Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιρωσική υστερία στην ΕΕ: Διχάζει η πρόταση της τσεχικής προεδρίας για κατάργηση της παροχής τουριστικής visa σε Ρώσους πολίτες

Αντιρωσική υστερία στην ΕΕ:  Διχάζει η πρόταση της τσεχικής προεδρίας για κατάργηση της παροχής τουριστικής visa σε Ρώσους πολίτες
Η Τσεχία θα συμπεριλάβει την πρόταση στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα στις 31 Αυγούστου 2022
Σχετικά Άρθρα
Η Τσεχική Δημοκρατία, η σημερινή ασκούσα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, υποστήριξε την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 μια πρόταση για απαγόρευση παροχής visa σε όλη την ΕΕ για Ρώσους πολίτες προκειμένου να σταματήσει ο «τουρισμός» από τη Ρωσία εν μέσω της επίθεσής της στην Ουκρανία, την οποία η ίδια αποκαλεί Ειδική Στρατιωτικη΄Επιχείρηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών μέσων, όπως η Deutsche Welle και o Guardian το Σάββατο 13 Αυγούστου.

Αποτελεσματική κύρωση

«Η πλήρης παύση των χορήγησης visas από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσε να είναι άλλη μια πολύ αποτελεσματική κύρωση», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsk σε δήλωση του την Παρασκευή 12 Ιουνίου
Οι παρατηρήσεις του συμπλέουν με τις προτάσεις της Εσθονίας, της Λετονίας και της Φινλανδίας προς όλα τα κράτη της ΕΕ να σταματήσουν να εκδίδουν τουριστικές visas στους Ρώσους και να αποτρέψουν άλλα μέσα για την παράκαμψη της απαγόρευσης.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Εσθονίας Urmas Reinsalu δήλωσε την Πέμπτη 11 Αυγούστου ότι θα παρουσιάσει επίσημη πρόταση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία της Τσεχικής Δημοκρατίας.
Ο Deutsche Welle επιβεβαίωσε ότι θα συμπεριλάβει την πρόταση στην ημερήσια διάταξη της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα στις 31 Αυγούστου 2022.
«Σε μια εποχή ρωσικής επιθετικότητας, την οποία το Κρεμλίνο συνεχίζει να κλιμακώνεται, δεν μπορούν να γίνουν συζητήσεις για τουρισμό για τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε.
 

Ξεκάθαρο μήνυμα – Προνόμιο η επίσκεψη όχι δικαίωμα…

Εάν εγκριθούν, οι νέες κυρώσεις θα στείλουν ένα «πολύ σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στη ρωσική κοινωνία», πρόσθεσε.
Η στάση της Τσεχίας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανέστειλε τις visas για όλους τους Ρώσους, με εξαίρεση τις ανθρωπιστικές περιπτώσεις, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είχε προτείνει νωρίτερα το μέτρο ως τρόπο ενίσχυσης της διπλωματικής πίεσης στη Μόσχα.
«Η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός της Εσθονίας Kaja Kallas.

Απόρριψη από τη Γερμανία

Ωστόσο, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz απέρριψε την ιδέα την Πέμπτη 11 Αυγούστου, τονίζοντας ότι «είναι ο πόλεμος του (προέδρου Vladimit) Putin» και ότι οι κυρώσεις δεν πρέπει να βλάψουν αθώους ανθρώπους.
Η ΕΕ έχει επιβάλει επτά σειρές κυρώσεων στη Ρωσία για τον πόλεμο της Ουκρανίας, με στόχο, μεταξύ άλλων, τον Putin και τον υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov..
Τα μέτρα περιλαμβάνουν επίσης οικονομικές κυρώσεις όπως η απαγόρευση εισαγωγών χρυσού, πετρελαίου και άνθρακα και εξαγωγών πολυτελών αγαθών, καθώς και περαιτέρω αποκλεισμός ρωσικών και λευκορωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Η απαίτηση του Zelensky

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απηύθυνε νέα έκκληση την Παρασκευή 12 Αυγούστου προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν την έκδοση visa για τους Ρώσους υπηκόους για να εμποδίσουν το μπλοκ να γίνει «σούπερ μάρκετ» ανοιχτό σε όποιον έχει τα μέσα να εισέλθει.
Ο Zelensky είπε ότι η πρότασή του δεν ισχύει για Ρώσους που χρειάζονταν βοήθεια καθώς διακινδυνεύουν την ελευθερία ή τη ζωή τους αντιστεκόμενοι στις πολιτικές του ηγέτη του Κρεμλίνου Vladimir Putin.

Χώρος Schengen και... super market

«Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ότι οι Ρώσοι δολοφόνοι ή οι συνεργοί της κρατικής τρομοκρατίας δεν χρησιμοποιούν visas Schengen», δήλωσε ο Zelensky αναφερόμενος στις ωισασ που παρέχουν στον κάτοχο πρόσβαση στον ελεύθερο από σύνορα Χώρο Schengen που εκτείνεται σε πολλά κράτη της ΕΕ.
"Δεύτερον, δεν πρέπει να καταστρέψουμε την ίδια την ιδέα της Ευρώπης – τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες.
Η Ευρώπη δεν πρέπει επομένως να μετατραπεί σε ένα σούπερ μάρκετ όπου δεν έχει σημασία ποιος μπαίνει και όπου το κύριο πράγμα είναι ότι οι άνθρωποι πληρώνουν απλώς για τα αγαθά τους."

Απομόνωση 

Ο Zelensky ζήτησε αρχικά την απαγόρευση σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα στην Washington Post, λέγοντας ότι οι Ρώσοι πρέπει να απομονωθούν μέχρι να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους.
Η έκκλησή του δεν έχει ακόμη κερδίσει την υποστήριξη των μεγάλων παραγόντων της ΕΕ και αναμένεται να προκαλέσει  διχασμό.
Ωστόσο, είπε ότι τον ενθάρρυνε η υποστήριξη από τα πρώην σοβιετικά κράτη της Βαλτικής και την Τσεχική Δημοκρατία
 Η Φινλανδία υποστήριξε επίσης την ιδέα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov κατήγγειλε την έκκληση του Προέδρου της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης Ρώσων ή Ρωσίας είναι μια διαδικασία που δεν έχει προοπτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης