Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 4 στοιχεία της οικονομίας της Κίνας που ανησυχούν τον κόσμο - Ο ρόλος της πολιτικής Covid Zero

Τα 4 στοιχεία της οικονομίας της Κίνας που ανησυχούν τον κόσμο - Ο ρόλος της πολιτικής Covid Zero

Η πολιτική Covid Zero συνεχίζει να πλήττει τον τομέα των υπηρεσιών και να μειώνει την κατανάλωση των νοικοκυριών

Επιθετικές παρεμβάσεις είναι η λύση για να αποφύγει τελικά η Κίνα μια οικονομική κατάρρευση, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πολύ ανησυχητικά μηνύματα.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων μηνιαίων δεδομένων:

  • Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 3,8% από πέρυσι, χαμηλότερα από το 3,9% του Ιουνίου και την πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση 4,3%
  • Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,7%, επίσης χαμηλότερο από 3,1% τον Ιούνιο και κάτω από την εκτίμηση του 5,0%.
  • Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού αυξήθηκαν 5,7% τους πρώτους επτά μήνες του έτους, το οποίο ωστόσο ήταν επίσης χαμηλότερο από το 6,1% του Ιουνίου και το 6,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι
  • Το ποσοσό της ανεργίας τον Ιούλιο μειώθηκε στο 5,4% από 5,5%

«Τα οικονομικά στοιχεία του Ιουλίου είναι πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο Raymond Yeung, οικονομολόγος Greater China στην Australia & New Zealand Banking Group.
«Η πολιτική Covid Zero συνεχίζει να πλήττει τον τομέα των υπηρεσιών και να μειώνει την κατανάλωση των νοικοκυριών».
Δεν είναι μόνο το Covid Zero: η «ανησυχητική» κατάρρευση της κινεζικής οικονομίας υπονοήθηκε έντονα την περασμένη Παρασκευή, όταν το Πεκίνο ανέφερε ότι η πιστωτική ανάπτυξη του Ιουλίου, με τη μορφή συνολικής κοινωνικής χρηματοδότησης και δανείων RMB, ήταν πολύ κάτω από τις ήδη χαμηλές προσδοκίες της αγοράς.

Τα λάθη στον τομέα των ακινήτων

Σύμφωνα με την Goldman, η λεπτομερής ανάλυση των στοιχείων για τα δάνεια του Ιουλίου έδειξε ασθενέστερη πιστωτική ζήτηση: τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων επιβραδύνθηκαν τον Ιούλιο από τον Ιούνιο και τα διατραπεζικά επιτόκια υποχώρησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι μικρότερες καθαρές εκδόσεις κρατικών ομολόγων συνέβαλαν επίσης στη μείωση των TSF.
Ωστόσο, το Πεκίνο φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι σε μια εποχή που ο τομέας των ακινήτων της Κίνας καταρρέει (με τις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων να πέφτουν 28,6% τον Ιούλιο), θα πρέπει να κάνει κάτι σε εθνικό επίπεδο, καθώς τα τελευταία πιστωτικά στοιχεία αυξάνουν σαφώς τους κινδύνους μιας παγίδας ρευστότητας όπου η νομισματική χαλάρωση δεν μπορεί να τονώσει τον δανεισμό στην οικονομία.
Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα βασικά της επιτόκια σε μια αδύναμη προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία που επιβαρύνεται από τα lockdown του Covid και την εντεινόμενη ύφεση των ακινήτων.
Ειδικότερα, η PBOC μείωσε το επιτόκιο των μονοετών δανείων πολιτικής της κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,75% και το επιτόκιο επαναπώλησης επτά ημερών στο 2% από 2,1%, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που προέβλεψαν ότι το επιτόκιο για το έτος θα παραμείνει αμετάβλητο.
Αν και η μείωση των επιτοκίων ήταν μικρή, «είναι περισσότερο ένα αποτέλεσμα εξαιτερικής σημασίας» που δείχνει ότι οι αρχές είναι έτοιμες να δράσουν, δήλωσε ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.
«Όσον αφορά το μέγεθος αυτής της δράσης, είναι αρκετά περιορισμένη.
Για να ανατρέψουν τις προσδοκίες της αγοράς και να σπάσουν την καθοδική σπείρα, πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η PBOC επιβεβαιώνει ότι η οικονομία επιβραδύνεται γρήγορα

Με την Κίνα για άλλη μια φορά να αποκλίνει επιθετικά από τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο που συσφίγγει την πολιτική της με κάθε ευκαιρία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι καθώς η PBOC επιβεβαιώνει ότι η οικονομία επιβραδύνεται γρήγορα, οι αποδόσεις των κινεζικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τις μειώσεις επιτοκίων, στο 2,675% το 10ετές, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Η δέσμευση του Πεκίνου στο Covid Zero - που έχει αναδειχθεί ως βολικό προπέτασμα για τον Xi Jinping που μπορεί να την κατηγορήσει για όλα τα δεινά της Κίνας, έχει καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση οποιασδήποτε οικονομικής προόδου που κερδήθηκε με κόπο.
Και οι επαναλαμβανόμενοι περιορισμοί και τα ανοίγματα συνεχίζουν.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων στο θέρετρο της νήσου Χαϊνάν, όπου οι αρχές έχουν βάλει λουκέτο στους παραθεριστές, ανέστειλαν τις πτήσεις και έκλεισαν επιχειρήσεις για να περιορίσουν τις μολύνσεις.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, η PBOC αποφάσισε να μπερδέψει τους παρατηρητές της Κίνας, καθώς απέσυρε τη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα ταυτόχρονα καθώς μείωσε τα επιτόκια.
«Ο κυρίαρχος καθοδικός κίνδυνος για την ανάπτυξη και τα αδύναμα πιστωτικά στοιχεία ώθησαν την PBOC να μειώσει τα επιτόκια πολιτικής», δήλωσε ο Ken Cheung, επικεφαλής στρατηγικής ασιατικής στην Mizuho Bank.
Η περικοπή διευρύνει την απόκλιση μεταξύ της στάσης χαλάρωσης της PBOC και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών που συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Αυτό αυξάνει τους κινδύνους για το γιουάν καθώς αυξάνονται οι πιέσεις εκροής κεφαλαίων.
Είναι επίσης μια έκπληξη καθώς η PBOC προειδοποίησε πρόσφατα για τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού, παρόλο που η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει ήπια, κρατώντας υπό έλεγχο τις συνολικές πιέσεις τιμών προς το παρόν.
Η μείωση του επιτοκίου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των αναπτυξιακών προκλήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης