Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μεγάλη επιστροφή Berlusconi - «Η Ιταλία με χρειάζεται»

Η μεγάλη επιστροφή Berlusconi - «Η Ιταλία με χρειάζεται»
Η απροσδόκητη άνοδος του εθνικιστικού λαϊκισμού την τελευταία δεκαετία έδωσε στον Berlusconi την ευκαιρία να έχει έναν ρόλο υπεύθυνο υπέρ της ΕΕ, μετριοπαθή
Ως δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας ακινήτων, μέσων ενημέρωσης και τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, η καριέρα του Silvio Berlusconi εκτείνεται ήδη δεκαετίες.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, το προφίλ του έχει μειωθεί πολύ.
Χάρη στην ασθένεια του, εμφανίστηκε συχνά σε κομματικές εκδηλώσεις μέσω σύνδεσης βίντεο και του αποκλείστηκε από δημόσιο αξίωμα στην Ιταλία για τέσσερα χρόνια μετά από καταδίκη για φορολογική απάτη.
Ωστόσο, τώρα στα 85 του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αποφάσισε να είναι υποψήφιος στις εκλογές.
«Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι», είπε στο ραδιόφωνο Rai με την απαράμιλλη αυτοπεποίθησή του.
Οι εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να δημιουργήσουν έναν θριαμβευτικό δεξιό συνασπισμό, με τον Berlusconi να παίρνει και πάλι μια θέση επιρροής για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η επιστροφή είναι αποτέλεσμα της αίσθησης του «καθήκοντος» του, είπε στο POLITICO.
Η Ιταλία χρειάζεται τις αξίες που μόνο το κόμμα μου εκπροσωπεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας, είπε.

Η εθνικιστική ώθηση

Η απροσδόκητη άνοδος του εθνικιστικού λαϊκισμού την τελευταία δεκαετία έδωσε στον Berlusconi την ευκαιρία να έχει έναν ρόλο υπεύθυνο υπέρ της ΕΕ, μετριοπαθή.
Εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, αν και σπάνια παρευρέθηκε.
Πέρυσι, η αποκατάστασή του φαινόταν να ολοκληρώνεται όταν εντάχθηκε στον μεγάλο συνασπισμό με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, βασικό στήριγμα των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, προφανώς διαισθανόμενος μια αλλαγή στους πολιτικούς ανέμους, ενώθηκε με άλλους εταίρους του συνασπισμού για να άρει την υποστήριξη για την κυβέρνηση του Draghi, αναγκάζοντας για πρόωρες εκλογές που η δεξιά είναι σε καλό δρόμο να κερδίσει.
Βέβαια, ο Berlusconi αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάρρευση της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «θα προτιμούσε η κυβέρνηση Draghi να συνεχίσει μέχρι τις εκλογές το 2023… Αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς των 5 Αστέρων και των διφορούμενων ελιγμών των Δημοκρατικών.
Ως εκ τούτου, «δεν υπήρχε άλλη λύση από το να δοθεί η ψήφος στον λαό», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης