συμπίεσης Portovaya.
Έτσι, μόνο ένας στρόβιλος παραμένει σε κατάσταση λειτουργίας.

Δύσκολος ο χειμώνας

Πολλοί αναλυτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για δύσκολο χειμώνα λόγω του κόστους της ενέργειας.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοκ στις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να ανέρχεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ.
Το ράλι τιμών εκτυλίσσεται παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα καλοκαίρι, γεγονός το οποίο συνεπάγεται χαμηλή ζήτηση, κάτι που αποτελεί οιωνό για έναν δύσκολο χειμώνα.
«Οι τιμές αυξάνονται για τους καταναλωτές τη στιγμή που το κόστος όλων των αγαθών -από το φαγητό έως τις μεταφορές- σημειώνει αύξηση, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg.

Η Ευρώπη πληρώνει την γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο - Να το θυμόνται στην Ελλάδα...

Η ενεργειακή κρίση φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα «καλών» και «κακών» μαθητών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, η οποία υπενθυμίζει μία ρητορική που «αρέσκονταν» να χρησιμοποιούν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είχε κατηγορήσει τότε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση συμβούλεψε επανειλημμένα τις χώρες αυτές να "κάνουν τα μαθήματά τους".
Αυτή η ρητορική δεν έχει ξεχαστεί μέχρι σήμερα σε Αθήνα, Μαδρίτη, Λισαβόνα και Παρίσι.
Τώρα ωστόσο, είναι οι Γερμανοί αυτοί που δεν έχουν κάνει τα μαθήματά τους.
Η απληστία για φθηνό φυσικό αέριο, όπως θεωρούν πολλοί, έχει πλουτίσει τη γερμανική βιομηχανία, καθιστώντας παράλληλα την Ευρώπη εκβιάσιμη», αναφέρει η Die Zeit

Τα λάθη της Γερμανίας

Βέβαια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι μόνο οι προηγούμενες συμφωνίες με τη Ρωσία, τις οποίες πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χαρακτηρίζουν ως απερίσκεπτες, καθώς θεωρούν εξίσου παράλογο το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να βάλει λουκέτο και στα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια τον ερχόμενο χειμώνα.
«Πώς μπορείς να κλείνεις πυρηνικά εργοστάσια εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ταυτόχρονα να απαιτείς αλληλεγγύη;», διερωτάται ο συντάκτης.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Απέρριψε το αίτημα του Βερολίνου για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από ΦΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της «εισφοράς φυσικού αερίου» από τον γενικό ΦΠΑ.
«Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την ΕΕ να μην ισχύει ο γενικός ΦΠΑ στην προσαύξηση κατά 2,419 σεντ/κιλοβατώρα, προκειμένου να μετριαστεί η νέα επιβάρυνση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας Check24, για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων με κατανάλωση 20.000 kWh, αυτό, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση, σημαίνει επιπλέον κόστος 570 ευρώ/ετησίως.
Η ΕΕ πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση.
Ο υπουργός Οικονομικών είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι, αν η ΕΕ δεν δεχόταν την εξαίρεση, οι καταναλωτές θα αποζημιώνονταν με άλλους τρόπους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης