Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Pelosi... νέα αντιπροσωπεία αμερικανών βουλευτών στην Ταϊβάν - Σε ετοιμότητα το Πεκίνο

Μετά την Pelosi... νέα αντιπροσωπεία αμερικανών βουλευτών στην Ταϊβάν - Σε ετοιμότητα το Πεκίνο
Η ομάδα αμερικανών βουλευτών θα συναντηθεί «με εκλεγμένους ηγέτες και μέλη του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσουν κοινά συμφέροντα
Σχετικά Άρθρα
Αντιπροσωπεία αμερικανών βουλευτών έφτασε στην Ταϊβάν την Κυριακή για ένα διήμερο ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντήσει τον Πρόεδρο Tsai Ing-wen, ενώ παραμένουν οι στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ του αυτοδιοικούμενου νησιού και της Κίνας.
Το Πεκίνο, το οποίο ισχυρίζεται ότι η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν είναι δικό του έδαφος, έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε όλο το νησί μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Mancy Pelosi στην Ταϊπέι στις αρχές Αυγούστου.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας και λέει ότι ο λαός του νησιού πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του.
Η de facto πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ταϊπέι είπε ότι η αντιπροσωπεία ηγείται από τον γερουσιαστή Ed Markey, ο οποίος συνοδεύεται από τέσσερις βουλευτές της Βουλής σε αυτό που περιέγραψε ως μέρος μιας μεγαλύτερης επίσκεψης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
«Ειδικά σε μια εποχή που η Κίνα αυξάνει τις εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν και στην περιοχή με στρατιωτικές ασκήσεις, ο Markey επικεφαλής αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί την Ταϊβάν δείχνει για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ταϊβάν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ο Markey προεδρεύει της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για την Ανατολική Ασία, τον Ειρηνικό και τη Διεθνή Υποεπιτροπή Κυβερνοασφάλειας.

Η αντίδραση της Κίνας

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον δήλωσε την Κυριακή ότι «τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μία Κίνα» και υποστήριξε ότι η τελευταία επίσκεψη του Κογκρέσου «αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και δεν φείδεται προσπαθειών για να προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών και να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είπε ότι μέλη του Κογκρέσου πηγαίνουν στην Ταϊβάν εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσουν να το κάνουν, προσθέτοντας ότι τέτοιες επισκέψεις ήταν σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για μια Κίνα.
Σύμφωνα με αυτήν την πολιτική, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο και όχι με την Ταϊβάν.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση σχετικά με το εάν το Πεκίνο έχει κυριαρχία στην Ταϊβάν και δεσμεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στην Ταϊβάν μέσα για να αμυνθεί.

«Κοινά συμφέροντα»

Η ομάδα θα συναντηθεί «με εκλεγμένους ηγέτες και μέλη του ιδιωτικού τομέα για να συζητήσουν κοινά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν και της επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ημιαγωγούς», ανέφερε το γραφείο του Markey.
Η αντιπροσωπεία έκανε προηγούμενη στάση στη Νότια Κορέα, όπου ο Markey συνάντησε τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Yoon Suk-yeol.
Ενώ οι ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν έχουν υποχωρήσει, το Πεκίνο εξακολουθεί να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες.
Έντεκα κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν ή εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν την Κυριακή, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Πεκίνο «αντέδρασε υπερβολικά» στην επίσκεψη της Pelosi και τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να προσπαθήσει να αλλάξει το status quo στα στενά της Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης